Türkiye, doğalgaz ihtiyacının büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 2023 yılının ilk dokuz ayında, toplam 35,066 milyar standart metreküp (sm³) doğalgaz ithalatı gerçekleştirilirken, yurt içi üretim yalnızca 1,566 milyar sm³ seviyesinde kaldı. Ülke genelindeki toplam tüketim ise 37,968 milyar sm³ olarak belirlendi.
Karadeniz'deki doğalgaz rezervleri, yerli üretimi artırmakla birlikte, hâlâ beklenen düzeyde bir katkı sağlamış değil. Geçtiğimiz yıl 415,57 milyon sm³ olan üretim, bu yıl 1,566 milyar sm³'e yükseldi. Ancak, ithalat miktarındaki azalmaya rağmen, fiyatlardaki artış devam ediyor.
İbrahim Kahveci'nin Dünya Gazetesi'nde yer alan haberine göre, 2023 yılı başında 10 doların altına gerileyen doğalgaz fiyatları, Mayıs ayında 10,1 dolara yükseldi. Bu artış, yıl boyunca devam etti ve Eylül ayında fiyatlar 11,8 dolara, Ekim'de 12,9 dolara, Kasım ayında ise 13,9 dolara çıktı. Bugün itibariyle fiyatlar, uluslararası piyasalarda uzun vadeli denge seviyesi olarak kabul edilen 10 doların çok üzerinde seyrediyor. Geçen yılın seviyelerinin altında olmasına rağmen, fiyatlardaki yükseliş eğilimi dikkat çekiyor. Artan enerji maliyetleri, yerel tüketiciler için endişe verici bir tablo yaratıyor.
Kahveci, uluslararası piyasalarda yaşanan fiyat artışlarının yerel doğalgaz faturalarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. İthalat maliyetlerindeki artışın, yerel tüketicilere daha yüksek faturalar olarak döneceği öngörülüyor. Bu durum, hane halkı bütçelerinde ek bir yük oluşturabilir. Türkiye'nin doğalgazda dışa bağımlılığını azaltacak uzun vadeli politikalar ve alternatif enerji kaynaklarına yönelimi, enerji sektöründeki dalgalanmaların etkisini hafifletebilir. Ancak, kısa vadede artan fiyatlar özellikle kış aylarında tüketiciler üzerinde ciddi bir baskı yaratabilir.
Sözcü
Fatih Altaylı, bütçesi BBC'den yüksek olan TRT'deki vurgun çarkını anlattı!59 izlenme
Sinan Ateş davası başladı14 izlenme
Bulgarların bagajında yer kalmadı!36 izlenme
Arapların gündemi: Değer kaybeden Türk lirası...38 izlenme
Dine 40, uzaya ise sadece 1 milyar TL18 izlenme
Afrika'yı ziyaret eden Macron'dan Türkiye'ye küstah suçlama: "El altında Fransa karşıtı yapan ağlar var"26 izlenme
Roketsan mühendisinin şüpheli ölümünde baba konuştu: "Oğlum intihar etmedi, infaz edildi. Ölümüne sebep olan madde, yüzüne poşetle geçirilmiş"20 izlenme
Bir ormana daha mermer ocağı!102 izlenme