Home
06 Ekim 2021 ( 17 izlenme )
Reklamlar

İktidar yanlısı yazarlardan peş peşe anket itirafı! "Oylar eridi"


İktidar yanlısı gazete yazarları, yapılan son anketlerin sonuçlarını değerlendirerek Cumhur İttifakı'nın oylarındaki düşüşe dikkat çekti.


İktidar yanlısı gazetelerin yazarları, çeşitli araştırma şirketlerinin yaptığı seçim anketleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Yapılan değerlendirmelerde Cumhur İttifakı'ndaki oy kaybı açıkça dile getirildi.

'CİDDİ BİR REKABET ORTAMI YAŞANACAK'

İktidara yakın Yeni Şafak gazetesinin yazarı Mehmet Acet, bugünkü köşe yazısında AKP'nin yaptırdığı anketlerin sonuçlarını yazdı.

Mehmet Acet, yazısında iktidar partisinin hangi şirkete veya hangi yöntemle yaptırdığını açıklamadığı anket sonuçlarını aktardı.

Acet'in yazısının ilgili kısmı şöyle:

AK Parti’nin yaptırdığı son 4 anketin verdiği sonuçları aktarayım.

Bu 4 araştırmanın sonuçlarına göre; AK Parti: Yüzde 37 ile 39, CHP: Yüzde 23 ile 25, İYİ Parti: Yüzde 11 ile 13 aralığında oy alıyor. Bu anketlerde, HDP’ye yüzde 9 ile 11, MHP’ye ise yüzde 7 ile 9 aralığında oy çıkıyor. Bu verilere göre bu pazar bir seçim olsa, bu seçimlerde ciddi bir rekabet ortamının yaşanacağı, TBMM’de sandalye dağılımı bakımından bıçak sırtı bir durumun ortaya çıkacağı anlaşılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına gelince; Toplam seçmen baz alınarak her 100 kişiye sorulduğunda, bu 100 kişinin 40’ı, tercihini Erdoğan’dan yana kullanacağını söylüyor. Açık uçlu olarak yöneltilen bu soruda, ikinci sırada gelen Mansur Yavaş’ın oyu yüzde 13 civarında. Diğer isimler daha gerilerde sıralanıyor.

Muhalefetin ‘ittifak zorunluluğunu’ ortaya koyan veriler olarak da okuyabilirsiniz bu sonuçları. Parlamenter sisteme geçiş üzerinden güç birliği yapma çabalarının asıl motivasyonu sistem değişikliğinden çok, seçimleri kazanmak için güç birliği yapma zorunluluğu derken biraz da bunu kastediyorum zaten.

'SÜRPRİZ VAR MI?'

1922 Eylül tarihleri arasında 1938 kişi ile yüz yüze yapılan ankette Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 39.2 ile ilk sırada yer aldığını söyleyen Abdulkadir Selvi, ‘Seçim anketleri neyi gösteriyor, sürpriz var mı?’ başlıklı yazısına şöyle devam etti:

“Onu, 13.6’yla Mansur Yavaş takip ediyor. Önceleri ikinci sonraları ise üçüncü sırada Ekrem İmamoğlu gelirdi ama son dönemlerde yaptığı hamlelerle üçüncü sıraya yüzde 8.7’yle Kemal Kılıçdaroğlu yükseldi. Cumhurbaşkanı adayı olmadığını açıklamasına rağmen Meral Akşener yüzde 8.1’le dördüncü sırada. Beşinci sırada ise 7.8’le Selahattin Demirtaş geliyor.

Optimar, cumhurbaşkanlığı seçiminde son turda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kalsa oyunuzu kime verirsiniz diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 41.2’si Erdoğan, yüzde 34.7’si Kılıçdaroğlu diyor. Ama kararsızların oranı yüzde 24.1’le en yüksek seviyede. Ağustos ayında Erdoğan yüzde 47.4, Kılıçdaroğlu ise yüzde 31.8’di. Son hamleler Kılıçdaroğlu’nu öne çıkarmış gözüküyor.

