Nobel ödüllü bilim insanı, MIT Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Brand Week çerçevesinde konuşma yapmak için ödülün ardından ilk defa Türkiye’ye geldi.
Medyanın yoğun ilgisiyle karşılaşan Acemoğlu, Fatih Altaylı’ya da konuştu.
Türkiye’ye yönelik değerlendirmelerinde, gelecek 1520 yıllık süreci çok önemseyen Acemoğlu, burada bir fırsat penceresi olduğunu savunuyor. Sonrasında nüfusun yaşlanacağını hatırlatan ünlü iktisatçı, “Bu 15 seneyi çok iyi değerlendirirsek sınıf atlarız. Değerlendiremezsek sınıf düşeriz” diyor bu dönem için yol haritası sunuyor.
Altaylı, “Karşımda Nobelli bir ekonomist oturunca tabii ki en önemli soruyu sormam kaçınılmaz. Türk ekonomisinin en önemli sorunu ne?” diye sordu.
Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu’nun ‘hiç tereddüt etmeden yanıt verdiğini’ belirterek şunları iletiyor:
“Bir, yargı. Güvenilir, saygı duyulur bir yargı düzeni kurulması şart. Bu olmadan olmaz. Buna paralel olarak eğitim sistemini elden geçirmek gerek. Rekabete açık, özgür düşünmeye programlanmış, yapay zekayı doğru kullanmayı bilen, yeniliklere açık ve yeniden söyleyeyim özgür düşünceli bir eğitim sistemi oluşturmadan Türk ekonomisinin kalıcı biçimde düzelmesi mümkün değildir. Hep kurumlara vurgu yapıyorum. Bu kurumların başında yargı kurumları ve eğitim kurumları gelir. Bu iki kurumu sağlıklı olmayan ülkeler ekonomilerini kalıcı biçimde düzeltemezler.”
“Aynı eğitim, aynı bilgi düzeyi, aynı Daron olarak Türkiye’de çalışıyor olsaydın Nobel alabilir miydin?” diye soran Altaylı’ya Acemoğlu’nun yanıtı en ilgi çekici başlı oluyor:
“Alamazdım. Çünkü Türk Üniversiteleri özgür değil. Bir bilim insanına ne yapması gerektiğini söylerseniz o bilim insanı Nobel falan alamaz.”
Sözcü
Bloomberg: Türkiye 115 bin ton mısır ithal etti51 izlenme
TL'nin mum gibi eridiğini gösteren tablo: İşte yıllar göre asgari ücret ve dolar karşılıkları40 izlenme
Verilen desteğin iki katı ceza kesildi!33 izlenme
AKP'li Yeliz benzinin 45 TL olmasını ve Orta Doğu'daki durumu CHP'ye bağladı, isim vermeden Kurtuluş Savaşı kahramanlarına 'hain' dedi!37 izlenme
Canlı hayvan ithalatının yeniden start verildi.20 izlenme
503,4 milyar TL bakın kimlere gitti? Halkın parası dev şirketlere teşvik oldu36 izlenme
Son anketten Erdoğan'a kötü haber geldi: Hem oylarını hem de halkın güvenini kaybetti!27 izlenme
Cumhur İttifakı'nda çatlak derinleşiyor! Ortaklardan birinden 7 maddelik rest14 izlenme
Özgür Özel: "Şunu bilsinler ki CHP’yi savunmak Cumhuriyeti savunmaktır. CHP’ye saldırmak, Cumhuriyet’e saldırmaktır. Korkmuyoruz teslim olmuyoruz olmayacağız"
Kim soyuyor bu vatandaşı? Hal-pazar-market üçgeninde neler oluyor?
Kemal Kılıçdaroğlu Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayı oldu
Suriyeliler akın akın bayramlaşmaya gitti Hataylı tır şoförleri isyan etti: "Suriye'de savaş varsa Suriye'de ne işiniz var, savaş yoksa Türkiye'de ne işiniz var?"