Turizm açısından Türkiye’nin en önemli bölgeleri arasında yer alan Ege kıyıları, özel işletmeler tarafından hızla işgal edilip, ticarileştiriliyor. Birgün'den Aycan Karadağ ve Berkay Sağol'un haberine göre Anayasa ve kıyı kanununa göre halkın kullanımına açık olması gereken plajlar özel işletmeler tarafından kiralanarak veya işgal edilerek halkın ücretsiz kullanımına kapatılıyor.
İzmir’de Çeşme ve Karaburun’daki ‘beach’lere ücretsiz girilemiyor. Çeşme Çiftlikköy’de bulunan Pırlanta Plajı. Bu plajın iki tarafını da farklı iki özel şirket işletiyor. Ortada kalan 100 metrelik bölüm ise ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Ancak ücretsiz bölümde tuvalet, kabin gibi ihtiyaçlar karşılanmıyor. Özel işletmenin işgal ettiği kısımda bulunan şezlongların önüne havlu atıldığında görevliler giriş ücreti olarak 30 TL istiyor.
‘ÜCRETSİZ PLAJ YOK’
Çeşme Altınkum’da ise durum daha vahim. 34 ‘beach’ (kumsal/plaj) bir bölgeyi tamamen kapatmış durumda. Bu bölgedeki ‘beach’lerin giriş ücretleri 100 lira’dan 300 liraya kadar değişebiliyor. Otopark ücreti için de ek olarak 25 lira isteniyor.
Girişte fiyatları yüksek bulan yurttaşlar tepkilerini, “Çeşme artık gelinmez bir yer oldu. Ücretsiz ve iyi hizmet alacağımız plaj bulmakta zorlanıyoruz. Yazıktır, günahtır” diye gösteriyor. İçeriden çıkan yurttaşlar ise “Berbat hizmet, yüksek fiyatlar, kaba personel, paramızla rezil oluyoruz” diyor.
İzmir Karaburun’da da durum farklı değil. Birçok plajın belli bölümlerini ‘beach’ler alırken bazıları ise tamamen özelleşmiş. Kuyucuk Plajı’nda daha önce her yere havlu atıp güneşlendiğini söyleyen yurttaşlar, son dönemde plajın bir bölümünün özel bir işletme tarafından işgal edildiğini vurguluyor. Yurttaşlar, “Artık gideceğimiz plaj kalmadı” ifadelerini kullanıyor. Şirketin bir bölümünü işgal ederek şezlong koyduğu plaja giriş ücreti ise kişi başı 25 TL.
Özelleştirilmiş kumsallara ilişkin çalışmalar yapan Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, kıyıların halka açık olması gerektiğine dikkat çekiyor. Halkın sahilleri kullanmasının engellenemeyeceğine vurgu yapan Ulutaş, şunları söylüyor: “Giriş ücretini şezlong ya da içecek üzerinden alıyorlar. Bu yanlış. Yurttaşların takip edip şikâyetçi olması gerekir. Kıyılar kamunun elinde.”
Malatya Valiliği'nden AKP'li belediyenin Almanya'ya gönderdiği 43 kişiyle ilgili açıklama88 izlenme
İmamoğlu: Türkiye’nin yarısından fazlasını yöneten bizler büyük başarılar kazanacağız178 izlenme
Bu vatan uğruna hepsi mücadele etti! Gaziler arasında ayrım olur mu?113 izlenme
'AKP'liler görüntü vermemek için Davutoğlu'nun ofisine yakınlarını yolluyor'82 izlenme
Mucize ilaç… Çin koronavirüsü dört günde yenen ilacın ismini açıkladı245 izlenme
İmamoğlu erişim engeli olan Instagram’dan canlı yayın yaptı: "Güçsüz yöneticilerin başvurduğu bir yöntem. Bu yanlıştan vazgeçin"70 izlenme
Amazon Ormanları'nda uçak kazası! 1'i bebek 12 kişi hayatını kaybetti29 izlenme
ABD'li şirket zam talep eden işçileri bayram günü işten çıkardı!44 izlenme
Erdoğan, Trump zirvesindeyken Beyaz Saray önünden Free İmamoğlu kamyonu geçti!
Yandaş medya, esnafı ekonominin sorumlusu ilan etti! "Marketler darbe yapıyor"
Meksika'dan ABD'ye kaçak geçen Türklerin sayısı 3 kat arttı
Necip Hablemitoğlu cinayeti davasının firari sanığı Nuri Gökhan Bozkır tutuklandı