MHP eski Milletvekili ve Türkiye Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Oğan, Merkez Bankası Başkanı'nın gece yarısı görevden alınmasının Türkiye'ye maliyetinin çok ağır olduğunu açıkladı. Türkiye'nin 106 milyar dolar kamu dış borç tutarı olduğuna dikkat çeken Oğan, “Döviz kurundaki her 10 kuruşluk artış bize bir Avrasya Tüneli kaybettiriyor. Cumadan pazartesiye 2 tane Atatürk Barajı, 7 tane Avrasya Tüneli, 1.800 kilometre hızlı tren hattı kaybettik” dedi.

Sinan Oğan
TEMEL MESELE GÜVEN
Normal ülkelerde merkez bankası başkanlarının 1015 sene görevde kaldığına dikkat çeken Oğan, “Naci Ağbal sadece 4.5 ay görevde kalabildi. Bir mevsimlik işçinin bile görev süresi 3 aydır” dedi. Sinan Oğan, burada dikkat edilmesi gereken temel meselenin güven olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“DÖVİZ ÇÖZÜLEBİLİRDİ”
“Siz bu ülkeye dışarıdan para getirmek zorundasınız. Türkiye'nin dış borç stoğunun içerisinde dövizin oranı 2011'de yüzde 27 iken, 2020'nin ocak ayında bu oran yüzde 56'ya çıkmış. Ve Türkiye'nin çok ciddi şekilde dış borç yükü artıyor. Bu ülkeye yabancı sermaye çekmek için birinci kural güven, ikinci kural öngörüdür. Naci Ağbal'ın yaptıklarını biraz beklesek, yaza doğru toplumda yastık altındaki döviz stokları çözülmeye başlardı. 128 milyar dolar döviz stoğumuz eridi, o da yavaş yavaş dolmaya başlayacaktı. Ancak spekülatör gruplar böyle bir karar alabilir. Hükümetteki tek adama bağlı atama kararında inisiyatif kaybedildi.”

Sinan Oğan, kimsenin risk alıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a aldığı kararların yanlış olduğunu söylemediğini savundu. “Önceden yanında daha akil isimler vardı, frenliyordu. Şimdi yok. Naci Ağbal vardı ve o da görevden alındı” diyen Oğan, konuşmasında “Başkanlık sisteminde her şeyin hızlı olacağı, hızlı karar alınacağı söyleniyordu. Gerçekten hızlı oldu ama doğru olmadı. Cumhurbaşkanı reaksiyonel davranıyor, kızıyor ve görevden alıyor” ifadelerine yer verdi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/agbalinfaturasi7tunel2barajoldu6331653/
Türkiye gazetesi, Euro’yu TL’ye çevirdi ‘Avrupa ülkeleri geçim sıkıntısı yaşıyor’ dedi!54 izlenme
Gaziantep’te depremde yıkılan evine hasarsız raporu verilen depremzede, "Bu devlete bu zamana kadar niye vergi verdik? Deprem vergileri nerede?"32 izlenme
Türkiye Afrin’e operasyon yaparken Yunan adasında dikkat çeken inşaat471 izlenme
Saray, İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri için bir 'formül' buldu511 izlenme
Her 100 aileden 70’i kredi ile yaşıyor35 izlenme
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan ‘Türk ifadesinin kaldırılması lazım’ diyen Erdoğan’a yanıt!1939 izlenme
Çanakkale Savaşları'ndaki şehit sayısıyla ilgili yeni iddia34 izlenme
Diyanet altın varaklı Kuran bastıracak44 izlenme
Kırmızı Et İçin Rusya Kapılarına Dayandık!
Sedat Peker 'Türkiye, geçiş rotası' demişti... Emniyet'in uyuşturucu raporu ortaya çıktı!
Bankaların döviz makası vatandaşı da yakacak: Otomotivden mobilyaya…
AKP'li Mehmet Metiner AKP içindeki kavganın fitilini ateşledi: "Erdoğan'ın yakın çevresini yenilgiden sorumlu tutuyor"