Belediye başkanlığında devam sinyali vermesine rağmen Erdoğan’ın karşısında en çok oy alan, ikinci sıradaki aday olarak Ekrem İmamoğlu çıkıyor. Erdoğan yüzde 42.6 alırken İmamoğlu’na yüzde 38.0 oranında bir destek çıkıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 19.5’e gerilemiş durumda.

Kararsızların yüzde 18.5’le en düşük olduğu seçenek bu. Ankete katılanların yüzde 42.3’ü Erdoğan derken Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 39.3 çıkıyor.

AK Parti’yi 10’ar puan düşürme başarısını gösteren anketçilerin yürüttüğü algı operasyonu bozulacak ama bağımsız bir kamuoyu araştırma şirketi olan Optimar’ın araştırmasındaki sonuçlar farklı.

Kararsızlar dağıtıldığı taktirde AK parti yüzde 39 çıkarken CHP’nin oy oranı yüzde 24 çıkıyor. Dağcılar, Everest’in tepesine tırmandı ama CHP bir türlü yüzde 25’in üstüne çıkamıyor.

MHP’nin yüzde 10.9 çıktığı ankette İYİ Parti yüzde 9.9 oranında çıkıyor. Optimar anketlerinde İYİ Parti’yle ilgili sonuçlara itirazımı biliyorsunuz. Abartıldığı kadar değil ama İYİ Parti kısmen bir yükselişte. Ama MHP konusu da önemli. Her seçim öncesinde MHP baraj altında gösterilir seçim yapılır MHP yüzde 10’un üzerinde çıkar ama kimse çıkıp yanılmışız demez. Seçim sürecine girildi, MHP üzerinde yine aynı anket oyunu oynanıyor. Hakkında kapatma davası açılan HDP’nin oy oranı ise yüzde 9.1 çıkıyor.”

CUMHUR İTTİFAKI ERİDİ

Area Araştırma şirketi, “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması – Eylül 2021” başlıklı yeni araştırması yayımladı. Araştırmada, seçmenin siyasi tercihleri, Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi gündem konuları yer aldı.

Son anket çalışması, İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kayseri, Kırıkkale, Samsun, Zonguldak, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin illerinde yapıldı. 

Son anket sonuçlarında Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasındaki fark dikkat çekti.

26 ilde gerçekleştirilen son seçim anketi araştırmasında, 24 Haziran 2018 milletvekili seçimine göre karşılaştırma yapıldı. “Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevapta, kararsızlar dağıtılmadan önce Cumhur İttifakı'nın yüzde 34,1, Millet İttifakı'nın ise yüzde 30 oranında oy aldığı görüldü. 

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 42,1, Millet İttifakı'nın ise yüzde 37 olduğu belirtildi.

2018'deki seçimlerdeki oy oranı yüzde 42,6 olan AKP'nin, eylül ayı anket sonucunda yüzde 32'ye düştüğü belirtildi. MHP'nin ise yüzde 11,1'den yüzde 10,1'e düştüğü görüldü.

'ERDOĞAN'IN SEÇİLMESİ İMKANSIZA YAKIN'

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, T24 yazarı Murat Sabuncu ile birlikte AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve AKP'nin oy kaybını değerlendirdi.

Bekir Ağırdır, AKP’nin yeniden eski oyunu almasının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da eski gücünü geri kazanmasının imkansıza yakın göründüğünü söyledi.

T24'ün aktardığına göre; 6 muhalefet partisinin bir araya gelerek gelecek seçimlerin ardından geçilmesi planlanan ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ üzerine anlaşmasına ilişkin de konuşan Ağırdır, bu uzlaşının önemli olduğunu ancak sadece uzlaşmanın gerçek bir değişim sağlanamayacağını söyledi.

