Başkanlık sisteminin devreye girdiği 2018 yılında yapılan seçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “verin yetkiyi” diyerek ekonomiyi uçuracağını vadetmişti ama uçan ekonomi değil elektrik faturaları oldu. İşyerlerine yapılan elektrik zammı 2018'den bu yana yüzde 774.6'ya ulaştı. Aynı dönemde meskenlerde bu oran %408 oldu. 4 yılda artan enerji maliyeti de enflasyonun en önemli sebeplerinden biri haline geldi.
Büyük kısmı özelleştirilen elektrik sektöründe 21 görevli tedarik şirketi için uygulanacak tarifelerin yüzde 2.38'inin kâr olarak garanti edildiğini ifade eden Enerji Uzmanı Çağada Kırım, bunun ödenmesi için abone grupları içinde sanayi ve işyerlerine maliyetlerin yansıtıldığını söyledi. Kırım, “Serbest piyasa dinamiklerinin bozulmasıyla birlikte, kur artışına paralel olarak elektrik maliyetlerinde ciddi artış yaşandı. Garanti edilen kâr marjının sağlanması için de öncelikle sanayi ve işyeri elektrik fiyatlarına yüklenildi. Böylece işyeri elektrik fiyatları önemli ölçüde yükseldi ve 2018 yılından bugüne yüzde 774 arttı. Mesken elektrik fiyatları bu şekilde düşük tutuldu, yani kısacası işyerleri ev elektrik fiyatlarını fonladı” dedi.
MAKRO DENGE BOZULDU
Ancak bu durumun sürdürülemez bir boyuta ulaştığını kaydeden Kırım, işyeri elektrik maliyetlerinin enflasyon rakamlarına yansıdığını ve bunun da tüm makro ekonomik verileri olumsuz etkilediğini aktardı. Serbest piyasa dinamiklerinin daha iyi çalışması gerektiğine işaret eden Kırım, işyeri ve sanayiye yüklenen enerji maliyetlerinin, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olan yeni tarifelere göre tüm abone gruplarına dağıtıldığını dile getirdi.

THK'nin uçaklarıyla AB'den gelenler arasındaki fark dikkat çekti! 'Beş kova su...'47 izlenme
Kazdağları'ndaki maden projesine yürütmeyi durdurma kararı çıktı14 izlenme
Diyanet’e para yetişmiyor!117 izlenme
Mülkiyet gaspının önü açıldı: Herkesin evi tapulu olsa da elinden alınabilecek28 izlenme
X hesabı erişime engellenen Ekrem İmamoğlu'nun Instagram hesabından dikkat çeken paylaşım: “Birer birer eksileceğimizi sandınız ama biz milyon milyon büyüyoruz!”15 izlenme
Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu ekonominin nasıl düzeleceğini madde madde anlattı!21 izlenme
İstanbul’da göle dönen sokaklar havadan görüntülendi: Megakent şiddetli yağışa teslim oldu26 izlenme
AKP İlçe başkanından sonra 5 meclis üyesi de istifa etti!35 izlenme
Döviz krizine alçak teklif! TL'den Atatürk'ü atalım!
Sağlık Bakanı Koca kritik tabloyu paylaştı: 24.832 yeni vaka tespit edilirken, 126 kişi hayatını kaybetti, 6.243 kişi sağlığına kavuştu!
Sultanbeyli Kaymakamlığı’nın AKP propagandası yaptığı ortaya çıktı
İstanbul'un ardından Antalya da vakıfların musluğunu kesecek!