İstanbul Planlama Ajansı (İPA) her ay olduğu gibi Mart ayı içinde 'yaşam maliyet' raporunu açıkladı.
İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetini ortaya koyan rapor, ekonomi yönetiminin aksine enflasyonun düşmek yerine her ay daha fazla etkili olduğunu ortaya koydu.
Tarım Orman Şurası'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sıkı ekonomi politikasının sonuç verdiğini ifade ederek "Net bir şekilde enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek çünkü bu bizim en büyük önceliğimizdir. Bütçe açığını bu sene düşürmeyi hedefliyoruz, büyümede öngördüğümüzden daha fazla yavaşlama olabilir" dedi.

İPA verilerine göre ise enflasyon düşmediği gibi mega kentte yaşam her geçen gün daha da maliyetli hale geldi. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart 2025 itibarıyla 87 bin 485 liraya yükseldi.

Aylık değişim oranı son üç ayda sırasıyla ocakta yüzde 7,10, şubatta yüzde 3,10 ve martta yüzde 2,38 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise yaşam maliyeti artışı ocakta yüzde 56,21, Şubat’ta yüzde 54,47 ve Mart’ta yüzde 51,95 oldu.
Şubat ayına göre 2 bin 32 lira artan yaşam maliyetleri hemen her kalemde etkisini gösterdi.
Temel tüketim maddeleri incelendiğinde, yıllık bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 83,25 ile tıraş malzemelerinde, yüzde 58,13 ile ayçiçek yağında ve yüzde 55,88 ile bebek bezi ürünlerinde yaşandı. Bebek bezi fiyatlarındaki artış mart ayında yüzde 13,97’ye ulaştı.
Gıda ürünlerinde ise yıllık bazda yumurta fiyatları yüzde 48,59, ekmek yüzde 44,59, süt yüzde 31,20, et ve kıyma yüzde 27,01 oranında arttı. Aylık bazda en dikkat çekici artışlar ise yumurtada yüzde 11,33, tavuk etinde yüzde 5,32 ve toz şekerde yüzde 4,97 olarak kayıtlara geçti.

İPA’nın 2023’ten bu yana hazırladığı raporlara göre, İstanbul’da yaşam maliyetindeki artış eğilimi sürüyor. 2023 Mart ayında 31 bin 788 lira olan ortalama yaşam maliyeti, iki yıl içinde yaklaşık üç katına çıkarak 87 bin 485 liraya ulaştı.
İstanbul’da özellikle barınma, gıda, kişisel bakım ürünleri ve çocuk ihtiyaçlarındaki fiyat artışları, kentteki yaşamı her geçen gün daha maliyetli hale getiriyor.
İstanbul’da yabancılara oturum izni yasağı getirildi49 izlenme
Saadet Partili isimden Numan Kurtulmuş’a çok sert tepki: ‘Allah belasını versin’195 izlenme
İBB'den jet İmamoğlu kararı! Apar topar sildiler!140 izlenme
Alman bakandan corona suçlaması: Covid-19’un yarısı Türkiye’den geldi74 izlenme
CHP’li Yavuzyılmaz’dan AKP’ye köprü tepkisi: "Yeni yılda araç başı ücretle şirketlere servet ödenecek"31 izlenme
Skandal! Meclis’te tacize soruşturma323 izlenme
Dilan Polat 'hayat çok zor' diyerek isyan etti: "1.200 TL tuttu, aslında 1.700 TL'lik ürün vardı. Ancak kart limitim yetmediği için sepeti boşaltmak zorunda kaldım"32 izlenme
Genco Erkal'dan AKP'ye sert tepki! "Utanmadan, çünkü çaldınız diyorlar!"102 izlenme
AKP'den CHP'ye geçen belediyede borç krizi: Yüzlerce kilo lop et kayıp!
Karabük Üniversitesi'nin akademik kadrosundan Arap istilası çıktı
Kartalkaya'daki yangın faciasında oğlunu kaybeden anne: "Otel sahipleri binadaydı ve yangını misafirlere söylemedi"
Eurovision'da kriz! İsrail'in katılımı onaylandı, dört ülke yarışmadan çekildi