Erken seçim ve seçim kanunu değişikliği tartışmaları devam ederken 2023 yılının Haziran ayında yapılması beklenen genel seçimler için yeni iddialar ortaya atıldı.
Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararına göre, milletvekillerinin illere göre dağılımı da belirlendi.
Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk ise seçim gündeminde yeni iddiaları da gündeme getirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin gizlendiği yönünde iddiaları hatırlatan Saygı Öztürk, nüfus verilerinin değiştirilerek milletvekili sayılarının da iller için artırılabileceğini, ya da azaltılabileceğini savundu. Öztürk, seçime girmeye hak kazanan partilerin seçmen listelerini alabileceğini ancak TÜİK'in hane halkı verileri dikkate alınarak milletvekili sayısını belirlediği bilgilerin partilere verilmediğini vurguladı.
Saygı Öztürk, ODTÜ grubunun oluşturduğu polimetre.com başkanı M. Günal Ölçer'in görüşünü de aktardı:
“2023'de yapılacak seçim için şimdiden söylüyorum: Tunceli'nin milletvekili sayısı 2'den bire indirilecek. Bayburt'un 2 olan milletvekili sayısı 2'de tutulacak. Neticede illerin çıkaracağı milletvekili sayısında TÜİK'in haneye dayalı olarak yayımladığı raporlar esas alınıyor. Ancak bunlar siyasi partilere verilmediği gibi kamuoyuna da, sadece sayılar açıklanıyor.”
Saygı Öztürk, "Bayburt'un son 21 yıl içindeki nüfus artış hızı yüzde 0,7'dir. Halbuki 2016'da aynı ilin nüfus artışı yüzde 14, 8'e yükseldi. 2016'da seçim yapılacağı için mi nüfus yüksek gösterildi sorusu akla geliyor. 2010 yılında Amasya, Bilecik, Burdur, Erzincan, Isparta, İzmir, Karabük, Kütahya, Manisa, Ankara ve Kayseri'de 24. dönem milletvekili seçiminde seçmen sayısında önemli bir artış olmuştu. 11 il'den nüfus artış hızı Ankara ve Kayseri hariç, diğer illerde en az düzeyde olduğu görülüyor." ifadeleriyle çelişkili veriler bulunduğunu köşesinde aktardı.
Saygı Öztürk, Türk vatandaşlığına alınan Suriyeliler'e de atıf yaparak seçimleri 2023 yılının Haziran ayında seçim yapılması durumunda yaklaşık 4,5 milyon seçmen artışı olacağını yazdı.
Yazıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yöneltilen vatandaşlığa alınan Suriyelilerle ilgili soru önergelerine, “Türk vatandaşlığının kazanılması iş ve işlemleri, 5901 Sayılı Türk ‘Vatandaşlığı Kanunu' ile bunun uygulanmasıyla ilgili yönetmelik hükümlerine göre yapılmaktadır” yanıtının verildiği bilgisi de yer aldı.
Türk vatandaşlığına geçilmesi üzerine prosedürü anlatan Saygı Öztürk, "Seçim dönemi yaklaştıkça Suriyelilerle ilgili vatandaşlığa alınma, seçimlerde oy kullanma söylentileri daha da artacaktır. Örnek Bartın'dan geldi. Son bir aydır 15 bin Suriyelinin bir günlüğüne il'e geldiği, servisle valiliğe götürüldüğü, oradan ikamet alıp, Emniyet Yabancılar Şubesine geçip onaylattırdıkları, kayıtlı seçmen yapıldığı, aynı gün Ankara ve İstanbul'a döndükleri, bu gelgitlerin birkaç ay daha devam edeceği ve vatandaşlığa alınacakların Bartın'daki sayısının 100 bini bulacağı belirtildi. Emniyet yetkililerine sordum. “Bu söylentilerin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını, asılsız haberi çıkaran ve yayanlar hakkında gerekli araştırmaların yapılmakta olduğu”nu söylediler. Bazı şeyler gizlisaklı yapılınca bu tür söylentilerin önü de alınamaz. Seçim yaklaştıkça, bir şey olmasa bile “Bir şeyler” oluyor." ifadeleriyle çarpıcı iddialara köşesinden örnek verdi.
Vatandaş çocuğunu cemaat okullarına göndermek istemiyor!64 izlenme
Operatörlerin şok eden stratejisi: Yeni müşteriye 200 eskisine 400 TL!19 izlenme
Erol Mütercimler, müthiş Binali Yıldırım değerlendirmesiyle beraber seçim sonucunu da açıkladı !302 izlenme
Kadınlar tuvaletine gizli kamera koyan öğretmenden skandal savunma!15 izlenme
Seçil Erzan'ın silinen mesajları için çalışma başlatıldı50 izlenme
Müjde Ar’dan Sezen Aksu’ya destek 'Korkmuyorum, toplu iğne başı kadar konuyu dil koparmaya kadar götürmek vicdanımı kanattı'77 izlenme
AKP’li meclis üyesi CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı'na saldırdı!24 izlenme
Rekabet Kurumu, Mama üretimi yapan Numil Gıda'ya 48,5 milyon TL para cezası verdi25 izlenme
Türkiye’deki seçim gerilimi Almanya’ya sıçradı: 3 yaralı
Meral Akşener: Erdoğan’ın oylarından kayma var
İşçiler fark etti, yekililer umursamadı! Çatlakların fotoğrafları bilirkişi raporunda
Narin'in ailesinin soğukkanlı önlemleri pes dedirtti! Teknik takibi böyle atlatmışlar