CHP İstanbul eski Milletvekili Umut Oran, yurt gezilerine devam ediyor. Türkiye'yi karış karış gezen Oran'ın son durağı Denizli oldu. 1 Şubat'ta Denizli'ye giden Oran, CHP'li belediye başkan adaylarının seçim çalışmalarına destek verdi. Vatandaşlarla bir araya geldi. Halkın derdini dinleyen Oran, Denizli'de karşılaştığı manzarayı ve vatandaşın sorunlarını anlattı. Oran, şu tespitleri yaptı:
– Denizli, büyük tarım ve turizm potansiyelinin, zengin mermer yataklarının yanı sıra özellikle tekstilde yakaladığı sanayileşme ivmesiyle, Türkiye ekonomisinin dışa açılan en önemli kapılarından biri.
– Ancak tüm bu avantajlarına ve güçlü yanlarına rağmen Denizli ekonomisi, AKP iktidarının yanlış politikalarının bizi getirdiği açmazda, ekonomik krizin pençesinde sarsılıyor. Denizlili firmalar zorda…
– Denizli'de mali yapısı bozularak yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığı için konkordato ilan eden firmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Denizli'nin, binlerce işçi çalıştıran en köklü firmaları bir bir konkordato ilan ediyor. İşleri bozularak iflas aşamasına gelen şirketler içinde özellikle tekstil firmaları önemli bir yer tutuyor.
– Denizli, Türkiye'de tekstil sektörünün kalbi konumundaki bir il. Tekstil sektöründe yaşanan sıkıntılar Denizli ekonomisini olumsuz etkiliyor. Tekstilin kalbi tekliyor.
– Denizli, illerin gelişmişlik düzeyine göre gruplandırıldığı çok bölgeli teşvik sisteminde 2'nci bölgede yer alıyor. Bu da yatırımların komşu illere kaymasına neden oluyor. İktidar aslında Denizlili sanayiciyi, tekstilciyi, yatırımcıyı cezalandırıyor.
– Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün gücünü koruması ve küresel pazarlarda rekabet gücü olabilmesi için sektöre yönelik yeni desteklerin uygulamaya konulması gerekiyor.
– Hazır giyim Türkiye'nin en önemli, tek ve net ihracatçısıdır, yaklaşık 15 milyar dolar net döviz bırakmaktadır. Altın yumurtlayan tavuk olan hazır giyim ve tekstilin mutlaka doğru teşviklerle desteklenmesi gerekmektedir.
– Denizli, turizm alanında da önemli bir potansiyele sahip… Ancak bu potansiyel değerlendirilemiyor. Denizli turizminin tanıtımı yapılmalı. Sağlık turizminin önemi ortaya çıkarılmalı.
– 125 çeşit tarımsal ürünün üretiminin yapıldığı Denizli'de tarım sektörü de ciddi sorunlar yaşıyor. Hükümet artık Sudan'a arazi kiralayıp yatırımcımızı oraya çağıracağına, Denizli'yi desteklemesini pamuk üretiminin artırılmasını teşvik etmesini bekliyoruz.
– Denizlili sanayicinin en büyük sorunu lojistik. Denizlili sanayici, ihraç için limana erişmede sıkıntı yaşıyor, demiryolu istiyor. Bu sorun çözülmeli.
– Elektrik ve doğalgaz zamlarından dolayı sanayiciler kömür kullanımına yöneldi. Türkiye Kömür İşletmeleri'nin tahsis ettiği kömür ise sanayicilerin talebini karşılamıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/anadolukaplanidenizlikrizinpencesinde3372485/?fbclid=IwAR2kuGhOV8CjrOxMxx8I0mjaCtNWVgBt2iDfnkcStGS5EfKcpUJMM4xy4Q