Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi eylül ayındaki 121,3 seviyesinden ekim ayında 120,6 seviyesine düştü.
Böylece endeks, bir önceki aya göre yüzde 0,5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 gerilemiş oldu.
Yükselen tek endeks ise süt ürünleri endeksi oldu.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1 geriledi.
Uluslararası pirinç fiyatlarının yüzde 2, buğday fiyatlarının ise ABD’deki güçlü arz nedeniyle yüzde 1,9 düştüğü belirtildi.
Ekim ayındaki düşüşün ise, esas olarak Brezilya’daki güçlü üretim hızından kaynaklandığı belirtildi. Ancak gelecek yıla ilişkin endişeler bu düşüşü sınırladı.
FAO Et Fiyat Endeksi aynı dönemde yüzde 0,6 geriledi.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, mevsimsel olarak yüksek üretim ve azalan küresel ithalat talebi nedeniyle ekimde aylık bazda yüzde 0,7 düştü.
FAO Şeker Fiyat Endeksi yüzde 2,2 geriledi ancak bir önceki yılın aynı seviyesinin yüzde 46,6 üzerinde kaldı. Ekim ayındaki düşüş esas olarak Brezilya’daki güçlü üretim hızından kaynaklandı, ancak önümüzdeki yıl daha sıkı küresel arz görünümüne ilişkin endişeler bu düşüşü sınırladı.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise zıt bir eğilimle ekim ayında yüzde 2,2 artarak dokuz aylık düşüşe son verdi.
Dünya süt tozu fiyatları, hem yakın hem de uzun vadeli tedariklere yönelik artan ithalat talebinin yanı sıra El Niño hava koşullarının Okyanusya’da yaklaşmakta olan süt üretimi üzerindeki etkisine ilişkin bazı belirsizliklerin etkisiyle en çok artışı gösteren kalem oldu.
Öte yandan, küresel gıda fiyatları düşmeye devam ederken Türkiye’de ise sürekli artıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı 2023 Ekim ayı enflasyon verisine göre, gıda enflasyonu yıllık yüzde 72, aylık yüzde 3,20 olarak gerçekleşti.
Bu da, Türkiye'deki gıda fiyatlarının Ağustos 2020'den bu yana geçen 38 aydır aralıksız artması anlamına geliyor.
Ayrıca, TÜFE'deki artış serisi ekim itibarıyla 58. aya taşındı. Yani Türkiye’de gıda fiyatlarının yanı sıra tüketici fiyatları da 58 aydır aralıksız artıyor.
Sözcü
Peş peşe depremler: Balıkesir yine sallandı, sabahtan beri 90'ı aştı!7 izlenme
Başkan Büyükerşen: Önümüze duvar örüldü!180 izlenme
TIR'ların Cengiz Holding'le ilişkili olduğu iddia edilmişti: Mardin'deki trafik kazasına yayın yasağı getirildi85 izlenme
AKP'li vekil, oğlunun bir 'uyuşturucu madde soruşturmasında adının geçmesi' nedeniyle önce istifa etti, sonra hesabını kapattı19 izlenme
Elektriğe yüklü bir zam daha gelebilir!20 izlenme
Koronavirüs ile mücadelede bir doktor daha yaşamını yitirdi...50 izlenme
Yolsuzluk belgelendi, adı Medeni olan AKP’li başkan: "Sizi burada yaşatmam"4 izlenme
Erk Acarer, Süleyman Soylu'nun gözyaşlarının sebebini açıkladı49 izlenme
450 milyon TL borcu bulunan AKP’li Çorum Belediyesi 51 milyon TL harcayıp Güreş Eğitim Merkezi kuracak!
Oyunuz kime ? '-Muharrem İnce'ye' Neden ? '-17 yıldır bana bir şey vermeyen, bundan sonra da vermez !'
‘Artık geçinemiyoruz! Çünkü hayat çok pahalı’
İnternetin Hızına Türkiye Yetişemiyor