Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet rejiminin temel taşı olan laikliğin ilk adımı 100 yıl önce bugün hilafetin kaldırıldığı 3 Mart 1924’te atıldı. Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasından sonra İngilizlere sığınan “Halife Vahdettin” yerine TBMM, Osmanlı soyundan Abdülmecit Efendi’yi 148 oyla halife seçti. Cumhuriyet’in ilanından sonra eski düzenden yana olanlar halifenin etrafında toplanmaya başladı. Atatürk 1 Mart 1924’te yaptığı Meclis açış konuşmasında din ile siyasetin birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi. Urfa Milletvekili Şeyh Saffet Efendi ve 53 arkadaşı “Halifeliğin Kaldırılması ile Osmanoğulları’nın Soyundan Olanların Türkiye Dışına Çıkarılması” hakkında 12 maddeden oluşan bir yasa önerisi hazırladı. Yasanın gerekçesi Türkiye’yi “iki başlılıktan” ve “hilafet elbisesi” altında “hanedan tehdidinden” kurtarmak olarak açıklandı. Halifeliğin kaldırılması önerisi 3 Mart 1924’te TBMM’de görüşülüp oturuma katılan 158 üyenin 157’sinin oyuyla kabul edildi. Böylece halifelik kaldırıldı. Osmanoğulları aile bireyleri Türk vatandaşlığından çıkarılıp ülke dışına sürgün edildi.
DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ
Hilafetin kaldırılmasıyla Cumhuriyet karşıtlarının en büyük dayanaklarından biri de yıkılmış oldu. Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliği olarak 5 Şubat 1937’de Anayasa’nın değiştirilemez hükümleri arasına girdi. Atatürk laiklik ilkesinin önemini şöyle anlattı: Laiklik yalnız din ve devlet işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü demektir.
Sözcü
Adrese teslim ihale! 3050 TL veren oldu, 800 lira veren kazandı!102 izlenme
İnan Güney tutuklanmadan önce o dosyayı masasına koymuş!9 izlenme
Ailesinden habersiz başka cezaevine nakledilmişti! Oğlu isyan etti: Annem 5 gündür yerde yatıyor12 izlenme
Canlı yayında olduğunu fark etmeyen İlber Ortaylı 'Hasan Cemal aptalın biri !'1229 izlenme
Kabataş tezgahçısı sordu: Neden parlak beyinlerimizi ülkemizde tutamıyoruz?476 izlenme
Turizm Bakanı Ersoy'un orman yangın üssünü otel alanına dönüştürdüğü ortaya çıktı!32 izlenme
İşte 20 yılda geldiğimiz durum: Gürcistan para birimi Lari TL'yi 7'ye katladı!39 izlenme
İstanbul'da yaşamanın aylık maliyeti 49 bin 159 TL oldu26 izlenme
Emekli ve asgari ücretli yarı aç yarı tok yatarken: Cevdet Yılmaz bakan yardımcılarının çift maaş krizini okkalı zamla çözdü!
Türkiye gıda krizinde en riskli 11 ülkeden biri!
1881 parçadan Atatürk portresi oluşturdular
TOKİ mağdurlarından Murat Kurum’a tepki: "5 yıldır bekliyoruz"