Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Almanya'nın ev sahipliğinde Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Liderler Zirvesi'nde, liderlerle ortak basın açıklaması düzenledi.
Dünya ekonomisinin Kovid19 salgınıyla sarsılmasından sonra iyileşme sürecine girmişken Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşla gıdadan enerjiye fiyatların yükseldiğini bildiren von der Leyen, G7 liderlerinin bu amaçla buluştuğunu fakat iklim değişikliği, dijitalleşme, sıhhat ve emniyet alanlarında da çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Von der Leyen, yapılması gerekenin beraber çalışmak olduğunu, AB'nin dünyadaki yatırım açığına "Küresel Geçit" projesiyle katkıda bulunduğunu açıkladı.
AB'nin 2027'ye kadar Küresel Geçit projesi kapsamında 300 milyar euro sağlayacağını hatırlatan von der Leyen, bunun "kaliteli ve sürdürülebilir altyapı, sıhhat altyapısı, günlük yaşamı iyileştiren, sahadaki topluluklara gerçek yarar gerçekleştiren yatırımlarda" kullanılacağını aktardı.
"Kollektif gücümüzü ideal duruma getireceğiz"
Von der Leyen, G7 olarak beraber daha çok yatırım yapmaları ve yatırım projeleri amacıyla seçenek sunmaları gerekliliğini ifade ederek, "Kolektif gücümüzü en ideal duruma getireceğiz zira gelişmekte olan ortaklarımıza bir seçenekleri olduğunu göstermek ve kalkınma gereksinimlerini karşılamak amacıyla dayanışma içerisinde adım atmayı amaçladığımızı göstermek amacıyla dünyaya yatırım manasında olumlu ve kuvvetli bir mesaj vermek bize bağlı." diye konuştu.
Michel de AB'nin gelişmekte olan ülkelerle iş birliğinde öncülük ettiğini, bu ülkelere küresel yardımların yüzde 46'sının tek başına AB doğrulusunda sağlandığını söyledi.
"Neredeyse 70 milyar euro daha çok barış, refah ve kalkınma sağlamak amacıyla dünyanın her yerine gidiyor." diyen Michel, AB'nin ilaveten eğitim, sıhhat ve inceleme alanlarına da yatırımda bulunduğunu dile getirdi.
Michel, Küresel Geçit kapsamında Afrika'da oluşturulan somut yatırımlara değinerek, 150 milyar euronun bunlara ayrıldığını anımsattı.
ABD'den 200 milyar dolar
Biden, Almanya'nın ev sahipliğinde Elmau Sarayı'ndaki G7 Liderler Zirvesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında "Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı" planını sundu.
Gelişmekte olan ülkelerin salgın gibi küresel şoklarla karşı karşıya kaldığında asli altyapıdan yoksun olduğuna ve bu amaçla krizlerin tesirlerini daha derin hissettiğine ilgi çeken Biden, bu durumun yalnızca insani bir kaygı değil herkes amacıyla ekonomik ve emniyet kaygıları yarattığını belirtti.
G7 ülkelerinin gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir altyapının sağlanabilmesi amacıyla finansal yardımlarını artıracağını bildiren Biden, ABD'nin gelecek beş sene içerisinde "Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı" programına 200 milyar dolar ayıracağını açıkladı.
Biden, gelişmekte olan ülkelere küresel altyapı yatırımı amacıyla 2027'ye kadar G7 ülkeleri ile toplam 600 milyar dolar ayrılacağını söyledi.