Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık'ta yüzde 36,06 olan yıllık tüketici enflasyonunun Ocak'ta yüzde 48,69’a yükseldiğini açıkladı. Bu oran, Nisan 2002 sonrasındaki 20 yılın en yüksek enflasyonu oldu.
Ekonomistlerin enflasyon tahmini, Bloomberg anketinde yüzde 48, Reuters anketinde yüzde 46,68 olmuştu.
Sözcü'de yer alan habere göre, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Ocak'ta bir önceki aya göre yüzde 11,10, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,58 artış gerçekleşti.
Yıllık en düşük artış yüzde 10,76 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 18,67 ile eğitim, yüzde 25,32 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 28,63 ile sağlık oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 68,89 ile ulaştırma, yüzde 55,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 54,53 ile ev eşyası oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Ocak ayında aylık düşüş gösteren ana grup yüzde 0,24 ile giyim ve ayakkabı oldu. En az artış gösteren ana gruplar ise yüzde 1,19 ile eğitim, yüzde 2,16 ile haberleşme ve yüzde 8,09 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.
Buna karşılık, 2022 yılı Ocak ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 21,90 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 18,91 ile konut, yüzde 12,82 ile ev eşyası oldu.
Ocak 2022’de, endekste kapsanan 409 maddeden, 38 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 17 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 354 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 7,49, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,66 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 21,91 artış gerçekleşti.
Ocak ayında bir önceki aya göre enflasyon sepetinde fiyatı en çok artan ürün, yüzde 69,97’lik artışla elektrik oldu.
Patlıcan yüzde 54,74’lük artışla ikinci, dolmalık biber yüzde 54,27’lik artışla üçüncü oldu.
Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), aylık enflasyonu yüzde 15,52, yıllık enflasyonu yüzde 114,87 olarak hesapladı.
ENAG’ın rakamları ile TÜİK rakamları arasında büyük fark dikkat çekti.
Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı kaza geçirdi: Ali Sabancı yoğun bakımda118 izlenme
Fabrikanın sahibi itiraf etti! Patlama sonrası yemekli toplantı Erdoğan'ın talimatıyla düzenlenmiş!67 izlenme
AKP’li belediyenin temel atma töreninde skandal! AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' şarkısıyla birlikte Kur'an okundu!36 izlenme
İçişleri Bakanlığı logolu kart basan AK Gençlik Ocakları'na operasyon! Genel Başkan tutuklandı20 izlenme
İstanbul'da trafik durma noktasına geldi! Yoğunluk yüzde 90'a ulaştı68 izlenme
İmamoğlu’na karşı söylediği sözler tartışmaya yol açtı! Jahrein ve CHP’li Eren Erdem birbirine girdi.37 izlenme
Çiftlik Bank'ın neyine güvendiniz ? 'Üye sayısı tatmin edici miktardaydı. Bu kadar insanın aptal olamayacağını düşündüm !'2599 izlenme
İmamoğlu: Kanal İstanbul uykularımı kaçırıyor70 izlenme
AKP birinci olduğunu iddia ediyor ama, işte 14 anketteki çarpıcı sonuç
562 bin TL'lik saati ile yakalanmıştı, AKP Grup Başkanvekilinin 2 milyonluk bir saati daha ortaya çıktı
Hızlı ve takkeli! Vatandaşa 'şükür' tavsiye eden cübbeli sarıklı şahıs üstü açık son model aracıyla trafikte
İstanbul'da hacizli araçlar buhar oldu!