Araştırmaya katılanların yüzde 65,9’u ekonominin kötü olduğunu söylerken yüzde 87.1’i ise fiyatların ‘çok arttığını’ belirtti. Araştırma göre halkın önemli bir bölümü de döviz kurlarındaki artışın ülke içinde fiyatları arttırdığını düşünüyor.
Çarpıcı bir diğer sonuç ise seçmenin yüzde 75.4’ünün siyasetin çözüm üretmediğini düşünmesi… Medyanın tamamen bağımsız olduğunu düşünenleri oranı ise sadece yüzde 8!
Aksoy Araştırma tarafından her ay düzenli olarak açıklanan ‘Türkiye Monitörü’ araştırmasının Eylül 2020 sonuçlarında halkın gündeminin ekonomi olduğu dikkati çekiyor. Raporu yorumlayan Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, “Türkiye Monitörü bu ay da yine birçok konuda Türkiye siyasetine yol gösterici bilgilere sahip. Kısaca birkaç temel bulguyu özetleyecek olursak; ekonomik krizin seçmen üzerinde yarattığı baskı daha da artmış durumda. Seçmen aidiyetinin yüksek olduğu AKP seçmeninde dahi ekonomi konusunda eleştirel bakış anlamlı oranlara erişmiş durumda” dedi.
Siyasetin yanı sıra ekonominin Türkiye gündeminin en önemli maddesi olduğunu belirten Ertan Aksoy, döviz kurlarındaki artış ve enflasyonun halkın en çok konuştuğu konular olduğunu söyledi.
Araştırmaya katılanların “Siyasilerin toplum sorunlarına ne derece çözüm ürettiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna verdiği yanıtlar halkın, siyasete olan güveninin erozyona uğradığını ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 23,1’i siyasilerin ‘hiç çözüm üretemediğini’ ifade ederken ‘çözüm üretilmediğini’ ifade eden 04 arası grupta ise bu oran yüzde 62,3 seviyesinde olduğu dikkati çekiyor.
CHP seçmeninin yüzde 35,1 ile HDP seçmeninin ise yüzde 34,3 ile siyasilerin ‘hiç çözüm üretemediklerini” belirtirken parti dağılımında olumlu en yüksek oranlar AK Parti ve MHP gruplarında öne çıkıyor. Genel ortalamada siyasilerin çözüm üretmesine 10 üzerinden 3,5 puan verilirken, AK Parti seçmeni ortalama 4,8 puan, MHP seçmeni ise ortalama 4,4 puan verdi.
Eylül ayını kapsayan Türkiye Monitörü’nün “Ekonomik Durum” başlıklı bölümü ise oldukça olumsuz bir tabloyu işaret ediyor. “Ekonomik durumu nasıl görüyorsunuz?” sorusuna yanıt veren katılımcıların yüzde 34’ü ‘sıfır’ puan vererek durumu “berbat” olarak nitelendiriyor. Katılımcılardan ekonomik durumu 0 ila 10 arasında puanlamaları istendi. Soruya 05 arası puan verenlerin toplamı yüzde 76,2 gibi yüksek bir orana çıktı. Bir başka deyişle, halkın yüzde 76,2’si ekonominin durumunu kötü olarak nitelendiriyor.
Ekonominin mevcut durumunu mükemmel olarak tanımlayanların oranı yüzde 3,1 iken genel olarak durumun iyi olduğunu ifade eden 610 arası puan verenlerin oranı yüzde 23,7 oldu. Partilerin seçmenlerine göre dağılıma bakıldığında AK Parti seçmeninin bir bölümü hariç, tüm partilerin seçmenlerinin ekonomideki mevcut durumdan memnun olmadığı görülüyor. Durumun en kötü olduğunu ifade edenlerin oranında HDP seçmeni öne çıkıyor.
Anket katılımcılarının oldukça önemli bir bölümü, döviz kurunun fiyatlar üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. “Döviz kurundaki değişimin alım gücünüzü ne kadar etkilediğini düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda halkın önemli bir bölümü döviz arttıkça yurt içinde de fiyatların arttığını söyledi.
Partilere göre dağılıma bakıldığında AK Parti seçmeninin yüzde 31.5’i, CHP seçmeninin 66.3’ü, HDP seçmenin yüzde 51.9’u, MHP seçmeninin yüzde 36.3’ü, İYİ Parti seçmeninin yüzde 62’si döviz kurlarındaki artışın fiyatları “çok etkilediğini” düşünüyor.
Halkın nabzını tutan Eylül ayı Türkiye Monitörü’nün üzerinde durduğu bir diğer ana başlık ise enflasyon oldu. “Günlük hayatta kullandığınız ürün fiyatlarının ne derece değiştiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtların yüzde 58.2’si “çok arttı” şeklinde oldu. Fiyatların yükseldiğini ifade eden 610 puan veren grubun oranı ise oldukça yüksek: Yüzde 87,1…
Ürün fiyatlarının çok arttığını en fazla oranda belirten grup yüzde 76,9 ile HDP seçmeni. Bu grubu yüzde 68,3 ile CHP seçmeni izliyor. Fiyatlardaki değişimin, diğer partilerle kıyaslandığında daha düşük bir oranda arttığını belirten grup ise AK Parti seçmeni oldu. Buna karşılık, AKP seçmeninin ortalama puan dağılımı 7,9 seviyesinde çıktı. Ayrıca AK Parti seçmeninin yüzde 47,6’sı 10 puan vererek fiyatların çok arttığını dile getirdi.
Araştırmada medya bağımsızlığının toplumdaki algısı Türkiye genelinde 10 üzerinden 3,3 olarak ölçüldü. Bu noktada, Türkiye’de medya bağımsızlığının ortalama denebilecek 5 seviyesinin altında kaldığı algısının toplumda yerleştiği görülüyor. Katılımcıların yüzde 35,6’sı medyanın hiç bağımsız olmadığını düşünürken tamamen bağımsız olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 8’de kaldı.
Merkez dışındaki partilere oy veren seçmenlerin yüzde 63,2’si medyanın hiç bağımsız olmadığını düşünüyor. Medyanın hiç bağımsız olmadığını düşünen ikinci grup ise İyi Parti, HDP ve CHP seçmenlerinden oluşuyor. Medyanın bağımsız olduğunu düşünenlerin büyük bir çoğunluğunu AK Parti seçmeni oluştururken bu kesimin medya bağımsızlığına verdiği ortalama puan ise 5,3’te kaldı.
https://www.gercekgundem.com/ekonomi/220133/halksiyasetcozumuretemiyorekonomiberbatdiyor