AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün katıldığı canlı yayın programında, Hablemitoğlu suikastının katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır Ukrayna’da Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) operasyonuyla yakalanıp Türkiye’ye getirildiğini açıklamıştı. Bozkır’ın MİT’teki işlemlerinin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi. Bozkır’ın 8 gün boyu sorgulanacağı öğrenildi.
Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, TELE1 canlı yayınında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:
“Bu ülkenin Mumcu, Aksoy, İpekçi, Hablemitoğlu gibi faili meçhul Cumhuriyet aydınlarına borcu var. Bozkır’ın ismine rastlantıyla ulaşıldı. Hablemitoğlu cinayetini kendi dönemindeki tek faili meçhul suikast olduğu ve bu suikastı çözmenin bir namus borcu olduğunu söyleyen devlet mekanizmalarından, Hablemitoğlu ailesinin daha fazlasını beklemesi yadırganacak bir şey değil. FETÖ çatı davasında 1725 aralık sonrası bir iddianame hazırlandı. Bu iddianamede Hablemitoğlu’ndan 4 mağdurdan biri olarak bahsedildi; Türkiye Cumhuriyeti, Maliye Hazinesi, Hablemitoğlu ve bide Seher oda faili meçhul başka bir cinayet.”
“Gökhan Bozkır’ın yurtdışına çıkış sebebi Hablemitoğlu dosyası değil. Şanlıurfa’da yürütülen MİT TIR’ları dosyası. Zaten 2020 Ocak ayında Erdoğan’ın Ukrayna’nın Devlet Başkanı’ndan Hablemitoğlu’nun katil zanlısını istemesinden sonra iltica talebi reddi, iade süreci gibi süreçlere hakim kaldığını gördük. Bu kişinin MİT TIR’ları dosyasında Türkiye’de bulunmasının siyasi iktidar bakımından tercih edilen bir durum olmadığını gösteren bir takım iddialar vardır.”
FETÖ’nün işlediği ilk cinayet diyebilir miyiz sorusuna yanıt veren Barkın, şunları söyledi:
Diyemeyiz. Ben bunun FETÖ tarafından işlenmişse cesaretle anlatacak insanlardan biriyim. Dolayısıyla Bozkır’ın bu olaya dair bilgisi olduğunu ciddi biçimde kuşku ötesi gösteren çok ciddi belgeler var. Suikast öncesi Hablemitoğlu’nun panele gittiği şehirlerde baz tespiti, katledildiği gün Hablemitoğlu’nun ders verdiği kampüsteki kişilerle iletişimde olduğu gibi derin şüpheleri olan birisi bu. Bu kişinin yakalanması olayın çözülmesine dair önemi çok büyük. Önemli olan Hablemitoğlu yaşarken Köstebek kitabının yayınlanmaması için Hablemitoğlu ile iletişim kurmaya çabalayan FETÖ’nün Türkiye imamının kimler aracılığıyla Hablemitoğlu ile görüştürülmek istenmesi. Bu aracılığı kimlerden istediği, bunların aydınlanması gerekir.
“Bir davada her şey yapılabilir ama olay yeri incelemesi tekrar yapılamaz, ama bu davada inceleme Fettullahçı polislere terk edildi. Dönemin savcıları soruşturmayı hakkıyla yürütmedi yoksa başlarına ne geleceğini herkes farkındaydı. Bu olay çok önemli. Mevcut iktidarın FETÖ ile mücadelesi içinde önemli.”
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına ilişkin çalışmalarıyla tanınan ve örgütün hedefi haline gelen tarihçiyazar Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 2002’de Ankara’daki evinin önünde silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Cinayet şüphelisi olarak aranan Nuri Gökhan Bozkır’ın yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, Ukrayna’da olduğu belirlendi. Bozkır, Interpol’ün kırmızı bülten düzenlemesi sonrası 10 Temmuz 2019’da Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gözaltına alındı. Bozkır, 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra Ukrayna mahkemesi tarafından elektronik kelepçeyle ev hapsine çıkarıldı. Ukrayna yasalarına göre ev hapsinin toplam süresi en fazla 6 ay olabileceği için Bozkır’ın, elektronik kelepçeyle ve Kiev dışına çıkış yasağı uygulanarak adli kontrole tabi tutulmasına hükmedildi.
Tele1