Tarımsal girdilerdeki ithalata bağımlılık ve yüksek kur gibi nedenlerle artan hayvancılık maliyetleri, son bir yılda et fiyatlarının yüzde 2568,5 aralığında zamlanmasına yol açtı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 20202021 Eylül aralığında dana eti yüzde 25 zamlanarak 65 liraya, balık yüzde 30 zamlanarak 43,5 liraya ve beyaz et yüzde 68,5 zamlanarak 20 liraya ulaştı.
Ancak bunlar ülke genelindeki ortalama fiyatlar. Çoğu ilde bir kilo kırmızı etin kilosu 200 liraya yaklaşıyor.
‘GİDERLER ÇOK ARTTI’
Samsun’da kıyma 75 TL’den, kuzu but kilo 83 TL’den ve kuzu pirzola 118 TL’den satılırken, dana bonfile 130 TL’den satılıyor.
Samsun'da sürekli artan et fiyatları dikkat çekerken, kasaplar ise bu durumu şehirde ‘mezbaha olmamasına' bağladı.
Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, şehirde son zamanda ete gelen zamların nedeninin şehirde mezbaha olmamasından ve etin uzak illerden getirmesinden kaynaklandığını söyledi.
Samsun'da mezbaha yapılması için 9 yıldır uğraş verdiklerini ifade eden Şen, “Kasapların girdi maliyetleri arttı. Elektrik, su ve diğer giderleri oldukça arttı. Ayrıca Samsun'da mezbaha sorunu var. Samsun'daki kasapların yarısı maliyeti yüksek olduğu için başka şehirlerden mal alıyor ve kendi şehrinde mal kesmiyor. Birçok kasap Diyarbakır, Afyonkarahisar, Kastamonu, Osmaniye gibi illerden et getiriyor” dedi.
‘MEZBAHA YAPILIRSA ET FİYATLARI DÜŞER’
Mezbaha yapılması ile düşecek maliyet fiyatlarının et fiyatlarını da düşüreceğini belirten Şen, “Bir malın Samsun'da kesilip 2 saat sonra kasap dükkanlarında satılması mı daha mantıklı, 15 saat yol geldikten sonra tezgahlarda sergilenmesi mi? Mezbaha olursa halkımızın tükettiği etin fiyatının kilo başına 5 TL daha düşeceğine inanıyorum” diye konuştu.
https://www.krttv.com.tr/ekonomi/kirmizietebaligatavuketinezamyagdih98576.html
Kanal İstanbul'da kamu yararı yok25 izlenme
Yusufeli Kaymakamı Hacı Kerim Meral hakkında soruşturma51 izlenme
Köyceğiz ve Yatağan’da yangın! Şiddetli rüzgâr var!100 izlenme
Tarım ürünleri ihracatında bir ilk: Azerbaycan şart getirdi!58 izlenme
37 milyon kişinin 1.2 trilyon borcu var28 izlenme
DİSK: Krizin bedelini krizi çıkaranlar ödesin!122 izlenme
'Hayır'lı İzmir Marşı... Tek kelimeyle muhteşem olmuş !1086 izlenme
12 aylık maaş zammı 5 ayda buhar oldu!68 izlenme
Simit de lüks oldu! 'Artık yiyemeyeceğiz'
Bilecik’in ilk kadın belediye başkanı seçilen CHP’li Melek Mızrak Subaşı: "Muhtaç ailelerin yanında olacağız"
Tekrar seçilen rektör ilk iş olarak bakın ne yaptı! Akademisyenler isyan etti!
Hamas'ın İsrail'e saldırısının arkasında İran mı var?