AKP döneminde özellikle eğitim alanında atılan bazı adımlar laik eğitim sisteminin gerilemesine ve okullarda cemaat ve tarikatların yapılanmasına yol açıyor.
Çocukları bilimden uzaklaştıran projelere 2021 yılında bir yenisi daha eklenmişti. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'yla hayata geçirilen “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)" projesi, öğretmen, veli ve siyasilerin tepkilerine rağmen devam ediyor.
ÇEDES protokolüne göre projenin amacı, öğrencileri “bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; millî, ahlaki, insanî, manevi ve kültürel değerlere göre” yetiştirmek. Ancak proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler tartışma konusu oldu.
Okullarda tepki toplayan uygulmalardan bir yenisi Kocaeli Gebze Osman Gazi Ortaokulu'nda hayata geçirildi.
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Osman Gazi Ortaokulu'nda bir öğretmen, öğrencilere dağıttığı bir çizelge ile öğrencilerin aylık namaz kılmalarını takip etmeye başladı.
"Aylık namaz takip çizelgesi" adı verilen çizelge kapsamında öğretmen, öğrencilerden günlük kıldıkları namazlar doğrultusunda listede belirlenen yerlere "tik" atmaları istendi.
Listenin en alt bölümünde "Mutluluğun formülü çok açık: 1 sen + 1 seccade + 1 Namaz" ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.
halktv.com.tr'ye konuşan Cem Vakfı Genel Müdürü Kadir Polat, uygulamanın sağlıklı olmadığını belirterek, bir çok ailenin duruma tepki gösterdiğini belirtti. Polat, okullarda sadece Sünni öğrencilerin olmadığını belirterek, Sünni olmayan çocukların dışlandığını ve uygulma ile baskı altında kalacaklarını ifade etti.
Bazı ailelerin ise çocuklarının uygulama sonrası stres altına girdiğini ancak bunu dile getirmekten korktupğunu vurgulayan Polat, çocuklarının psikoljik olarak kötü etkilendiğini söyledi.