Zamla yatıp zamla kalkıyoruz. Bu kez kara haber İstanbul Fırıncılar Odası'ndan geldi. Fırın sahiplerinin zam yapılması için kendilerini zorladığını söyleyen ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili "Fırıncılar zam istemekte haklı. Una, mayaya, elektriğe, suya, işçi maliyetlerine özellikle de kiralara gelen yüksek zamlar fırıncıların belini büküyor. Şu an 10 TL'den satılan ekmek maliyet fiyatına tüketiliyor" dedi.
"Ekmek satışında bakkal ve market karını da düşünce sıfıra sıfır elde var sıfır" hesabının haklılığı ortaya çıkıyor diyen aynı yetkili "Asgari ücret 17 bin 2 lira. Bir fırında düşünün kaç işçinin çalıştığını. Hamurcusu var, kürekçisi var. Hamuru raflara dizeni var. Hamuru tartanı var. Var oğlu var. Un fiyatları uçtu, enerjiye ödenen para zaten ortada. Hele kiralar aldı başını gitti. Merkezi bir yerde fırın kirası 100 bin TL'yi geçti" diye konuştu.
Ekmeği bu ay içerisinde 15 TL'ye yükseltmeyi teklif edeceklerini belirten aynı yetkili "Zam oranını düşürürlerse kiralara da indirim uygulatın cevabını vereceğiz. Ya da ucuza un, maya temin edilmesini talep edeceğiz. Fırından çıkan ekmek bakkal ve marketlere uçarak gitmiyor. Kapalı kasa kamyonetlerle götürülüyor. Bu araçlar da su değil motorin yakıyor. Motorinin litresi 40 TL'nin üstünde" yorumunu yaptı.
İstanbul Beşiktaş'ta bulunan bir fırın sahibi ise "Buranın kirası aylık 160 bin TL. Bana 'bu kadar kiramı olur kapat git' diyorlar. Tamam kapatayım. Ne iş yapabilirim diye düşünüyorum hatta eşim ve çocuklarımla da konuşuyorum. Çıkan sonuç doğrultusunda fırıncılığa devam ediyorum. Geçen yılki maya, un ve işçilik fiyatlarına bakın bir de bu yılkine. Bunun olacağı belliydi. Kimse fırıncıları suçlamasın. Fırıncıya gelene kadar sırada dünya kadar politikacı var" dedi.
Günde evine 10 ekmek girdiğini söyleyen bir vatandaş "Şu an günde 100 TL ekmek parası veriyorum. Bu ay içinde bu para 150 TL'ye çıkacak. Ama benim maaşım aynı kalacak. Doğal olarak ya başka gıda ürünlerinden kesinti yapacağım ya da halk ekmek alıp yiyeceğiz. Orada da kuyruk çok oluyor ama yapacak başka şey yok. Tek çaremiz halk ekmek. İmamoğlu bu gidişle ekmek fabrikasının kapasitesini artırmaya devam eder" dedi.
Erdoğan'a halkın geçinemediğini anlatan kimse yok mu diyen bir emekli "Bence Erdoğan'a yanındakiler yanlış bilgi veriyor. Halk refah içinde yaşıyor gelen diyorlar. Hiç unutmuyorum. Erdoğan çay simit hesabı yaparak başkan oldu. Şimdi de yapsın ve sonucu kamuoyuna açıklasın. Bayrampaşa'nın ara sokaklarındaki kahvede bile bir çay 7 TL'den satılıyor. Sokak simidi bile bazı yerlerde 10 bazı yerlerde 15 TL. Hesabı siz yapın" diye konuştu.
TÜİK'e lanetler yağdıran bir başka vatandaş da "TÜİK enflasyonu düşük çıkartmak için her haltı yiyor. Maden hesap bu. Fiyeatları hlangi marketten alıyorsa bize de adresini versin biz de o marketten alalım. Ben gıda ürünlerini pazardan alıyorum. Sayelerinde marketten almış olurum. Onların bu yanlış bilgileri benim gibi zor durumdaki insanların enflasyon farkının düşük çıkmasına neden oluyor. Bakın bugün sigara da zam geldi. Dün de rakıya gelmişti" dedi.
Geçinemediğini söyleyen bir başka vatandaş ise "Ekmek zammına hükümet el atsın. Bütçe açığını kapatmak için akaryakıt, tütün ürünleri ve alkollü içecekler gibi ekmek zammını da seriye bağlasın. Çünkü en fazla ekmek tüketiyoruz. Bu zamlar böyle devam ederse yarım ekmek arasına çeyrek ekmek koyup yiyeceğiz. Enflasyon düşecek diyorlar. Bence de düşecek. Vatandaş parasızlıktan peynir alamazsa. Peynirci ürün satamayacak. Satılamayan ürün zamlanmaz. Doğal olarak peynir fiyatı enflasyonu düşürecek. Diğer ürünlerde de bu yaşanınca enflasyon surunu ortadan kalkacak. Vatandaş açlıktan ölse de bu ülkede köpek kadar değeri yok" diye konuştu.
Yeniçağ