Corona virüsü salgınıyla birlikte birçok sektörde işler durma noktasına gelirken, işsizlik sorunu da giderek büyüyor.
Nisan ayında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla işe yerleştirilen kişi sayısı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 75,1 oranında azalarak 122 bin 913’ten 30 bin 556’ya geriledi.
OcakNisan 2020 döneminde işe yerleştirilenlerin sayısı ise geçen senenin aynı dönemine göre tüzde 34,1 azalarak 275 bin 967 oldu. Bu dönemde, mesleklere göre en fazla işe yerleştirme sırasıyla “güvenlik görevlisi” (19 bin 766), “satış danışmanı” (13 bin 946) ve “konfeksiyon işçisi” (11 bin 594) mesleklerinde yapıldı.
Nisan ayında İŞKUR'un işverenlerden aldığı açık iş sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73,9 azalarak 200 bin 468’den 52 bin 418’e geriledi. OcakNisan 2020 döneminde ise açık iş sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 düşüşle 556 bin 238 oldu. Bu dönemde en çok açık iş “satış danışmanı”, “güvenlik görevlisi” ve “konfeksiyon işçisi” mesleklerinde oldu.
İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısının Nisan’da azalması ise soru işaretlerine neden oldu. Mart 2020’de 3 milyon 675 bin 116 olan kayıtlı işsiz sayısı, Nisan 2020’de 45 bin 158 kişi azalarak 3 milyon 629 bin 958’e geriledi.
Kayıtlı işsiz sayısında geçen yılın aynı ayına göre ise düşüş 408 bin 217 oldu.
“İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayısının azalması izaha muhtaç bir durum” diyen Kocaeli Üniversitesi Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Aziz Çelik, Twitter hesabından paylaştığı mesajda “Bunun iki izahı olabilir: 1) İşkur bu dönemde kayıtlı işsiz başvurusu almıyor, yani İŞKUR verileri gerçeği yansıtmıyor 2) İşsizlerin iş bulma ümidi iyice tükendiği için İşkur’a başvurmuyorlar. İkisi de vahim” ifadelerine yer verdi.
Covid19 döneminde kayıtlı işsiz sayısı nasıl düşebilir?
Bunun iki izahı olabilir:
1) İŞKUR bu dönemde kayıtlı işsiz başvurusu almıyor, yani İŞKUR verileri gerçeği yansıtmıyor
2) İşsizlerin iş bulma ümidi iyice tükendiği için İŞKUR'a başvurmuyorlar.
İkisi de vahim!
17 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla, işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanmış ancak işverene işçileri 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarma olanağı sağlanmıştı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/issizeiskurdadaisyok5803653/
Bir hafta önce dönmüştü! Rasim Ozan Kütahyalı Beyaz TV’den yeniden kovuldu!142 izlenme
Benzine zam geliyor!48 izlenme
Türkiye sınırındalar! Esad'ın askerleri Suriye'yi işgal eden bölücü terör örgütü PKK/PYD/YPG'ye yardıma geldi.41 izlenme
Türk müteahhitler Arabistan'da 3 milyar dolar zarar etmiş!91 izlenme
Dilan Polat ve Engin Polat’ın tutukluluğa itiraz47 izlenme
Gazeteciye, 'IŞİD Ankara'da kız çocuğu sattı' haberinin ardından tehdit telefonu!191 izlenme
Yargıtay Birinci Başkanvekili Ahmet Ömeroğlu: "Toplum tatmin olmuyor hemen tutuklanmasını görmek istiyor"27 izlenme
Bakan Koca duyurdu: 73.787 yeni vaka tespit edildi, 70.169 kişi sağlığına kavuşurken, 276 kişi hayatını kaybetti!42 izlenme
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan olay açıklama "HES'e güvenerek her şey olmaz"
Narin soruşturmasında serbest bırakılmıştı: Diyanet, Tavşantepe imamı hakkında soruşturma açtı
12 bin 752 futbol sahası büyüklüğünde orman kül!
CHP lideri Özel açıkladı: Anketlerden Erdoğan’a kötü haber