Türkiye'yi sarsan domuz eti skandalı sonrası Köfteci Yusuf'tan ilk açıklama geldi...Köfteci Yusuf bakanlığın listesine girdi. Listede domuz eti tespitiyle 'sağlığı tehlikeye düşürecek gıda' kategorisine alındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024'teki incelemelerinde, dana döner ve köfte ürünlerinde domuz eti bulunduğu iddia edilmişti.
Sosyal medyada büyük yankı uyandıran olayla ilgili şirket, "Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır. Numune alma sırasında hata yapılmıştır" diyerek iddiaları reddetti.
Köfteci Yusuf A.Ş. tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır. 15 Şubat 2024'te Ankara Çankaya'daki bir şubemizden saat 11.25 11.40 aralığında pişmiş dönerden 400 gram numune alınıyor. Analiz sonucu 27 Şubat 2024'te çıkıyor.
29 Şubat 2024'te Ankara Etimesgut'taki bir şubemizden saat 14.40 15.00 aralığında pişmiş köfteden 300 gram numune alınıyor. Analiz sonucu 07 Mart 2024 tarihinde çıkıyor. Her iki işlemde de ne çiğ üründen ne de pişmiş üründen şahit numune almıyorlar. Çiğ üründen de şahit numune alabilirlerdi.
Çünkü gen testi çiğ ürün veya pişmiş ürün fark etmeksizin aynı sonucu verir. Bize de çiğ üründen şahit numune bırakabilirlerdi. Çünkü biz tek merkezde üretim yapıyoruz. O ürünler tespit yapılan şubelerde üretilmedi. Bir olumsuzluk olsa tüm ürünlerimizde bulaş olurdu ve 280 şubemizde de benzer olumsuzluklarla karşılaşılırdı.
Bu olumsuz analiz sonuçları normal prosedürde tespit yapılan şubeye hızlı şekilde tebliğ edilmeliydi. Biz ilk analizle ilgili sonuçtan 18 Mart 2024' te haberdar ediliyoruz. Normal Bakanlık işleyişindeki teamüle göre olumsuz bir sonuç tespit edildiğinde sonuç derhal olumsuzluk tespiti yapılan iş yerine bildirilir.
Ancak bu teamüle aykırı bir şekilde uzunca bir süre sonra bildirim şubeye değil merkezimize yapılmıştır.
Eğer ki bu şekilde direkt olarak bildirim yapılmış olsaydı kamera kayıtlarımız başta olmak üzere tüm süreçlerimiz (karkas alınan etin tedariğinden başlanılarak; üretim aşaması, üretim aşamasından sevkiyat sürecine ve nihai olarak ürünün satışı ve numune alınan ana kadar) kontrol edilirdi ve böylelikle alınan numunenin izlenebilirliği tam olarak sağlanabilirdi.
Ancak tarafımıza olumsuz sonuçlar usule aykırı bir şekilde çok geç bildirildiğinden bu izlenebilirliği gerekli ölçüde sağlayamamaktayız.
Nitekim bu izlenebilirliğin en şeffaf ve kabul edilebilir aşaması kamera kayıtlarının incelenmesi olacağından numune alınan partinin bahsettiğimiz süreçlerine ilişkin kamera kayıtlarına ulaşmamız mümkün olmamıştır" denildi.
Numune alınma işlemleri sırasında teknik hatalar yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle devam edildi: "Yukarıda bahsedilen numune alma işlemleri esnasında bir çok teknik hata yapılmış olup, bu hatalar yapılan analizlerin sonuçlarını gerçeklikten uzaklaştırmaktadır. Bu hususlarla ilgili tüm teknik detayları hukuki süreçler sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşacağız.
Yukarıda bahsettiğimiz usulsüzlükler içeren ve gerçeği yansıtmayan analiz sonuçları sonrasında Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü tarafından üretim tesisimizde yerinde yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuç ile karşılaşılmamıştır. Bilakis üretim tesisimizin hijyen ve diğer uygunluk koşullarını taşıdığı değerlendirilmiştir."
