İktidar, “128 milyar dolar nerede” sorusunun üzerine devletin tüm imkânlarını kullanarak gidiyor. CHP binalarına asılan ve üzerinde “128 milyar dolar nerede” yazan pankartların sökülmesi için seferberlik başlatıldı. Durum artık trajikomik bir boyut kazanırken, yurdun çeşitli illerinde yüksek binalardaki pankartları sökmek için itfaiye vinçleri kiralanıyor. Öte yandan geniş kesimler soruyu sahiplendi ve Merkez Bankası’nın eksiye düşmüş rezervleri ülkenin en önemli gündemi haline geldi. AKP kurmayları ise soruyu manipüle etmenin yollarını aramaya çalışırken her birinden çelişkili açıklamalar gelmeye başladı. Kimi eriyen rezerv yok diyerek Merkez Bankası’nın kendi verilerini yalanlıyor, kimi İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılmış harcamaları sanki rezervlerden yapılmış gibi gösteriyor. Kimi sattık ama ekonomiye darbe yapılacaktı derken, kimi de soruyu Cumhurbaşkanı'na hakaret olarak yorumluyor. İşte iktidar cephesinin çelişkili cevapları;
ERDOĞAN'DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
Rezervlere ilişkin AKP kurmayları soruyu uzun süre duymazdan geldi. Erdoğan açıklamalarında çelişkili ifadelerde bulundu. AKP Genel Başkanı ilk olarak rezervlerin azaldığını söylerken aha sonra ‘kaybolan bir şey yok’ çıkışında bulundu.
Recep Tayyip Erdoğan: Döviz rezervi 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95’e indik. Biz yeniden 132’ye de çıkarız 200’e de çıkarız” dedi. (22 Şubat 2021)
Salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu’nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmıştır. (27 Şubat 2021)
Şu kadar para nerede... O kadar paranın hepsi bu milletin hazinesinde, Merkez Bankasında. Merkez Bankası’nda kaybolan bir şey yok. (10 Mart 2021)
128 MİLYAR DOLARI SATTIK AMA SOR NİYE SATTIK
Muhalefet, soruya cevap aramaya devam edince iktidar sıkıştı. Bu sefer Erdoğan sessizliğe bürünürken, AKP’nin ekonomi kurmayları sazı eline aldı. Bu süreçte ilk açıklama 11 Nisan 2021’de KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş’tan geldi. Savaş 1 ay önce Erdoğan’ın yaptığı açıklamayı boşa düşürerek rezervleri sattıklarını, bunun ekonomik olarak gerekli olduğunu savundu.
Mustafa Savaş: Son 3 yılda maruz kalınan jeopolitik riskler ve pandemide oluşan dış açık, sermaye çıkışı, firmalar ile hane halkının döviz ve altın talebi ile oluşan kur baskısı nihayetinde ödemeler dengesi açığının finansmanının doğal sonucu olarak rezervlerdeki değişim söz konusudur. TCMB rezervleri, Türkiye’nin üretim ve ihracatını sürdürebilmesi için, reel sektörün hammadde, ara mamul ve makine ithalatını gerçekleştirmesini sağlayacak döviz likiditesi için harcandı. (11 Nisan 2021)
REZERVLER BANKA HESAPLARINDA İTİRAFI
Mustafa Savaş’ın açıklaması yeterli bulunmamış olacak ki, ertesi gün AKP milletvekili Nurettin Canikli de sosyal medya hesabından tartışmaya dahil oldu. Ancak Canikli’nin açıklamaları Türk Lirası’na duyulan güvensizliğin itirafı oldu. Canikli’ye göre elinde TL tutanlar akın akın döviz ve altın almak isteyince Merkez Bankası rezervlerini satmak zorunda kaldı.
Canikli, “Özetleyelim: A) 128 milyar doların 36 milyar doları ile altın ithal edilmiştir ve bu altınlar Cumhuriyet altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak Türk halkının evindedir. B) 75 milyar doları Türkiye’deki bankalarda gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarında durmaktadır” dedi. (13 Nisan 2021)
MERKEZ BANKASI’NDAN İLK İTİRAF GELDİ
Merkez Bankası bu süre içinde sessizliğini korurken, konuya ilişkin ilk açıklama dün Başkan Şahap Kavcıoğlu’ndan geldi. Kavcıoğlu, döviz işlemlerinin koordinasyon içerisinde yapılabilmesi için Şubat 2017’de Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzaladıklarını kaydetti. Kavcıoğlu, “Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arztalep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunuldu. Döviz işlemleri, o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir” dedi ve rezervlerin satıldığını o da itiraf etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da açıklama yaptı. Altun, “Kaybolan tek 1 kuruşumuz dahi yok” dedi. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise, “Eğer dedikleri gibi Merkez Bankası’nda böyle bir kayıp varsa neden bunu bir anda 3 parti beraber kullanmaya başladı? Neden bunu dün değil de bugün söylemeye başladılar?” dedi.
İKTİDAR HAZMEDEMİYOR
CHP’nin ülke genelinde il ve ilçe binalarına Merkez Bankası'nda eriyen 128 milyar doların akıbetinin sorulduğu afişlerin asılmasına karşı iktidarın baskısı sürüyor. Afişlerin toplatılmasına karşın partililer farklı yöntemler bulmaya başladı. Kastamonu'dan sonra Kırşehir CHP il yönetimi de yerel şiveyle parayı sordu. 'Şoonu Nöördünüz? 128' yazdıkları afişi balkona asan CHP'liler cevap beklediklerini söyledi. Daha önce, kentin farklı yerlerinde ki reklam panolarına asılan afişler ise kaldırılmıştı.
Adana’da ise pankart 2 saat asılı kalabildi. CHP Adana İl Başkanlığı’na asılan pankart sonrası partililer basın açıklaması düzenledi. Açıklamadan 2 saat sonra polis vinç yardımıyla pankartı kaldırdı.
PARA CEZASI KESİLDİ
CHP Niğde İl Başkanlığı binasına asılan "128 milyar dolar nerede?" pankartı nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaretten" ifade veren İl Başkanı Erhan Adem'e, bu sefer "128 nerede?" yazılı pankart nedeniyle de "Kabahatler Kanunu"na göre 427 TL para cezası verildi. Pankartın kaldırılmasını eleştiren Adem, "128 milyar dolar nerede' sormak suç, '128' rakamını sormak da suç oldu maalesef ülkemizde" dedi. Verilen para cezasının ise Adem, "128 milyar dolar demek ki böyle tamamlanacak" sözleriyle eleştirdi.
EVİNE ASTI
CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker evinin penceresine "128 milyar dolar nerede?" yazılı pankart astı. Göker, "Cevabını veremediğimiz her soru zordur. Tekrar sorumuzu yeniliyoruz, '128 milyar dolar nerede?' Hangi yöntemle, hangi kişilere, hangi kurda, kimlerin imzasıyla, hangi tarihte bunu sattınız?" diye sordu.
https://www.birgun.net/haber/laficevirmeyinhalkahesapverin341595