Vatandaş iki yakasını nasıl birleştireceğini sürekli düşünürken kredi kartları arasında cambazlık yaparak hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin verilerine göre 2017 yılının OcakEkim döneminde 632 bin kişi bireysel kredi borcunu ödeyemez durumda iken 2018 yılının ocakekim döneminde bu rakam 752 bin 220 kişiye çıktı.
Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre ise halkın cebindeki kredi kartı sayısı artıyor. Buna göre 2017 yılının kasım ayında vatandaşın cebinde 62 milyon 200 bin kredi kartı bulunurken 2018 yılının kasım ayında kart sayısı 65.9 milyona çıktı. Yani 12 aylık dönemde vatandaşın cebindeki kart sayısı 3.7 milyon arttı.
Enflasyon çift haneyi aşalı çok oldu. Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 20.30 olmasıyla maaş zamları da belli olurken özel sektör çalışanlarının gözü patronun iki dudağı arasında. Yukarıdaki rakamlar vatandaşın durumunun ne halde olduğunu ortaya koyarken Türkiye'nin dev şirketleri birer birer bankalarla masaya oturarak borçlarını yapılandırıyor.
Türkiye Bankalar Birliği'nin 27 Aralık 2018 tarihinde yaptığı açıklamaya göre Doğuş Holding'in kredi yapılandırması sonuçlandı. Reuters'ın aktardığı bilgilere göre Doğuş 2018'in ortası itibariyle büyük bir bölümü döviz olan TL karşılığı 25.2 milyar TL olan borcu için bankalarla anlaşma sağlamıştı.
Ülker'i bünyesinde bulunduran Yıldız Holding'in yapılandırması da tamamlandı. Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Mustafa Tercan, holdingin 5.5 milyar dolar kredinin refinansmanı çerçevesinde bankalarla imzaları attığını Mayıs ayında duyurmuştu.
Öte yandan orta ve büyük ölçekteki pek çok şirket bir süre olsa da nefes almak için konkordato ilan ediyor. Konkordato süresince bankalar şirkete haciz gönderemiyor. Patron borçlarını ödemek için bir süre olsa da nefes alıyor.
Şimdi ise bir kamu bankası olan Ziraat Bankası önderliğinde futbol kulüplerinin borçları yapılandırılacak. Yıllarca yapılan sorumsuz harcamalarla gelir gider dengesi tutturulamayan kulüplerin borçları yapılandırılacak. Süper Lig'deki 18 taktımın toplam 14 milyar TL borcu var. Bu borcun 10 milyar TL'si dört büyüklere ait.
Ziraat Bankası kafalarda soru işaretleri olduğunu anlamış olacak ki bugün detaylı bir açıklama yapacak. Bankanın Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören kulüplerin borç yapılandırmasının ayrıntılarını anlatacak.
Detayları öğreneceğiz öğrenmesine ama şunu kesin olarak biliyoruz. Ekonomik kriz ortamında herkesin borçları yapılandırılıyor. Büyük şirketler yapılandırma kuyruğuna giriyor bir kısmı rahat bir nefes almak için konkordato ilan ediyor. Vatandaş ise kredi kartlarıyla enflasyon arasında bir bölgede nefes almaya çalışıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/herkeseyapilandirmavarvatandasayok3013848/
Erdoğan'ın Yeniden Refah planı tutmadı: Fatih Erbakan Cumhur İttifakı'nın davetine 'Hayır' dedi43 izlenme
Özel’den AYM’ye çağrı: "Torunlarımız için adalet bekliyoruz"13 izlenme
Diyanet’in 9 yılda dernek ve vakıflara aktardığı tutar 1 milyarı aştı!130 izlenme
Sapanca Küçük Arabistan oluyor!465 izlenme
TÜİK yemekhanesi resmi gıda enflasyonunu dörde katladı20 izlenme
CHP Milletvekilleri, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne "İmamoğlu’na Özgürlük" pankartı astı!23 izlenme
Eski Ensar Vakfı şube başkanı, AKP’li başkan adayına yolsuzluk davası!138 izlenme
İYİ Parti'den istifa eden Adnan Beker'den skandal itiraf: "28 Mayıs'ta Tayyip Bey'e Oy Verdim"25 izlenme