Avrupa'dan 20 ülkenin yer aldığı Euro Bölgesi'nde mart ayında aylık enflasyon yüzde 0,8, yıllık enflasyon yüzde 2,4 oldu. Şubatta bölgede aylık enflasyon yüzde 0,6, yıllık enflasyon yüzde 2,6 olmuştu.
Ekonomistlerin mart ayı beklentisi aylık enflasyon için yüzde 0,9, yıllık için yüzde 2,5 olmuştu. Açıklanan rakam beklentinin altında kaldı.
Şubatta yüzde 3,1 olan Euro Bölgesi'ndeki yıllı kçekirdek enflasyon da martta yüzde 3,0'lık beklentiye karşılık yüzde 2,9'a geriledi. Martta aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,9 oldu.
Martta yıllık hizmet enflasyonu yüzde 4'te sabit kalırken, gıda enflasyonu yüzde 3,9'dan yüzde 2,7'ye, enerji dışı sanayi ürünleri enflasyonu yüzde 1,6'dan yüzde 1,1'e geriledi. Enerji enflasyonu ise şubatta yüzde 3,7 iken martta yüzde 1,8 oldu.
İşlenmemiş gıda ürünlerinde yıllık enflasyon yüzde 04 olarak hesaplandı.
ABD'de ise tüketici enflasyonu şubatta yüzde 3,2 olmuştu.
Türkiye'de ise martta aylık enflasyon yüzde 3,16, yıllık enflasyon yüzde 68,5 oldu.
Türkiye'de yıllık resmi enflasyon, Euro Bölgesi enflasyonunun tam 28,5 katı oldu.
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise martta enflasyonu aylık yüzde 5,68, yıllık yüzde 124,63 olarak hesapladı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), martta İstanbul enflasyonunu aylık yüzde 3,93, yıllık yüzde 78,25 hesaplamıştı.
Türkİş, martta mutfak enflasyonunu aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 olarak açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'de son yıllarda enflasyonun kontrolden çıkmasını dış faktörlere bağlayarak "enflasyon sadece Türkiye'nin değil, Covid19 salgını sonrasında tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bir baş ağrısı olduğunu" sık sık öne sürüyor.
Erdoğan'ın Mayıs 2023 seçimleri sonrasında iş başına getirdiği ekonomi yönetimi ise Türkiye'deki enflasyonun nedeninin önceki dönemdeki "rasyonel olmayan politikalar" kaynaklı olduğunu belirtiyor.
Euro Bölgesi ülkeleri içinde Litvanya, yüzde 0,3 ile mart ayında bölgenin en düşük yıllık tüketici enflasyonuna sahip ülkesi oldu.
Hırvatistan, yüzde 4,9'luk enflasyonla bölgede zirvede yer alırken, bölgenin bir numaralı ekonomisi Almanya'da enflasyon yüzde 2,3 oldu.
Komşu Yunanistan'da ise enflasyon martta yüzde 3,4'e yükseldi.
Sözcü