AB, KFW ve Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen SEUP/III projesi kapsamında Gaziantep'te düzenlenen Bölgesel Kalkınma ve Meslekî Eğitim Konferansı, AB ve KFW Temsilcileri Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener’in ve Bölge İl Müdürlerinin katılımıyla gerçekleşti.
“96 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ VAR”
Gaziantep 27’den Leyla Özekşi Polat’ın haberine göre konferansın açılışında konuşan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin, “Burada altı tane il müdürü arkadaşımız var. Bu illerin ortak özelliği 11 yıl öncesinde başlayan hemen sınırımızın öte tarafındaki savaş neticesinde ülkemize ve bu illere yapılan göç. Bu salonu dolduran güzel yürekli insanlar bütün bu gençlerin, çocukların ve ailelerin her türlü ama özellikle eğitimleri ile ilgili çok özel çalışmalar yürütüyorlar. İlimizde Gaziantep’te 465 bin Suriyeli misafirimiz var. Bunların 96 binini öğrenciler oluşturuyor. Bu çocuklar öncelikle Gaziantep’in sorunu. Sonra ülkemizin sorunu. Sonra Avrupa’nın ve dünyanın sorunu ve sorumluluğu olan bir konu. Bu salonu dolduran güzel yürekli insanların ben birçoğuna şahidim kendi ilimizle ilgili olan. Herkes bu problemin bir şekilde bir ucundan tutuyor. Bu zamana kadar sanayi odamızla, ticaret odamızla yapmış olduğumuz iş birliği, esnaf sanatkârlar odasının bütün yetkilileri ile yapmış olduğumuz iş birliği, kendi çalışma arkadaşlarımız bu konuya özel olarak ilgilidir. Tabi ki Avrupa Birliği’nin ve Alman Kalkınma Bankası’nın hem ilimiz hem misafir illerimizin yöneticilerinin eliyle o illere yapmış olduğu bütün destekler çok çok kıymetli. Yüreğimizi burkan 11 yıllık bu sıkıntının ortadan kalkması için verilen bu mücadele için hepinize çok teşekkür ederim. Hepinize minnettarım.” dedi
AYRICALIKLI EĞİTİMİN DETAYLARINI ANLATTI
Tepe, proje kapsamında öğrencilerin hem okul hem de iş ortamında nitelikli iş gücüne sahip olabileceklerini belirterek şöyle dedi: "Suriye’den gelerek burada eğitim gören çocukların eğitimi ile ilgili alt yapının güçlendirilmesine dayalı bir proje. Bu anlamda bu zamana kadar yapılanlar ve ileri de yapılabileceklere dair bir konferans düzenleniyor. Destekçimiz Avrupa Birliği ve Alman Kalınma Bankası. 6 ilimizin katıldığı bir program bu ve son derece önemli olacağını düşünüyoruz. Sosyal uyum ile de alakalı bir konferans. Hem Türk hem de Suriyeli öğrencilerimizin eğitimini kapsayan ve alt yapılarını güçlendiren bir proje. Suriyeli öğrencilerimiz yoğunlukta olduğu okullarda Laboratuvarların geliştirilmesi. Ayrıca sektör temsilcilerinin desteklerini alarak, çocukların okullardaki eğitim ortamında hem de nitelikli iş ortamını elde etmelerine dair bir projedir.”