Ulu Önder Atatürk'ün büyük mücadelesiyle 83 yıl önce Türkiye topraklarına katılan Hatay elden gidiyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Suriyeli nüfus artışının şehrin geleceğini kritik noktalara sürüklediğini açıkladı.
Suriyeli kadınların doğal doğurganlığı da aşarak her yıl bir çocuk doğurduğunu, çok eşli ailelerde Suriyeli nüfus patlaması yaşandığını belirten Savaş “Suriyeliler'e vatandaşlık, seçme ve seçilme hakkı verilmesi büyük hata oldu. Böyle giderse biz azınlığa düşeceğiz. 12 yıl sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Suriyeli olacak. Toprak almaları yasak ama Türk ortakları üzerinden ara senediyle sürekli toprak alıyorlar. Uyarıyorum, “Hatay gidiyor” dedi. Başkan Savaş'ın SÖZCÜ'ye yaptığı çok kritik tespit ve uyarılar şöyle:
“Hatay'ın nüfusu 1 milyon 670 bin. Resmi verilere göre 500 bin civarında Suriyeli var. Ama gayri resmi sayı 800 binin üzerinde. Yaklaşık her 2 kişiden biri Suriyeli. Hatay'daki doğumların yüzde 75'ini Suriyeli kadınlar yapıyor. Yeni doğan her 4 çocuktan 3'ü Suriyeli. Savaş psikolojisi hormonları bozmuş. 11 ayda doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeli kadınlar var. Çoğunun 34 eşi var ve hepsi de çok çocuk yapıyor. Demografik yapı bizim aleyhimize gelişiyor. 12 yıl sonra belediye başkanının Suriyeli olması hiçbirimizin hoşuna gitmez.”
HATAY ELDEN GİTMESİN
“Reyhanlı'da Suriyeli aday olsaydı seçimi açık farkla kazanırdı. Bir çok ilçede denge değişiyor. Türk vatandaşları 12 yıl geçmeden KKTC'de vatandaş olamıyor. Suriyeli niye hemen vatandaş oluyor. Atatürk'ün milli sınırlara kattığı son yer burası. Bu coğrafyada zemin kaygan. Hatay giderse her yer gider. Hatay elden gitmesin diye mücadele veriyoruz. Ancak tek başıma ben çözemem, bu milli mücadeleyi asıl Ankara vermeli. Tanju Özcan Bey (Bolu Belediye Başkanı) kadar sert konuşmuyorum, ama burada durum hiç iyiye gitmiyor.”
ZENGİNLEŞİP TOPRAK ALIYORLAR
“Hatay'da ihracat, ithalat, altın ticareti Suriyelilerin elinde. Çok zenginleştiler. Kazandıkları parayla tarla, arsa, ev alıyorlar. Suriyeli'ye toprak satışı yasak. Vatandaş olan konut alıyor. Olmayanlar bu yasağı ara senediyle deliyor. Ara senediyle ticari ortağının üzerine arsaları, arazileri, tarlaları alıyorlar. Ablam müteahhitten ev aldı, sahibi Suriyeli çıktı. Her yerdeler.”
KAYMAKAM SURİYELİYİ KALKINDIRDI
“Maliyetler yüzünden çiftimiz ekip biçemiyor, yüzde 75'i çiftçiliği bıraktı. Onların tarlasını Suriyeliler alıyor. Devletin kaymakamı Suriyelilere fon buldu, çilek ektirdi, kalkındırdı. Ama kendi vatandaşına destek olmadığı için bizimkiler tarlasını satıyor. Çiftçimiz gitmesin diye şimdi biz destek oluyoruz.”
“Suriyeliler çok fazla çöp üretiyor, çok aşırı su tüketiyorlar. Yeşil alanları bizden fazla kullanıyorlar. Kültürel olarak aramızda en az 3540 yıl var.”
EXPO'YA PAPA'YI DAVET ETTİK
Dünyada FIFA ve olimpiyatlardan sonra ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü organizasyon olarak gösterilen Expo bu yıl Hatay'da gerçekleştirilecek. Çin ve Avustralya ile yapılan yarışı kazanıp Expo'yu Türkiye'ye getiren Hatay, önümüzdeki 1 Nisan'da dünyaya Hatay'ın bitki ve gastronomi zenginliğini tanıtacak. Başkan Lütfü Savaş, yaklaşık 2 milyon turist bekledikleri Expo için bugüne kadar 600 milyon lira harcadıklarını, toplam yatırımın 1 milyar lirayı bulacağını belirtirken, “Her kapıyı çaldığımız halde hükümetten gram destek gelmedi. Yapamazlar sandılar, ama yapıyoruz. Köstek olmasınlar yeter. Hatay'a uçak seferlerini artırmaları için başvurduk, her halde yolcu talebini karşılayacaklardır” dedi. Başkan Savaş, Expo için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ve Papayı da Hatay'a davet ettiklerini belirtirken, “St. Pierre Kilisesi 5. Hac merkezi olarak ilan edilmişti. Burada ayin yapması için Papa'yı bizzat davet ettik” dedi.
LOGOSU BARIŞ ÇİÇEĞİ
Expo kapsamında Antakya ve İskenderunArsuz'da iki büyük alana gerçekleştirilecek fuarda dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler 6 ay boyunca 2 binden fazla etkinlik görebilecek. Hatay'da sadece bir bölgede yetişen ve dünyada benzeri olmayan 13 yapraklı Barış Çiçeği, Hatay'da yaşamış 13 uygarlığı temsilen EXPO'nun logosu olarak seçildi.
DÜNYA REKORU OLACAK
EXPO için çeşitli atölyelerde Ortak Varoluş Mozaiği hazırlanıyor. Expo alanının zeminine yerleştirilecek tek parça 1600 metrekarelik mozaik, dünya rekoru olacak. Antakya halen 1200 metrekare Roma dönemi mozaik ile dünyanın en büyük mozaiğine ev sahipliği yapıyor.