Mesleği eczacılık olan Burhanettin Bulut, bugün yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik kriz ve artan döviz kurları nedeniyle eczane raflarında birçok ilacın bulunmadığını belirtti. Türkiye’nin adım adım ilaç krizine girdiğini savunan Bulut, açıklamasında şunları kaydetti:
“Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Komisyonu, ilaç kurunu yılda bir kez şubat ayında belirliyor. Mevcut durumda ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru 6,2925 TL. Ancak bugün güncel kur, 17,76 TL. İlaç döviz kuru ile reel kur arasında derin bir makas var. İlaç firmaları, ürettiği ve ithal ettiği ilaçları ya hiç getirmiyor ya da çok az getiriyor. Tedaviye yeni giren ilaçların yüzde 80’i, yılda bir kez güncellenen ilaç döviz kuru nedeniyle Türkiye’de bulunmamaktadır.
"KUR, YILDA 34 KEZ GÜNCELLENMELİ"
"ECZANELERİN EKONOMİK YAPISI BOZULDU"
Eczacıların yaşadığı bir diğer sorun da 13 yıldır güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi. Ülke genelinde 28 bin eczane, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için gece gündüz hizmet veriyor. Ekonomik kriz, döviz kurundaki yükseliş, ardı ardına gelen fahiş zamlar, eczanelerin de ekonomik yapısını bozdu. Eczanelerin artan giderler karşısında elektrik, doğal gaz, su, kira gibi sabit işletme masraflarını bile karşılamakta yetersiz kalıyor.
"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"
Eczacıların kârları, en son 2009 yılında güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi ile belirlendi. İlaç fiyatlarına zam gelmesine rağmen İlaç Fiyat Kararnamesi’nde güncelleme yapılmaması sebebiyle eczanelerin kâr marjları giderek düştü. Eczacılar için artık bıçak kemiğe dayandı. Eczacıların dayanacak gücü kalmadı. Darboğaza giren eczanelerde yaşanan ekonomik sorunlar göz önünde bulundurularak bir an önce İlaç Fiyat Kararnamesi güncellenmeli.”
(ANKA)
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetimi Değişti24 izlenme
Hutbelerinde yoksulluk ve açlık sınav diyor! İşte Diyanet'in bir yıllık harcaması49 izlenme
İYİ Partili belediye başkanından kayınbiraderine büyük kıyak!57 izlenme
Attıkları hava fişekler yangın çıkardı: Vatandaş isyan etti!14 izlenme
CHP'li Yavuzyılmaz belgeleriyle açıkladı: İktidardan halka "yap-işlet-devret" soygunu15 izlenme
RTÜK durmuyor... Ceza üstüne ceza!59 izlenme
En çok su ve gazı Atatürkçülere sıktılar!12 izlenme
Milli Eğitim'de yönetici olmak için Atatürk düşmanı mı olmak gerekiyor?139 izlenme
Sağlık Bakanlığı, corona tablosunu paylaştı: Vaka sayısı 306.302’ye, can kaybı da 7.639’a yükseldi!
Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu ile ‘özel’ görüştü
Kılıçdaroğlu - Akşener'den kritik kararlar! "Hemen acil erken seçim"
Üsküdar Belediye Meclisi'nde skandal: AKP’li üyenin kızı ihaleleri süpürmüş!