Türkiye nezdinde 280 şubesi bulunan ve 12 bin personel istihdam eden şirketimiz nezdinde iddia edildiği gibi bir tağşiş yapılması mümkün değildir; zira bu büyüklükteki bir firmanın bahsedildiği gibi bir riski alması da hayatın olağan akışına da uygun düşmeyecektir.
Dolayısıyla yapılan analiz sonuçlarının maddi gerçeği yansıtmadığı, bu sonuçların kötü niyetli kişilerin eylemleri neticesinde veyahut gen testi olarak bilinen uygulamalarla yapılan analiz testlerinde şirketimizin hiçbir dahili olmayacak şekilde oluşmuş bulaşı nedeniyle böyle bir sonuç çıktığı / çıkabileceği değerlendirilmektedir. Hemen yukarıda da izah ettiğimiz üzere analiz sonuçlarının tarafımıza hızlı şekilde tebliğ edilmemiş olmasından kaynaklı olarak bu izlenebilirliği sağlayamamakta olduğumuzdan, bu olumsuz sonucun nedenini net olarak tespit edememekteyiz.
Ancak şirket olarak böyle bir durumun yaşanmasının mümkün olmadığına eminiz. Bu durumun en büyük göstergesi ise tağşiş tespit edildiği iddia edilen döner ürünümüzle aynı partiden savcılık makamınca aldırılan numunenin temiz ve uygun çıkması ve ayrıca bu güne değin yapılan resmi denetim ve kontrollerde herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmamış olunmasıdır.
Bugüne değin herhangi bir açıklama yapmamamızın sebebi devam eden hukuki süreçlere ve yargıya olumsuz etkide bulunmak istememizdir.
Ancak gelinen aşamada Bakanlığa ait gizli evrakların basına sızdırılmış olması sebebiyle müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, çalışma arkadaşlarımızın ve markamıza gönül vermiş olan tüm dostlarımızın yoğun talepleri üzerine bu açıklamayı yapma gerekliliğimiz hasıl olmuştur.
Biz tüm gücümüz ve inancımızla bu karanlık kumpası açığa çıkartmak için çabalıyoruz. Lütfen başından beri konunun takipçisi olan herkesten bu işin sonuna kadar gidilerek aydınlatılmasına destek olmalarını dileriz.
Sözcü
Yüzde 97 oranında hatalı yolcu garantisi verilen ve sözde 50 Milyon € yatırımı olan Zafer Havalimanı için yandaşlara 2044'e kadar 208 Milyon € ödenecek!78 izlenme
12 saatlik felaket! Rusya Ukrayna’nın kalbini yerle bir etti9 izlenme
SBK o yalıyı nasıl aldı? İki kritik isim mahkemede anlattı35 izlenme
Madenciler Soma'dan Ankara'ya yürüyüşün 4. gününde: "Herkesi madencilerin yanına bekliyoruz"19 izlenme
AKP’li belediyeden bir hayır duasına 189 bin lira!53 izlenme
Görün bakın ATATÜRK bu memleketi kimlere emanet etti !673 izlenme
Bir yandaş daha itiraf etti 'Yanıldım. Keşke başkanlık sistemine ‘evet’ dememiş olsaydım. Pişmanım !'342 izlenme
’29 Ekim’de uçacak’ denilen yerli uçak için fabrika bile kurulmadı!111 izlenme
Erdoğan'ın açıkladığı 'Kur Korumalı TL Katılım Hesabı'na icazet belgesi verdiler!
Kadınların 25 Kasım eylemine polisten biber gazlı müdahale!
Asgari ücrette zam maratonu başladı! İlk toplantıda rakam çıkmadı, ikinci toplantının tarihi belli oldu
SGK batmış durumda! Milyonlarca vatandaş primini ödeyemiyor, alacak 80 milyarı aştı!