Bu karar, Türk vatandaşlarına yönelik istisnai ayrıcalıkların sona erdiği anlamına geliyor ve tepkilere yol açtı. Türkiye kökenli örgütler, Türkiye AB Ortaklık Anlaşması'na uymadığı gerekçesiyle karara karşı çıkarken, göç uzmanı avukat İsmet Özkara bu düzenlemenin yasalara aykırı olduğunu belirtti ve konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.
Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nin (IND) yaptığı açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uyum sınavını geçmeleri gerektiği belirtildi. Bu sınav, Hollanda dilini B1 düzeyinde bilmeyi ve ülke kültürünü tanımayı gerektiriyor. Sınavda başarısız olanlara ise Hollanda vizesi verilmeyecek.
2020 yılına kadar Türk vatandaşlarına yönelik istisnai ayrıcalıklar uygulanıyordu. Ancak, Hollanda hükümeti, 2016 yılındaki başarısız darbe girişimi sonrası artan sığınmacı akınını gerekçe göstererek, uyum sınavını gündeme taşıdı ve 2022 yılında bu zorunluluğu kararlaştırdı. Hollanda hükümeti, Avrupa Adalet Divanı'nın "baskın bir kamu yararı nedeni ile ortaklık anlaşması hükümlerinin ihlal edilebileceği" yönündeki kararını da göz önünde bulundurarak bu zorunluluğu getirdi.
Bu yeni düzenleme, Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşlarını da kapsayacak ve uyum sınavından geçemeyenlerin süresiz oturma izin hakları ellerinden alınacak. Bu uygulama, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından büyük olumsuzluklar içeriyor, çünkü süresiz oturum izni ile kalıcı iş sözleşmesi, kredi ve konut edinme gibi AB vatandaşlarına tanınan tüm haklardan yararlanılabiliyor.
Kaynak:halktv.com.tr