İstanbul'da 2 TL'ye satılan ekmeğe henüz resmi bir karar olmamasına rağmen bazı fırınlar yüzde 25 zam yaparak 2.5 TL'ye satmaya başladı. Un, maya ve enerji fiyatlarının artmasının yanı sıra ruhsatsız olan ve kayıtdışı işçi çalıştıran fırınlar nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğu ifade edildi. Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, zam beklediklerini, maliyetlerin son 1 yılda yüzde 3540 arttığını ve fırıncının ne yapacağını şaşırdığını belirtti. Kayıtdışı ve ruhsatsız çalışan fırınların işini kanuna uygun yapan ruhsatlı fırınlara karşı ekmeği daha ucuza mal ettiğini vurgulayan Kolivar, bu durumun da haksız rekabete neden olduğunu aktardı. İstanbul'da en az 2 bin fırının ruhsatsız çalıştığını ifade eden Kolivar, ayrıca şehirdeki tüm fırınların hemen hemen yarısında Afganların ve Suriyelilerin ucuza çalıştırıldığını kaydetti.
SİGORTASIZ ÇALIŞIYORLAR
Bu fırınlarda bir kişinin dahi sigortalı çalışmadığını vurgulayan Kolivar, “Ruhsatsız fırınlar olmasa, İstanbullu ekmeği 1.5 TL'ye yer. Ankara'da böyle bir sorun yok ve bu nedenle orada 230 gram ekmek, İstanbul'dan da 10 gram fazla, 1.75 TL'ye satılıyor. İstanbul'un sahibi yok. Unun çuvalı (50 kg) 200 TL. Yılsonunda kesin 250 TL olur. Maya kartelleşmiş, yüzde 4050 zam yapılıyor. 10 bin TL doğalgaz, 6 bin TL elektrik geliyor. Eskiden unu ruhsatlı fırınlara ucuz verirlerdi. Ruhsatsız fırınlara vermezlerdi” dedi.
Sektörde çalışan Afgan ve Suriyelileri, 1990'larda Türkiye'ye göç eden Bulgar Türklerine benzeten Cihan Kolivar, bu insanların ucuza ve sigortasız çalıştıklarını söyledi. İstanbul'un ilçelerinde görevleri olmadığı halde temsilcilik adına bazı grupların mafyalaştığını anlatan Kolivar, bunların da fırınlardan para topladığını, ruhsatsız fırınlara göz yumduklarını ve hatta ruhsatsız fırınların açılışlarını yaptıklarını belirtti.