Markette eli tereyağına uzanan, hızla geri çekiyor. Çünkü ocak ayı itibarıyla fiyatlara yaklaşık yüzde 55 zam geldi. 2020'nin son günlerinde bir kilo tereyağı 54 TL'ye alınabilirken bugün marketlerde aynı marka tereyağının etiketinde 84 TL yazıyor. Bunun üzerinde ve altında rakamlar da elbette bulunuyor ancak hemen her markada çok yüksek zam dikkat çekiyor. Bu fiyat artışının ardında ise Türkiye'nin tereyağında bile dışa bağımlı hale gelmesi yatıyor.
8 PAKETTEN 1'İ İTHAL
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre 2020 yılının ilk 11 ayında Türkiye'de 71 bin ton tereyağı üretildi. Ancak üretim iç talebe yetmeyince aynı dönemde 8 bin ton ithalat yapıldı. Bunun için 31.6 milyon dolar ödendi. İthal tereyağı genellikle yerli tereyağına karıştırılıyor ve yüzde 50'yi aşmadığı için menşei yerli yazmaya devam ediyor. En çok ithalat yapılan ülke ise İrlanda oldu. Türkiye'de çiftçilerin traktörleri haczedilirken, üretici üretimi bırakırken Türkiye bu yılın 11 ayında İrlandalı çiftçilere 17 milyon dolar kazandırdı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Üretim yerine ithalatı seçen AKP nedeniyle, sofradaki her 8 kilo tereyağından 1 kilosu ithal. Hayvan ithal, yem hammaddeleri ithal. Tereyağında net ithalatçı konumdayız” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Raşit Uysal da çiğ süte gelen 50 kuruşluk son artışın bu yüksek zamları karşılamadığını belirterek pandemide halkın alım gücünün azaldığı bu dönemde gelen zammın fahiş olduğunu belirtti.
PARA FAİZE GİDİYOR
Tüketici gibi üretici de dertli. Artvinli süt ürünleri üreticisi Öcal Özcan Yüksel, desteklerin çok az olduğunu vurgulayarak, “Yem fiyatı artıyor, çiftçiler borçlu, kazanılan para kredi faizine bile yetmiyor” dedi.

Biri sönmeden diğeri başlıyor: Çankırı'da orman yangını20 izlenme
Menzilciler iyice çıldırdı: Bu sefer de sözde şeyhlerini dört melekle bir tuttular29 izlenme
İşsizlik derdi aynı! Kuyruk, haremlik-selamlık!148 izlenme
10 şeker fabrikasının parası ithal şekere gitti!47 izlenme
Merkezi bütçe Eylül'de 78,6 milyar lira açık verdi!37 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 70.355 yeni vaka tespit edildi, 91.164 kişi sağlığına kavuşurken, 263 kişi hayatını kaybetti!45 izlenme
Tehdit ve tacizden serbest kaldı, 'Erdoğan'a hakaret'ten tutuklandı!166 izlenme
Toprağı 20 dakika taradıktan sonra ülkenin en büyük altın külçesini buldu18 izlenme
İktidarı ne zaman zora girse 'Kurtuluş Savaşı' başlattı! Bu kaçıncı 'Kurtuluş Savaşı' Erdoğan?
Skandal ifadeler kullanan imam hatip müdürü kadınlara ağza alınmayacak sözler söyledi iddiası
İsrail askerlerinden El Cezire’ye canlı yayında baskın
"İzin kullanmadım” demişti: Gökçek 647 gün izi yapmış