Ağırdır, CHP, İyi Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Partisi’nin yaptığı görüşmede HDP ve sol fikriyatı temsil eden partilerin olmamasının ise büyük bir eksiklik olduğunu ifade ederek “Muhalefet farklılar ve çoğulculuktan bakmaz ise seçimi kazanabilir ama ülkenin gerçek sorunlarını çözemedikleri için bu değişim daha büyük ve yeni kaoslar da üretebilir” dedi. 

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, muhalefetin parlamenter sistem görüşmelerini, iktidarın toplumsal muhalefete verdiği sert tepkiyi, 2023’e giden yolda iktidar ve muhalefetin stratejisini Sayıların Dili’nde Murat Sabuncu’ya yorumladı. 

'AKP'NİN İŞİ DE ERDOĞAN'IN İŞİ DE KOLAY DEĞİL'

Cumhur İttifakı’nın yeni anayasa vaadi ile seçime gidebileceğini söyleyen Ağırdır, geçmişte yaşanan seçimlere de benzer vaatler yapıldığını hatırlattı. Bu kez yeni bir anayasa vaadinin çalışacağını düşünmediğini söyleyen Ağırdır, AKP’nin artık çılgın projelerin de sonuna geldiğini ifade ederek “AKP’nin işi de Erdoğan’ın işi de kolay değil” dedi. AKP’nin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gerçekler ve sorunlarla ilişkisinin eskisi gibi olmadığını söyleyen Ağırdır, şöyle konuştu:

En az 600 bin evde yurt meselesi konuşuluyor ama iktidarın sözcüleri, Erdoğan da Devler bey de ‘yurt sorunu yok, bunu diyenler teröristler’ diyor. Bu hakikatle ilişkinin bozulması ve 1 milyonu aşkın insanın güncel bir derdini yok saymaktır. İnsanların kendi derdi var ama ülkeyi yönetenler böyle bir problem yoktur diyor. İşsizlik meselesinde enflasyon meselesinde de bu böyle. Dolayısıyla bütün bu handikapları nedeniyle iktidarın yeniden eski gücüne kavuşması ya da Erdoğan’ın eski sihrini yeniden üretmesinin neredeyse imkansız yakın olduğunu söylemek mümkün.

Muhalefetin ittifaklar ve parlamenter sistem görüşmelerinde Kürtlere ve sol fikriyatın temsilcilerine yer verilmemesinin doğru olmadığını söyleyen Ağırdır, “Muhalefetteki ittifakın bunu demokrasi hareketine çevirme ve yapısal reformlar hedefi varsa bu ilkeler manzumesine ülkedeki Kürtleri de sol fikriyatın temsilcilerinin de  dahil etmeli. Bütün reformları yapacak bir siyasi güç hedefleniyorsa o zaman Kürtlerin de sol fikriyatın temsilcilerinin de bu ittifakın içinde olmasından başka bir yol yoktur” dedi. 

Muhalefetin seçimi kazanması durumunda sadece sistemi değil, zihniyeti, kurumları, kuralları da değiştirmesi gerektiğini dile getiren Ağıdır, “Muhalefetin ana karakteri şimdilik daha sağ bir karakterden besleniyor. Buradan bakınca yetmez diye düşünüyorum ama gelinen noktanın önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

“Kaosun gözünde bekliyoruz” diyen Ağırdır, “Muhalefet farklılar ve çoğulculuktan bakmaz ise seçimi kazanabilir ama bu değişim daha büyük ve yeni kaoslar da üretebilir” dedi.


https://www.krttv.com.tr/gundem/iktidaryanlisiyazarlardanpespeseanketitirafioylareridih96015.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

‘Erdoğan’ı durdurun’ diyen hakimin başına bakın neler geldi Vatandaş iktidara seslendi: "İş artık kontrolden çıktı, lütfen kendinize gelin" Otobüste kadınları çekerken yakalanan sapıktan pişkin sözler! "Böyle giyinmenizi kınıyorum" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yeşil tarife fiyaskosu! Sadece 156 abonesi var!