Sözcü'de yer alan habere göre, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pist projesindeki bilmeceler uzun süredir tartışılıyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) 18 Ağustos 2021'de 21/B usulüyle ‘TEM Bağlantı Yolu Tünel Güçlendirme' ihalesi yapmış, ihaleyi MetGünİspa ortaklığı kazanmıştı. Şirketlerden İspa, Kalyon'un alt şirketiydi.
İHALE CENGİZ’İN İTİRAZIYLA İPTAL EDİLDİ
Daha sonra ihale, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın iddiasına göre Cengiz İnşaat'ın alt taşeron şirketi Sarka İnşaat Madencilik tarafından yapılan itirazla iptal edildi. İptal gerekçesinin davet usulü koşullarının oluşmaması olduğu söylendi.
Geçen sene 779 milyon TL'ye yapılan ihale bu kez Başarır'ın iddiasına göre 3 milyar TL'lik bir bedelle Teknomel Yapı A.Ş şirketine verildi.
Teknomel Yapı A.Ş. daha önce ismi Raydem olan şirketin unvanının değiştirilmesiyle 9 Aralık 2021'de ortaya çıkan bir şirket. Şirket Haziran ayında sermaye artırımına gitti. 20 Milyon TL'lik sermayenin sahibi ise şirketin yönetim kurulu üyesi Çağrı Silahtaroğlu.
DEVLETİ ZARARA UĞRATTIĞI İÇİN ŞİRKETE EL KOYULMUŞTU
Teknomel şirketinin ise Demir Yumruk operasyonu kapsamında devleti zarara uğratan 39 şirket arasında yer aldığı ve kayyum atandığı ortaya çıktı. Başarır, konuya dair “Demir Yumruk Operasyonu'nda nitelik dolandırıcılıktan, vergi kaçakçılığı, naylon fatura ve rüşvet gibi suçlardan dolayı el konulan şirketlerden bir tanesi bu. Bakın şimdi bu şirkete kayyım atandı yani devlet bu şirkete el koydu” dedi.
Teknomel ile birlikte Silahtaroğlu ailesinden Burak Silahtaroğlu'nun şirketi Metaleks İnşaat şirketine de el koyulmuştu. ‘Karabacaklar' olarak adlandırılan bu grubun içindeki şirketlerin, devleti toplam 20 milyar 645 milyon 967 bin liralık zarara uğrattığı açıklanmıştı.
BU UTANÇ BU İKTİDARIN
İhalenin bile isteye iptal ettirildiğini ve ihalenin el konulan şirkete verildiğini söyleyen Başarır, şöyle konuştu:
“Geldiğimiz nokta nedir? Cengiz İnşaat sürekli devletten 21/b yani pazarlık usulü ile ihale alırken bu sefer ihalenin 21/b ile yapıldığı yani gerekli rekabet koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal ettirip yeni yapılan ihaleyle maliyeti arttırmaya çalıştılar. Bunu da başardılar.
Çıkıp Devlet Hava Meydanları İşletmesi bunu açıklasın. Bu ihale yapıldı mı? Teknomel Yapı AŞ bu ihaleyi aldı mı? Teknomel Yapı AŞ'ye devlet tarafından kayyım atandı mı? Eğer öyleyse cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşecek ve 3 milyar TL'lik ihaleyi yapan devlet, ihaleyi verdiği şirkete el koyduğu için işi kendi yapmak zorunda kalacak. Bu utanç bu iktidarın. Bu utanç bu ucube sistemin”
Başarır, “Sayın bakan sen bunun hesabını verebilecek misin? Artık çevre kirliliğinden de öte ülkenin, 84 milyonun rızkına el uzattınız. Çekip gidin bu iktidardan ve bunları açıklayın. Mahkemenin 21/b dolayısıyla iptal ettiği ihaleyi yine 21/b ile devleti dolandırmaktan dolayı devletin el koyduğu Teknomel Yapı AŞ almış mı almamış mı? Eğer öyleyse sen o koltuktan oturamazsın sayın bakan” diye konuştu.