Akit TV’de 10 Kasım 2015'te, ”Zulüm 1938'te son buldu” başlıklı haberle ilgili olarak sorumlu müdür Ali Özken'in, ”Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret” suçundan yargılandığı dava karar bağlandı.
Küçükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Ali Özken katılmazken, avukatı duruşmada hazır bulundu. Müştekiler Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Ankara Genel Merkez, İzmir Barosu, İstanbul Barosu, Eğitim İş Sendikası adına da avukatların yanı sıra, bazı müştekiler de duruşmaya katıldı. Duruşmada konuşan ADD Genel Merkez vekili Cemil Öz, dosyanın karar aşamasında olduğunu ve yargılamanın uzamasının toplum vicdanını yaraladığını belirterek, “Sanık, görevi gereği televizyon yayınlarını denetlemekle ve yayınların hukuka aykırı olup olmadığını tespit etmekle yükümlüdür. Yayın dikkate alındığında, çok acı bir şekilde Cumhuriyetin kurucusu, özgürlüğümüzün mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak, ‘Zulmeden zalim, resmiyette öyle kabul edilen lider’ şeklinde aşağılayıcı beyanlarda bulunulduğu görülmektedir. Sanık, görevi gereği bu beyanların suç olduğunu bilmelidir. Yaptığı savunmalar hayatın olağan akışına aykırı ve suçtan kurtulmaya yöneliktir. Alt sınırdan uzaklaşılarak, lehe indirim ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükmü uygulanmadan cezalandırılmasını ve hükümle beraber tutuklanmasını istiyoruz.” dedi.
TUTUKLANMASINI İSTEDİLER
Diğer müştekiler ve avukatları da sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını ve tutuklanmasını talep etti.
SANIK AVUKATI ‘CEZAİ SORUMLULUĞU YOKTUR’ DEDİ
Sanık avukatı Ali Pacci ise müvekkilinin sorumluluğunun 6112 sayılı kanunun 46. maddesine dayandırıldığını ancak bu maddede sorumlu müdürün cezai sorumluluğuna ilişkin bir düzenleme olmadığını savundu.
BERAATİNE KARAR VERİLDİ
Davayı karar bağlayan mahkeme, sanığın üzerine yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatine hükmetti. Duruşmanın sona ermesinin ardından bazı müştekiler beraat kararına tepki gösterdi.
ADD AVUKATINDAN TEPKİ
ADD Genel Merkez vekili Avukat Cemil Öz “Mustafa Kemal Atatürk sadece tarihsel bir kahraman, devrimleri şahsı ile bütünleşmiş siyasi bir lider değildir. Bundan çok öte, O Türk Milleti ile Kurduğu cumhuriyetle bütünleşmiş ve onların simgesi haline gelmiştir. Bu nedenle ona yönelmiş saldırılar, Türk Milletine ve Türk Devletine yöneliktir. Kurucusunun hatırasına, kurucusu üzerinden kendine yönelmiş saldırılara yargısal yolla bile karşı koyamayan cumhuriyet nasıl varlığını sürdürebilecektir. Sanığın yayınlardan sorumlu müdür olması, yasa gereği hukuka aykırı yayınlardan dolayı yargılanmasını gerektirir. Mahkemenin ‘sanığın üzerine yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış’ olarak nitelemesi ne şiş yansın ne kebap türünden bir yaklaşımdır. Karar kaçamaklı bir karardır.” dedi.
İDDİANAMEDEN
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Akit TV isimli televizyon kanalında 10 Kasım 2015'te Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde ”Zulüm 1938'de son buldu” başlığıyla yayınlanan haberle ilgili Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret işlendiğine ilişkin çok sayıda ihbar dilekçesinin savcılığa gönderildiği belirtildi.
Haber programının bir bütün olarak ele alındığında haber verme ve eleştiri sınırlarının aşıldığı bildirilen iddianamede, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret edildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
İddianamede, sanık Ali Özken hakkında, ”Basın yoluyla Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret” suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/akittvninataturkunhatirasinahakaretdavasindakarar3787678/
AKP'li isim, Rize'ye gidecek olan İmamoğlu'nu alenen tehdit etti sonra da tweetini sildi!98 izlenme
Mansur Yavaş harekete geçti! Başta Gökçek tüm sorumlular soruşturulacak83 izlenme
Sosyal medya gurbetçi boksörün bu röportajını konuşuyor 'Türkiye’de ekonomi çok kötü. Herkes kafayı telefonla bozmuş. Almanya’da telefon hiçbir şey'50 izlenme
Tavuk kırıntısını vatandaşlar yemek yapmak için alıyor iddiası!36 izlenme
Fatih Altaylı'dan sert tepki: "Hedef çok açık, Pazar olan tatil gününü değiştirmek"37 izlenme
Sokak röportajında küçük kızın söyledikleri gündem oldu: "Atatürkümün peşinden giderim, ülkeden gitmem"28 izlenme
Böbreğini satan satana!139 izlenme
14 ayrı kamu ihalesi bakanın arkadaşına6 izlenme
Son ankette çarpıcı sonuçlar: Cumhur İttifakı erimeye devam ediyor!
Cumhuriyet'in 100. yılında Anıtkabir'de skandal yasak
Sağlık Bakanı Koca corona verilerini açıkladı: 27.351 yeni vaka tespit edildi, 22.004 kişi sağlığına kavuşurken, 194 kişi hayatını kaybetti!
Öldürülen Erol Eğrek'in 7 milyon TL'si verilmedi: İşte Çalık Holding'in yıllara göre vergi karnesi!