İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarını hedef almasıyla dün yaşanan patlamalarda yaralananların sayısı 3 bini bulurken, iki kaynak ithal edilen 5 bin çağrı cihazı içine İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın patlayıcı yerleştirdiğini söyledi.
Hizbullah'ın maruz kaldığı "en büyük güvenlik ihlali" olarak nitelendirdiği dünkü olayda, Lübnan'ın dört bir yanında binlerce çağrı cihazı eş zamanlı olarak patladı ve biri çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. 200'ü ağır olmak üzere yaklaşık 3000 kişi yaralandı, birçoğu gözlerini ya da parmaklarını kaybetti.
Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı çağrı cihazlarının Tayvan merkezli Gold Apollo tarafından üretildiğini söyledi. Ancak şirket, cihazların kendisinin üretimi olmadığını, markasını kullanma hakkına sahip Macaristan merkezli BAC adlı bir şirket tarafından üretildiğini belirtti.
New York Times, ABD'li yetkililere göre, Hizbullah'ın sipariş ettiği çağrı cihazlarına Lübnan'a ulaşmadan önce az miktarda patlayıcı yerleştirildiğini yazdı. Kaynaklar, çağrı cihazlarına Hizbullah yönetiminden geliyormuş gibi görünen bir mesaj gönderildiğini ve bu mesajın patlayıcıları harekete geçirdiğini aktardı.
Siber güvenlik uzmanları da, patlamaların güçlü olduğunu ve cihazların bataryalarının ısınması yoluyla infilak etme olasılığının düşük olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre Mossad, tedarik zincirine sızarak cihazların içine patlayıcı yerleştirdi.
Reuters'a konuşan çeşitli kaynaklar ise, saldırıyı planlamanın birkaç ay almış olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.
Lübnanlı kaynaklara göre İsrail istihbaratı, cihazların "üretim aşamasında" değiştirildiğini ve bunu fark etmenin çok zor olduğunu ifade etti.
Bu arada İsrail'in çağrı cihazlarını Hizbullah'ın Tel Aviv yönetiminin bu cihazlardaki "gizli operasyonunu" fark edebileceği kaygısıyla patlattığı ileri sürüldü.
ABD'nin Axios haber platformunda, Lübnan'da dün çağrı cihazları patlatılarak düzenlenen saldırılara ilişkin bazı detaylara yer verildi. Adı açıklanmayan ABD'li kaynaklara dayandırılan haberde, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkati çekildi.
ABD'li bir yetkili, Hizbullah'ın çağrı cihazlarındaki "tuzağı" fark edebileceği endişeyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra üst düzey askeri ve istihbarat yetkililerinin bu cihazların patlatılmasına karar verdiği iddia edildi.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bu yılın başlarında İsrail'in telefon sinyallerini takip ettiğini belirterek cep telefonu kullanımına sınırlama getirmiş ve Hizbullah üyelerine dün patlayan çağrı cihazları dağıtılmıştı.
İran tarafından desteklenen Hizbullah, İsrail'e karşı misilleme sözü verdi. Hizbullah'ın açıklamasında "Direniş her gün olduğu gibi bugün de Gazze'yi, Gazze halkını ve direnişini desteklemek için operasyonlarına devam edecek ve bu operasyonların dışında, suçlu düşman (İsrail) dün gerçekleşen katliama karşılık olarak sert bir ceza beklemeli" denildi.
Lübnan'ın BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem, İsrail'in 8 Ekim 2023'ten beri ülkesinin egemenliğine yönelik saldırılar düzenlediğini belirterek, İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazlarını patlatarak düzenlediği saldırının savaş suçu olduğunu dile getirdi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise, ülkesinin Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılmasıyla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını savundu.
İsrail yıllardır Hamas, Hizbullah ve İran'a karşı saldırılarda gelişmiş teknolojiyi kullanıyor ancak hiç bu düzeyde eş zamanlı bir saldırı yaşanmamıştı.
Hamas'ın bomba uzmanı Yahya Ayyaş, 1996'da cep telefonuna yerleştirilen bombayla öldürülmüştü. 2000 yılında da El Fetih yetkilisi Semih Malabi, yine cep telefonuna yerleştirilen bubi tuzağıyla hayatını kaybetmişti.
İsrail, İran'ın nükleer programına da zararlı yazılım yoluyla sızmış, çok sayıda İranlı nükleer bilimciye suikast düzenlemişti.
Sözcü