Hollanda’nın merkezi istatistik kurumu
tarafından yapılan açıklamaya göre, son 1 yılda ülkede şeker pancarı
ekim alanları yüzde 21 oranında arttı. SON 10 YILDA İLK KEZ... Kurum, 2016 yılında 71 bin hektar büyüklüğündeki bir alanda şeker
pancarı üretimi yapılırken, 2017 yılına gelindiğinde ekim yapılan alanın
85 bin hektarın üzerine çıktığını ifade ediyor . Ekim alanlarının, son 10 yılda ilk kez 80 bin hektarın üzerine
çıktığı vurgulanırken, buna neden olarak da, Avrupa Birliği’nin bir
süredir uygulamakta olduğu şeker üretim kotasını kaldırması gösteriliyor. 2014 yılında, ülkede şeker üretimi belirlenen kotayı aşmış ve bu nedenle 2015 yılında ekili alanlar azaltılmıştı. 2017 yılında ise, AB’nin aldığı karar
sonrasında ekim alanlarında artış gözlemlenmesinin yanı sıra, birim
alandan alınan verimin de ciddi anlamda arttığı belirtiliyor. Hektar
başına 93 ton şeker pancarı üretiminin yapıldığına dikkat çekilirken, bu
sayının geçtiğimiz 10 yılın ortalamasının yüzde 19 üzerinde olduğu
vurgulanıyor. Yeni pancar çeşitlerinin ve tekniklerin kullanımının yanı
sıra, yetişme koşullarının da bu yıl elverişli olmasının bunda etkili
olduğu belirtiliyor. Kurum, yalnızca Hollanda’da değil, diğer AB üyesi ülkelerde de şeker
pancarı üretim alanlarında ve toplamda alınan ürün ağırlığında
gerçekleşen artışa değiniyor. 2017 yılında AB genelinde 1.7 milyon
hektar alan şeker pancarı üretimine ayrılırken, bu sayının bir önceki
yılın yüzde 16 üzerinde olduğu ifade ediliyor. Mert Can Yılmaz Kaynak: https://www.cbs.nl/engb/news/2018/09/increaseinsugarbeetcultivation https://odatv.com/hollandadaoylebirseyolduki...08031821.html