İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olan Kadıköy Söğütlüçeşme’deki Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) arazisine yapılması planlanan tartışmalı AVM kamuoyunun gündeminde. TCDD, Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi için 2 milyon lira sermayeli Fıratcan İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş. ile el sıkıştı. Şirket ile TCDD arasındaki anlaşmanın süresi 29 yıl olarak belirlenirken, projenin maliyeti ise 193 milyon 794 bin lira olarak açıklandı.
AVM görünümlü gar projesine karşı çıkan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, BirGün’ün sorularını yanıtladı. Başkan Odabaşı’na göre bölgenin AVM’ye de gara da ihtiyacı yok. Odabaşı, “Bu tamamen bir israf projesi” diyor ve ekliyor: “Hiçbir şekilde burada kamu yararı yok.”
■ Başvurunuz üzerine 13. İdare Mahkemesi, 8 Mayıs’ta Söğütlüçeşme’yi gar görünümlü AVM’ye çevirecek imar planlarının yürütmesini durdurdu. Ancak Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi yürütmeyi durdurma kararını jet hızıyla kaldırdı. Siz bu ısrarı neye bağlıyorsunuz?
Bunu iktidarın bitmeyen rant hırsına bağlıyorum. Burada AVM yapılması ya da gar yapılması için bir ihtiyaç yok. Bu tamamen bir israf projesi… Buradan yeni rant alanı yarattıkları için, buranın bu şekilde değerlendirildiğini düşünüyorum. Hiçbir şekilde burada kamu yararı yok. Tamamen özel şirkete verilen bir imtiyaz var. Rantın el değiştirmesi var.
KARAR ÇELİŞKİLERLE DOLU
■ Peki, bir hukukçu olarak kararın jet hızıyla kaldırılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararını kaldırırken gerekçesi şöyleydi: Burada tren garını destekleyici yapılaşma olacağından dolayı bilirkişi tren garı veya rayı sistemleri bilmemektedir. Ben de bu kararı veren sayın heyete soruyorum: AVM’nin neresi garla alakalıdır? Bizim itirazımız raylı sisteme değil, raylı sistemin bir işlemi veya türeviyle ilgili itirazımız yok. Biz diyoruz ki; burada AVM yapılmak isteniyor. Bu AVM kamuya aykırı, kamu zararı yaratacak bir işlemdir. 2’ncisi kamu menfaati yoktur. 3’üncüsü gereksizdir. 4’üncüsü tren rayıyla, ray sistemlerin AVM’yle bir bağlantısı yoktur. Gar yapılacaksa da yine garın gereği yoktur çünkü bir kilometre ötesinde Haydarpaşa Tren Garı var. Buraya yapılacak garın ne menfaati var, ne işlevi var? Kararı tekrar okumasını istiyorum sayın yargıçların, oradaki çelişkiyi kendileri de görecekler zaten. ‘Rapor alınamamıştır’ diyor. Peki, yeni rapor alınamıyorsa şöyle dersin: ‘Yürütmeyi durdurma kararının devamına, yeni bilirkişi raporu alındıktan sonra yürütmeyi durdurmanın kaldırılmasının istenmesinin tekrar düşünülmesine’ dersin. Olağan sürece gelir, yeni bilirkişi raporu alınır, ’AVM yapılabilir’ deniyorsa, o zaman yürütmeyi durdurmayı kaldırırsınız. Şimdi burada 2’nci rapor alınamıyor. Yürütmeyi durdurma kararını mahkeme niye verir? 2 nedeni vardır: Birincisi, açıkça hukuka aykırılık, 2’ncisi de telafisi güç zararın doğması… Şimdi burada inşaat başladı, geldiler şantiyeye kurdular, yarın da yeni bilirkişi, ‘Buraya AVM de gar da yapılamaz’ derse ne olacak? Mahkeme kararı kendi içinde çelişkilerle dolu.
■ Son olarak AVM’nin yapılmaması için neler yapacaksınız? Yeni hukuki girişimleriniz olacak mı?
Yürütmeyi durdurmanın kaldırıldığına dair karar bugün (dün) bize tebliğ edildi. Önümüzdeki hafta tekrar yürütmeyi durdurma verilmesi için mahkeme müracaat edeceğiz, yürütmeyi durdurma talep edeceğiz. Kamuoyunu da bilgilendireceğiz. Hukuki, süreci de götüreceğiz. Adalet ve Kalkınma Partisi seçim beyannamesinde hep şunu söyledi: “Millet bahçeleri yapacağız.” Buraya neden millet bahçesi yapmıyorlar da AVM ve gar yapıyorlar, bunun izahını anlamakta güçlük çekiyoruz. Burayı millet bahçesi yapmak isterlerse Kadıköy Belediyesi olarak tüm imkânlarımızla yardımcı olacağız. Bize tahsis ederlerse bu alanı millet bahçesi yapamaya hazırız. Bir çağrım olacak: Kadıköy’deki tüm siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının projeye karşı çıkmasını ve bizim yanımızda olmasını istiyorum. İktidar partisine de aynı şekilde çağrıda bulunuyorum.
https://www.birgun.net/haber/gargorunumluavmbirrantprojesidir304443