Sade bir çay sohbetinin maliyeti, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığıyla birlikte eski günlerin aksine artık cep yakar hale geldi.
Eskiden 45 liraya içilen çay, maliyetlerin artışıyla birlikte lüks oldu, kıraathanelerde 10 lira, prestijli kafe ve otellerde 250 lirayı gördü.
İstanbul Kıraathaneci Kahveci Gazinocular Esnaf Odası’na göre, çay ocaklarında ve kıraathanelerde çayın fiyatı 10 lira olarak belirlendi. Bu gibi yerlerde fiyatlar semtten semte değişkenlik göstermezken özellikle prestijli kafe ve otellerde maliyetin çok ötesine geçti.
Bir bardak çay fiyatının bilinen çay bahçelerinde 2035 lira arasında değiştiği gözlendi. Ancak daha prestijli mekanlarda ve ünlü kafe zincirlerinde bu fiyatın oldukça yüksek seviyelere ulaştığı görüldü.
Örneğin, Beylikdüzü, Bağcılar ve Avcılar gibi bölgelerdeki kafelerde ortalama fiyatlar 2535 lira civarındayken, Taksim, Beyoğlu ve Karaköy'de 5565 liradan alıcı bulabiliyor.
Çay, simge yerlerden Moda Aile Çay Bahçesi'nde 24 lira, Pierre Loti Çay Bahçesi ve Çengelköy Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi'nde 35 liradan satılıyor.
Fiyatlar İstanbul'un popüler semtlerinden Sarıyer'de lokasyondan lokasyona değişiklik gösterirken Yeniköy'de 28, İskele'de 45, Emirgan Sütiş'te 65 ve İstinye'de daha lüks mekanlarda 90 liraya kadar çıkabiliyor.
Taksim ve Karaköy'de ortalama kafelerde fiyatlar 4555, Fişekhane'de ortalama 75, Pera Palace'ta 120, Rixos Tersane'de 180, Raffles Hotel'de ise 250 lirayı gördü.
Maliyetlerin artmasına karşın 2024 yaş çay alım fiyatı düşük kaldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yıl için yaş çay alım fiyatının kilogram başına 17 lira, üreticilere verilen destekleme bedelinin ise 2 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
Böylece çay yetiştiricileri, prestijli bir mekanda çay içebilmek için 3,54 kg çay satmak zorunda kalıyor.
Evde çay demlemek isteyenler için de çay fiyatları artış gösterdi. Marketlerde bir kilogram çayın ortalama fiyatı 230 liraya kadar çıkarken en kaliteli çaylarda bu fiyat 300 lirayı buldu.
Sözcü