Ankara’da, Melih Gökçek’in belediye başkanlığı döneminde gerçekleştirilen bazı belediye ihalelerinin dokümanına katılımı kısıtlayıcı hükümler konularak rekabetin engellendiği tespit edildi. 2007, 2009 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen belediye ihalelerinde yapılan incelemeyle ihalelerdeki kanuna aykırılıklar da açığa çıkarıldı.
2019 yılı denetimleri kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, eski ihale dosyalarını mercek altına aldı. İncelemelerle çok sayıda mevzuata aykırı uygulama gözler önüne serildi.
Sayıştay denetçileri, 2011 yılında gerçekleştirilen, “Şehrin Muhtelif Yerlerinde Menkul Mecralar Oluşturularak 10 Yıl Süreyle Kiraya Verilmesi” ve 2013 yılında gerçekleştirilen, “Kent Mobilyalarının 10 Yıl Süreyle Kiraya Verilmesi” ihalelerini inceledi. Her iki ihalenin de belediye mülkiyetindeki yerler açısından uygulanması mümkün olmayan pazarlık yöntemine başvurulduğu belirlendi. İhalelerin hatalı yöntemle yapılmasının, yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve kira ödemeyen şirket ile sözleşmenin iptalini engellediği belirtildi. Denetçiler, hatalı uygulamaların belediyenin 70 milyon TL’ye yakın alacağının şüpheli hale gelmesine yol açtığını vurguladı.
ŞİRKETLERE “ZAMAN” TANINDI
Çok sayıda ihalenin sözleşmesinde, “İhale süresinin uzatılmasına” ilişkin hükümler yer aldı. 2007 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen ve “Süre uzatımı” hükmü ile yüklenici firmalara ayrıcalık sağlanan bazı ihaleler ise şöyle sıralandı:
♦ “Şehrin Muhtelif Yerlerinde Menkul Mecralar Oluşturularak 10 Yıl Süreyle Kiraya Verilmesi” işinin sözleşmesine, “İşletme süresi 10 yıl olup kira süresi sonunda kira sözleşmesi her yıl yeniden uzatılır, kiralar yine aylık olarak tahsil edilir” hükmüne yer verildi.
♦ 2011 yılında gerçekleştirilen, “600 Adet Otobüs Durağı Yaptırılarak Yerlerine Monte Edilmesi” işine ilişkin ihalenin şartnamesine, “Sözleşme süresi 10 yıldır. Belediye ile yüklenici yeni şartlarda anlaşması halinde sözleşme süresi 10 yıl daha uzayabilir” hükmü konuldu.
♦ Aralık 2011’de ihale edilen, “Bin 786 Otobüsün Dış ve İç Yüzeylerinin Reklam Alanı Olarak Kullanılmasının Kiraya Verilmesi” işine ilişkin sözleşmede, kira süresi sonunda kira süresinin her yıl yeniden uzatılacağına ilişkin hükme yer verildiği görüldü.
REKABET ENGELLENDİ
ABB’nin AKP yönetiminde gerçekleştirdiği ihalelere ilişkin öne çıkan diğer bazı tespitler ise şunlar oldu:
♦ İhalelere ilişkin sözleşmelere iş artışına ilişkin hükümler konularak bazı ihalelerde iş artışı sağlandı ve yüklenici firmaya fazla para ödendi.
♦ İhale hükümlerine kısıtlayıcı hükümler konularak, ihalenin belirli kişilere kalmasına olanak sağlandı.
♦ İhale ile belediye kiracısı olan şirketler, yükümlülüklerini yerine getirmese de ABB gerekli işlemleri başlatmadı.
***
Bakanlık araştıracak
İçişleri Bakanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) AKP dönemine ait bazı iş ve işlemlerde usulsüzlük yapıldığı iddialarını araştırmak üzere 3 mülkiye müfettişi görevlendirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı bir televizyon programında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu’nun bazı yolsuzluk ve usulsüzlük dosyaları üzerinde çalışıldığı, 40 civarında ihale dosyasında usulsüzlük ve kamu zararına yönelik bulgulara ulaşıldığına dair açıklamalarını ihbar kabul eden İçişleri Bakanlığı konuyu araştırmaya karar verdi. Görevlendirilen mülkiye müfettişlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinde göreve başlayacakları öğrenildi. Müfettişlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden iddiaya konu dosyaları istemesi bekleniyor.
https://www.birgun.net/haber/halkin70milyonlirasibuyollayokedilmis328360