Home
16 Ağustos 2020 ( 56 izlenme )
Reklamlar

Koronavirüs önlemlerini öğretmenler "gerçekçi" bulmuyor


Eğitimİş Ankara 3'Nolu Şube, "Pandemi Sürecinde Öğretmenlerin Eğitim Öğretim Faaliyetlerine Yönelik Görüşleri" kapsamında 1343 öğretmenle bir anket gerçekleşti. Öğretmenlerin, Sağlık Bakanlığı’nın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullar için açıkladığı kuralların çalıştıkları okulda uygulanma durumu ile ilgili görüşleri dikkat çekti. Öğretmenlerin yüzde 72.2'si bu kuralların "uygulanamaz" olduğu görüşünde.




Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitimöğretim yılının 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle açılacağını, yüz yüze eğitime 21 Eylül'den itibaren aşamalı ve seyreltilmiş şekilde geçileceğini ifade etti.

Bilim Kurulunun tavsiye kararları neticesinde aşamalı ve seyreltilmiş bir modelle 20202021 EğitimÖğretim yılına başlanacağını ifade eden Ziya Selçuk'un sözleri tartışmaları da beraberinde getirdi.

ÖĞRETMENLER NE DÜŞÜNÜYOR

Eğitimİş Ankara 3'Nolu Şube, "Pandemi Sürecinde Öğretmenlerin Eğitim Öğretim Faaliyetlerine Yönelik Görüşleri" kapsamında 1343 öğretmenle bir anket gerçekleşti.

Dikkat çeken anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin korona vaka sayıları günlük yaklaşık 1000 kişi olması durumunda okulların açılmamasını vurgulado. Vaka sayısının 1000 kişi olması durumunda öğretmenlerden yalnızca yüzde 10.7'si okulların açılması gerektiğini ifade etti.

Öğretmenlerin “Okullar, vaka sayıları ne olunca açılmalıdır?” sorusuna yüzde 42.5'i "100 ve altında", yüzde 32'si "sıfırlanınca", yüzde 14.5'i "500 ve altında", yüzde 10.9'u da "1000 ve altında olması durumunda" yanıtını verdi.

Öğretmenlerin hiç vaka bulunmayan ya da dışarıdan sınırlı girişin olduğu köy/kasaba okullarının açılması ile ilgili görüşleri de dikkat çekti. Böyle bir durumda öğretmenlerin yüzde 73.8'i okulların açılmasının "uygun" olduğu yönünde görüş belirtti.

Öğretmenlere, okulların açılması durumunda eğitimin yapılma şekli ile ilgili görüşleri de soruldu. Öğretmenlerin yarısı, böyle bir durumda, "yüz yüze ve uzaktan birlikte" seçeneğini tercih etti.

UYGULANAMAZ

Öğretmenlerin, Sağlık Bakanlığı’nın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullar için açıkladığı kuralların çalıştıkları okulda uygulanma durumu ile ilgili görüşleri de dikkat çekti. Zira, öğretmenlerin yüzde 72.2'si bu kuralların "uygulanamaz" olduğu görüşünde. Yine öğretmenler, söz konusu kuralların gerçekçi olmadığını da düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 76'sı, kurallarla ilgili olarak, "gerçekçi değildir" diye düşünüyor.

SOSYAL MESAFE KURALLARI DA UYGULANAMAZ...

Öğretmenlerin “Çalıştığım okulda sosyal mesafe kuralları uygulanabilir” sorusuna verdikleri yanıt da dikkat çekti. 

Öğretmenlerin yüzde 70.7'si "Katılmıyorum" derken, sosyal mesafe kuralının uygulanabilir olacağına inananların sayısı ise yalnızca yüzde 13.7 oranında kaldı.

"SORUMLUSU ÖĞRETMENLER DEĞİLDİR"

Söz konusu çalışmaya ilişkin Eğitim İş Ankara 3 nolu şube başkanı Doğan Dağdelen de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Dağdelen, şunları söyledi:

"Eğitimin öğrencilerle birlikte en önemli paydaşı öğretmenlerdir. Pandemi sürecinde okulların açılmamasının sorumlusu öğretmenler değildir. Pandemi ve oluşabilecek her türlü olağan dışı durumlarda eğitimin sürdürülebilmesi sorumluluğu Milli Eğitim Bakanlığı’nındır. Türkiye’de kamu okullarının yarıdan fazlası, öğrenci sayıları dikkate alındığında, fiziki koşulların, temizlikhijyen malzemesinin, personel sayısının, teknolojik imkanların yetersizliği nedeniyle normal zamanda bile kaliteli eğitim yapılabilmesine uygun değildir.  Covid19 sürecinde okulların açılması, açılırsa derslerin ne şekilde yürütüleceğinin belirlenmesi kararı alınırken öğretmenlerin görüşlerinin alınması; hem öğretmenlerin hem de çalışan velilerin çocukları için zaman ayıracak şekilde çalışma planlamasının yapılması bir zorunluluktur."

OKULLAR KADERİNE TERK EDİLDİ

Konuyla ilgili olarak Odatv'ye bir değerlendirmede bulunan Eğitim İş Sendikası Genel Özlük Hukuk ve TİS Sekreteri Maksut Balmuk ise, salgın sürecinde okulların açılabilmesi için gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti.

Okulların kaderine terk edildiğini savunan Balmuk, "Bu süreçte 45 günde bin yataklı hastane tam kullanılmasa da yapılabildi ama çocuklarımız için pandemiye yönelik, mevcutları azaltma yönünde tek bir okul açamadı" dedi.

Maksut Balmuk'un değerlendirmesi şu şekilde:

"Yapılan araştırma da göstermiştir ki okulların pandemi sürecinde açılabilmesi için alınması gereken tedbirler alınmamıştır.

İktidar ekonomik katkı sunacak, bütçeden kaynak çıkmasına sebebiyet verecek alanlarda sağlık düşünülmeden açılmasına izin verirken, ibadethaneleri siyasal gerekçelerle açarken bir ülkenin kalkınması için de, geleceği için de hayati önem taşıyan eğitimi kendi haline terk etmiştir. Bugün hiçbir devlet okulunun kendi imkanları ile pandemi koşullarını sağlaması mümkün olmadığı gibi Bakanlığın mevcut (olmayan) bütçesi ile de sağlanması mümkün değildir. Ortaya çıkan tablo ve maliyetin; velilerin üzerine yüklenmesine hem yaşanan ekonomik kriz hem de maliyetin büyüklüğü nedeniyle imkansızdır. 

Bu süreçte 45 günde bin yataklı hastane tam kullanılmasa da yapılabildi ama çocuklarımız için pandemiye yönelik, mevcutları azaltma yönünde tek bir okul açamadı. 

Öğretmenler olarak bir an önce ülke genelinde daha sert tedbirler alınarak pandeminin kontrol altına alınmasını ve okullarda gerekli şartlar oluşturularak okullarımızın açılmasını istiyoruz. Öğrencilerimizi özledik, onlar da bizi, arkadaşlarını ve okullarını özlediler."


https://odatv4.com/koronavirusonlemleriniogretmenlergercekcibulmuyor15082031.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

'Saray'ın oluşturduğu özel bir ekip muhalif kanalları sürekli izliyor; kapatacaklar' Esenyurt'ta CHP'lilere abluka! "Siz AKP'nin polisi değilsiniz" Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş: "Eşim Olcay Kılavuz ve Ahmet Yiğit Yıldırım beni öldürmek için katil arıyor" İhracatçının istediği oluyor: Dolar yükseliyor, asgari ücret eriyor