Home
23 Eylül 2022 ( 15 izlenme )
Reklamlar

Kanal bahane, rant şahane! Kanal İstanbul manzaralı 5 bin 785 konut için ÇED gerekli görülmedi


Kanal İstanbul’un etki alanında kalan, Küçükçekmece Gölü su toplama havzasında ve Bathonea Arkeolojik Kazı alanı sınırları içinde bulunan 672 bin metrekarelik el değmemiş dev araziye Emlak Konut tarafından inşa edilecek “Avcılar Firuzköy Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmasına gerek görülmedi. Kanal manzaralı toplu konut projesinde 5 bin 785 konut inşa edilecek, 1 milyon metrekare kapalı inşaat alanı yaratılacak.


Tartışmalı proje Kanal İstanbul'un Marmara Denizi'nden giriş noktasında yer alan Küçükçekmece Gölü'nün kıyısında 672 bin 439 metrekarelik arazide Emlak Konut GYO tarafından yapılacak 5 bin 785 konutluk Avcılar Firuzköy Projesi için geçtiğimiz Mart ayında yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda karar çıktı. İstanbul Valiliği, dev inşaat projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.

KANAL İSTANBUL'UN ÇED ETKİ ALANINDA

Tanıtım dosyasında Kanal İstanbul ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yer aldı. Proje sahasının Kanal İstanbul çalışma alanında yer almadığı ancak Kanal İstanbul'a ait ÇED raporu içeresinde projenin gösterildiği belirtildi.

“ÇED olumlu” kararı verilen Kanal İstanbul Projesi'nin bir kentleşme projesi olmaması ve bu proje dahilinde toplu konut projeleri ile ilgili herhangi bir değerlendirme olmaması nedeniyle konut projesinin ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edilerek “Bu sebeple Kanal İstanbul Projesi ÇED etki alanı sınırlarında yer alan projemiz münferit değerlendirilerek ayrı proje tanıtım dosyası hazırlanmıştır” denildi.

264 BLOK İNŞA EDİLECEK

Onay çıkan toplu konut projesi kapsamında 5 bin 785 konut,  437 ticari alan inşa edilecek. 672 bin 439 metrekarelik proje sahasında toplam 1 milyon metrekare kapalı inşaat alanı oluşturulacak. Proje ile 6 mahalle oluşturulacak ve 264 blok dikilecek.  Proje kapsamında villa, rezidans, otel, AVM gibi yapılar yer almayacak. Projede toplam 15 bin 880 kişilik nüfus öngörülüyor.

ARKEOLOJİK SİT ALANINDA VE SU TOPLAMA HAVZASINDA

Proje sahası sınırları içerisinde tarımsal amaçlı eski yapılar ve İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne ait binalar bulunuyor.  Proje alanının doğusunda ve güneyinde 1. Derece arkeolojik sit alanı, batısında 3. Derece arkeolojik sit alanı ve 500 metre mesafede Bathonea Arkeolojik Kazı alanı yer alıyor.

Proje sahasının tamamı Küçükçekmece Gölü su toplama havzasında bulunuyor. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında “2. derece deprem bölgeleri” sınırları içerisinde yer alıyor.

605 AĞAÇ NE OLACAK?

Proje sahası genelinde yapılan ağaç envanterine göre 605 adet ağaç bulunduğu belirlendi. Tanıtım dosyasında ağaçlarla ilgili şu açıklama yapıldı:

“Ağaçların kesimine ya da kaldırılmasına ilişkin bir planlama yapılmamıştır. Ancak iksa kazıklarına ya da uygulama alanlarına denk gelen bölgelerde ağaç olması durumunda bir firma ile anlaşılacak ve proje sahasındaki tüm ağaçların özelliklerini içeren bir rapor hazırlatılacaktır. Proje sahibi ağaçların mümkün olduğunca yerinde kalması, kesilmemesi ve taşınmaması için çaba sarf etmektedir. Ancak projenin yapımına engel teşkil edecek bölgelerde kalan ve taşınabilirliği olan ağaçlar yerleri hazırlanarak taşınacak, sökülebilir olanlar sökülecek ve taşınamayacak/sökülemeyecek tipte olanlar ise kesilecektir.”

İLK SÖZLEŞME İMZALANDI

Projenin kaba ve ince inşaat süresinin 60 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Hafriyat  aşamasının ise yaklaşık 3 yıl süreceği öngörülüyor.

Projenin 2027 yılı ortalarında  iskan aşamasına gelmesi hedefleniyor. Proje bedeli 3 milyar 454 milyon 362 bin TL olarak açıklandı.

Tanıtım dosyasında parsellerin peyderpey ihale edileceği ve projenin tamamlanma süresinin 5 yıl olarak belirlendiği kaydedildi. Emlak Konut geçtiğimiz Ağustos ayında KAP'a yaptığı bildirimde “Firuzköy 1. Etap 1. Kısım Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” için Dağ Mimarlık ve Mühendislik ile 26 Ağustos 2022 tarihinde sözleşme imzaladığını duyurdu. Sözleşme değeri şöyle açıklandı: “Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri: 5.115.000.000 TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranı : 35, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri : 1.790.250.000 TL”

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kahramanmaraş ve Gaziantep Biber Yüzünden Davalık Oldu! Şanlıurfa’nın Ceylanpınar bölgesine roket atıldı! Yaralılar var İngiltere'de soğuk havalarda evlerini ısıtmak için tavsiyelerde bulunuldu. Deprem ihalesi yine yandaş şirkete verildi! Mahalleyi AKP’li damat yapacak