Home
16 Temmuz 2020 ( 54 izlenme )
Reklamlar

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Salgının 1520 günde durması için…


Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dikkat edilmesi halinde Covid19 salgının durdurulabileceğini söyledi. Özlü, "Virüse karşı bağışıklık kazanmak yerine maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek virüse yakalanmamaya odaklanılmalı. Hepimiz buna dikkat edersek virüs bulaşmaz, 1520 gün içerisinde de virüs kaybolur gider, salgın da durur" dedi. 




Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, corona virüse karşı vücutta bağışıklık kazanma yöntemleri olarak aşı olmak, enfeksiyon geçirmek ve plazma verilmesi olduğunu söyledi.

AŞI BULUNSA DA ETKİ SÜRESİ BİLİNMEYECEK

Tevfik Özlü, Covid19 virüsüne karşı ise bu yöntemlere yeterince güvenilemeyeceğini belirterek “Enfeksiyonu geçirenlerin çoğunluğunda Covid19’a karşı vücutta antikor oluşmasına rağmen koruyuculuk kesin olarak bilinmiyor. Bazı hastalıklarda ömür boyu, bazılarında ise 34 ay koruyuculuğu oluyor. Covid19’u geçirenlerde de tekrar enfeksiyon olacak mı yoksa kalıcı mı, bu sorunun cevabını henüz tam olarak bilmiyoruz. Virüse karşı etkili ve güvenilir bir aşı henüz bulunmadı. Bulunacak aşının ise etki süresi de bilinemeyecektir” dedi.

NE KADAR KORUYUCU BİLMİYORUZ

Duyarlı immun hücreler yoluyla da vücutta bağışıklık gelişebileceğini ancak Covid19’da bu hücrelerin ne kadar etkili olduğunun bilinmediğini belirten Özlü, şunları söyledi:

* Salgının yoğun olarak yaşandığı ülkelerde bile virüse karşı antikor oluşmuş kişilerin oranı yüzde 7’lere ulaşabiliyor. Bizde ise rakamlar çok daha düşük. Enfeksiyonu geçirerek bağışıklık kazanmanın da bu salgını durdurmada gerçekçi bir beklenti nedeni olamayacağı açığa çıkıyor ve bu bağışıklığın ne kadar koruyucu olduğunu bilmiyoruz.

HER HASTADA ETKİLİ SONUÇ VERMİYOR

* Enfeksiyonu geçirenler yeniden hastalanabilirler. Bu konuda raporlar ve bulgular var. “Ben hastalığı geçirdim, atlattım, korunmama gerek yok” diyemeyeceklerini söyleyebiliriz. Aşı ve enfeksiyon geçirerek bağışıklık kazanmakta virüsten korunmak için yeterince güvenilir bir yöntem değil. Yine hastalığı geçiren kişilerden alınan plazma ve antikorlar hasta kişilere verilerek pasif bağışıklık oluşturuyor. Ancak bu yöntemin her hastada etkili sonuç vermiyor” diye konuştu.

KENDİMİZİ KORURSAK VİRÜSE YAKALANMAYIZ

* Aşıyla da elde etseniz, hastalığı geçirerek de elde etseniz kazandığınız bağışıklık uzun süre etkili olmayabilir. Virüsler hızlı mutasyon geçirerek genetik yapısını değiştiriyor. Virüse karşı bağışıklık kazanmak yerine maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek virüse yakalanmamaya odaklanılmalı.

* Şu anda hepimizin üzerinde yoğunlaşması gereken husus virüsten korunmak. Salgın devam etsin ama biz kendimizi korursak virüse yakalanmayız. Hepimiz dikkat edersek de salgını durdururuz. Hepimiz buna dikkat edersek virüs bulaşmaz, 1520 gün içerisinde de virüs kaybolur gider, salgın da durur. (DHA)

https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/profdrtevfikozlusalginin1520gundedurmasiicin5933925/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bütçede faiz deliği altıya katlandı Cami var, cemaat var ama imam yok! Bursa'da korkunç olay: 16 yaşındaki kıza cinsel istismar! Erkek kıyafeti giydirip yolladılar Sağlık çalışanları saygı duruşunda!