Şırnak’ın Cizre ilçesinde koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte hastanede yer kalmadığı haberlerinin ardından HDP Milletvekili Serpil Kemalbay Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Kemalbay, Koca’ya “Bölge milletvekillerine ve Türk Tabipler Birliği yetkililerine dahi İl Pandemi Kurulu tarafından bilgi verilmemesinin nedeni nedir?” diye sordu. CHP Milletvekili Mamut Tanal da Cizre’deki hastalığın gösterildiği yoğunluk haritalarını yayınlayarak “Günde 23 kişi defnediliyor. Vatandaşlarımız yeterince test yapılmamasından yakınıyor. Hastane personeli dahi olsanız, başhekim onay vermediği sürece test yok” dedi.
Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre bayram tatili öncesi koronavirüs vakalarının görülmediği ilçede bayram tatilinden sonra olağanüstü bir artış yaşandı. Hastane kapasitesinin dolması üzerine hastalar çevre il ve ilçelere sevk edildi. Serpil Kemalbay, “Özellikle bayramdan önce 88 vakanın görüldüğü 150 bin nüfuslu Şırnak’ın Cizre ilçesinde hastane kaynaklarından edinilen bilgiler doğrultusunda vaka sayısının günlük 75’in üzerine çıkarak 600’ün üzerinde olduğu, 65 yaş üstü 3 kişinin an itibarı ile yaşamını yitirdiği ve 12 sağlık emekçisinin de testlerinin pozitif çıktığı bilgisi basında yer almıştır” dedi.

Kemalbay, Koca’ya 15 soru sordu. Koca’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde şu sorulara yanıt istendi:
1 Cizre’de son bir ay içerisinde test sonucu pozitif çıkan toplam vaka sayısı kaçtır?
2 1 Haziran 2020 tarihi itibarı ile Cizre’de kaç vatandaşımız COVID19 nedeni ile yaşamını yitirmiştir?
3 Şırnak ili ve Cizre ilçesinde son bir ay içerisinde test sonucu pozitif çıkan sağlık emekçisi kaç kişi vardır?
4 Günlük COVID19 verilerinin iller ve ilçeler bazında ilgili kurumlar tarafından açıklanmamasının nedeni nedir?
5 Test sonucu pozitif çıkan vakaların evlerine gönderildiği ve tedavisinin evlerde devam ettirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise evlerde hane halkına da virüsü bulaştırmaması için hangi tedbirler alınmaktadır?
6 Testi pozitif çıkan kişilerle temas eden ve korona belirtisi gösterip hastaneye başvuran kişilere neden test yapılmamaktadır?
7 Cizre ilçesinde günlük yapılan test sayısı ne kadardır ve kimlere test yapılmaktadır?
8 Bölge milletvekillerine ve Türk Tabipler Birliği yetkililerine dahi İl Pandemi Kurulu tarafından bilgi verilmemesinin nedeni nedir?
9 Cizre Belediyesi’ne atanan kayyumun ihale sürecinin bitmesini gerekçe olarak göstermesi nedeniyle uzun bir süre dezenfekte işlemlerini yapmadığı Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü’nce tarafınıza bildirilmiş midir? Bildirilmiş ise vaka sayısının artacağı öngörülerek Bakanlığınızca bir tedbir alınmış mıdır? Bildirilmedi ise ilgili kurum yetkilileri hakkında her hangi bir işlem başlatılmış mıdır?
10 Cizre’deki pozitif vakaların çevre illere sevk edilmesi ile salgının daha çok yayılmasına sebep olacağı göz önüne alındığında bu bulaşı önlemek adına ne gibi tedbirler alınmıştır?
11 Cizre’de vaka sayısının artışı ve hastanelerde yer olmaması nedeniyle Şırnak’a da sevklerin yapıldığı göz önüne alındığında bölge il ve ilçelerine halen bulunmayan PCR cihazı, yeterli mekanik vantilatör cihazı ve malzeme yetersizliğinin giderilmesi yönünde herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
12 Cizre ve çevre ilçelerde vaka sayılarının hızlı bir şekilde artış göstermesindeki nedenler araştırılmış ve Bakanlığa bildirilmiş midir?
13 Valilik ve kaymakamlıkların aldığı önlemler bilginiz dahilinde midir? Alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı bakanlığınız tarafından incelenmiş midir?
14 Şırnak ve ilçelerinde vakaların artması ile birlikte önlemlerin azaldığı bilginiz dahilinde midir?
15 Türk Tabipler Birliği Bölge yetkilileri ile Sağlık Emekçileri Sendikası’nın (SES) toplumun her kesimini ilgilendirdiği ve duyarlılık gösterdiği pandemi krizinde sürece dahil edilmemesinin, bilgi verilmemesinin gerekçesi nedir? Sendika ve kuruluşların sürecin dışında tutulması ile amaçlanan nedir?
http://www.krttv.com.tr/gundem/cizredekorkutankornavirustablosuh38920.html
İstismarcı şeyhin kadın müritleri, mağdur kıza ve ailesine saldırdı!52 izlenme
Akşener'den Erdoğan'a: Yanındakilerin zekâ sorunu var145 izlenme
Fatih Altaylı, Ekrem İmamoğlu'na kurulan son tuzağı açıkladı39 izlenme
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği kazandı, İstanbul Valiliği kaybetti! "Cemevleri kamusal hizmet veriyor"30 izlenme
Kızılay ortaya çıktı ! Zenginlerin ağırlıkta olduğu semtte pide dağıtırken kameraya yakalandılar !200 izlenme
İstanbul Valiliği'nden sokak hayvanları için talimat9 izlenme
Narin cinayetinde dikkat çeken detay! Tutuklu amcaya ağabeyin gözündeki ‘morluk’ soruldu91 izlenme
Abdüllatif Şener, Erdoğan'ın Fethullah Gülen ziyaretine beraber gittiği isimleri açıkladı!301 izlenme
AKP'li Kütahya Belediyesi’nin dudak uçuklatan mobilya ihalesi!
Yasağa rağmen Ziya Selçuk'un özel okullarının açık olduğu ortaya çıktı!
Emine Erdoğan'ın AKM’deki dans gösterisine gönderdiği mesaj okunurken seyirciler tarafından protesto edildi!
AKP ile 85 kat yoksullaştık