Home
17 Mayıs 2020 ( 143 izlenme )
Reklamlar

Rapor açıklandı: Virüsün kaynağı Suudi Arabistan ve İran kökenli


TTB’nin koronavirüsün 2 ayına ilişkin hazırladığı rapor, Türkiye’de görülen virüsün kaynağı yapısal olarak İran ve Suudi Arabistan kökenli olduğunu ortaya koydu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid19 Danışma ve İzleme Kurulu, Kovid19 pandemisine yönelik hazırlanan iki aylık değerlendirme raporunu kamuoyuna duyurdu. Raporda, Türkiye’de görülen virüsün genetik yapısının incelenmesi yapıldı. İnceleme sonucu Kovid19’un ağırlıklı olarak virüsün kaynağı Suudi Arabistan ve İran kökenli olduğu ortaya çıktı.


144 sayfalık raporda şu ifadeler dikkat çekiyor:  Türkiye’nin milyon kişi başına günlük doğrulanmış ölüm sayısı bakımından ilk 30 günde İran ile benzerlik gösterdi. Daha sonra günlük ölüm sayısının İran’dan düşük seyrettiği, Bulgaristan ve Yunanistan’da ise günlük doğrulanmış ölüm sayısının Türkiye’den düşük olduğu görülüyor.

“902 SAĞLIK PERSONELİNE KORONAVİRÜS BULAŞTI”

23 Mart ile 10 Mayıs tarihleri arasında TTB tarafından bizzat tespit edilen Kovid19 tanısı almış sağlık çalışanı sayısının 902 olduğu bildirildi. Bu kişilerin yüzde 77.8’inin hastanelerde, yüzde 18.2’sinin Aile Sağlık Merkezleri ve diğer birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalıştığının tespit edildiği dikkat çeken ayrıntılar arasında yer aldı.

Kovid19 tanısı alan sağlık çalışanlarının büyük bölümünü ise iç hastalıkları ve alt dallarında çalışanlar ile acil servis ve göğüs hastalıkları kliğini çalışanları oluşturuyor. Rapora göre Kovid19 tanısı konan hekimlerin yüzde 58.8’i erkek.

HİDROKSİKLOROKİNİN TEDAVİDEKİ ETKİSİ

Raporda diğer dikkat çeken kısımlardan birini de “hidroksiklorokin” etken maddeli ilacın etkinliğine yönelik belirsizlik olduğuna vurgu yapılan kısımlar oluşturdu. Bu kısımda şu ifadelere yer verildi:

“Laboratuvar ortamındaki çalışmalarda gösterilmiş olmasına rağmen klinikte sınırlı sayıda kontrollü çalışma mevcuttur ve bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar çelişkilidir. Çin’de yapılan çalışmada Klorokin’in Kovid19 hastalığında zatürre gelişimini önlediği ortaya çıktı.  Aynı raporda, radyolojik bulguların iyileşmesinde etkili olduğu, PCR negatifleşme süresini kısalttığı ve hastalık seyrini iyileştirdiği gösterilmiştir.

Çin’de yapılan başka bir kontrollü çalışmada ise ‘hidroksiklorokin’in Kovid19 hastalığında konvansiyonel tedaviye göre başarısı ve güvenilirliği araştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda ‘hidroksiklorokin’ tedavisinin yedinci gün sonunda viral yükü azaltmadığı gösterilmiştir.”

“FAVİPİRAVİR ÖKSÜRÜK VE ATEŞE KARŞI ETKİLİ”

Raporda “favipiravir” için de sınırlı sayıda çalışma yapıldığına yer verilirken, söz konusu ilacın öksürük ve ateş yüksekliğini iyileştirmede daha etkin olduğu belirtildi.

“Favipiravir”in klinik kullanımında farklı öneriler mevcut olduğuna dikkat çekilirken, “Bazı çalışmalarda ilk gün 12 saatte yüksek doz önerilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın rehberinde ise ağır seyirli zatürre ve hidroksiklorokin tedavisi alırken kliniği ağırlaşan ya da zatürre bulguları ilerleyen olgularda ‘favipiravir’ ilk gün yükleme dozunu takiben beş gün süre ile önerilmektedir.

Bununla birlikte Avrupa ve Amerika’da yayınlanmış tedavi rehberlerinde ‘favipiravir’den bahsedilmemektedir” denildi.

https://abcgazetesi.com/ikiaylikcalismaortayakoyduturkiyedekivirusunkaynagisuudiarabistanveirankokenli107860

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kızılay yöneticisinden flaş açıklama "Bağışlanan mülkler tehlikede!" İşsizlik rakamları açıklandı: İşsizler ordusu büyüyor! AKİT'ten kovulan yazardan olay sözler! 'Bülent Arınç O Kadını Hamile Bıraktı' Hukuk fakültesine veteriner dekan atandı!