Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından yaşanan sarsıntılar korkutuyor. Son olarak Niğde'de bir gün arayla iki deprem meydana geldi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü OrhanTatar, Niğde Bor'da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremi bağımsız bir deprem olarak değerlendirdiklerini açıkladı.
Niğde'deki depremi değerlendiren Jeolog Prof. Okan Tüysüz de NTV yayınında yaptığı açıklamada Tuz Gölü hattındaki fayın binlerce yıldır suskun olduğunu belirtti. Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin fay dengesini değiştirmiş olabileceğine işaret etti.
Dün sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Niğde'nin deprem açısından şanslı illerden olduğunu söyleyen Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin fay dengelerini değiştirmiş olabileceğini belirtti.
"7.7 ve 7.6'lık depremlerden sonra Türkiye'nin hemen hemen bütün fayların dengelerinde değişme var." diyen Tüysüz, şunları kaydetti:
"Faya yakın olan yerlerde dengeler bir miktar değiştirmiş olabilir. Kahramanmaraş'taki depremler karada yaşanan önemli depremlerden. İkinci bir depremin de olması fayların değişmesine yol açmıştır. Ama batılara gidecek, Ege ve İstanbul'u etkileyecek bir değişimden söz etmiyoruz."
'ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK'
Tüysüz, Niğde'nin 2020 yılında da 5.1 büyüklüğünde depremle sarsıldığını hatırlatarak şöyle devam etti:
"Yine aynı noktaya karşılık geliyor. Burası Tuz Gölü fay sistemi dediğimiz 200 kilometrelik fay sisteminin güney ucunda. Endişe edilecek bir depremin öncüsü olmasını düşünmüyorum.
'BİNLERCE YILDIR SUSKUN'
Binlerce yıldır suskun olan bir fay var. Bazı faylar 100010 bin yıl gibi aralıklarla deprem üretiyor. 5 çok küçük bir deprem değil. Çevre illerde hissedilmesi doğal. 4 ve 4.5 büyüklüğünde depremler olabilir. Daha büyük olacağını sanmıyorum.
Bazı köy evlerinde duvar yıkılmalarına yol açabilecek bir deprem, daha büyük değil. Niğde oldukça zayıf bir zeminde. Yapıların bu zemine göre inşa edilmesi çok önemli."
KRT
AKP'li belediye 30 Ağustos’ta Atatürk tişörtlü cansız mankenlere engel oldu42 izlenme
İnce tweet attı, TRT'nin telefonları kitlendi!367 izlenme
Bankaya borcunu ödeyemediği için takibe düşen kişi sayısı, geçen yıl 1.7 milyon daha arttı!40 izlenme
İçişleri Bakanlığı’ndan Ekrem İmamoğlu kararı42 izlenme
AKP'li başkan, 'dava satma' dersi verdi; o artık YRP'li... İlk işi hesabını kapatmak oldu22 izlenme
Sudan'da tarım hayalinde yeni skandallar ortaya çıktı!61 izlenme
“Sansür Yasası'nın” ilk iki maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi42 izlenme
Sahurda Ayran İçilir mi?23 izlenme