Auto-Created-3
29 Ekim 2023 ( 12 izlenme )
Reklamlar

İngiliz gizli belgelerinde, Ekim 1923 (2): “Türk milleti bu sabah bir cumhuriyetle uyandı.”

İngiliz gizli belgelerinde, Ekim 1923 (2): “Türk milleti bu sabah bir cumhuriyetle uyandı.”

İstanbul'daki İngiliz Yüksek Komiseri Nevile Henderson, Londra'da üç gün süren hükümet krizinin ardından cumhuriyetin ilanını şöyle duyurdu: "Türk milleti bu sabah bir cumhuriyete uyandı ve onun ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal'di."

BBC Türkçe'nin incelediği İngiliz diplomatik telgraflarında Henderson'ın iki önemli raporu öne çıkıyor.

Henderson, Türklerin Galata Köprüsü'ndeki gişelerin kontrolünü ele geçirdiğini yazıyor: “Bu gidişle Osmanlı alacaklı ülkeleri tarafından kurulan ve yönetilen kamu borç idaresini de devralırlarsa şaşırmam. borçların tahsili)” diyor ve şunu ekliyor:

"Beş yıllık Müttefik işgalinin ardından Türkler, anayurtlarının efendisi olduklarını, İslam'ın Hıristiyanlığa galip geldiğini ve İstanbul'un yabancılara değil Türklere ait olduğunu dünyaya göstermek istiyor."

Henderson, işgal birliklerinin çekilmesinden iki hafta sonra yaşananları “şovenizm zirvede, her şeyi Türkleştiriyorlar” şeklinde anlatıyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

TMO’dan 470 bin tonluk buğday ithalatı! Ormancılar uyarmıştı!.. Erdoğan’ın rekor kırmak için diktiği 10 milyon fidan kurudu! MEB'e kirası el yakan 4 adet lüks koruma aracı! Artvin'deki sel felaketinde büyük ihmal ortaya çıktı!