Türk askerinin bir yıl süreyle Libya'ya gönderilmesi konusunda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a tam yetki veren tezkerenin 2 Ocak Perşembe günü TBMM'den geçmesinin üzerinden 5 gün geçtikten sonra Türk askerleri Trablus'a ulaştığı açıklanmıştı. Askerlerin Libya'ya Erdoğan'ın deyimiyle 'peyder pey' gidişi devam ederken, askerlerin çatışmaya girmeyeceklerini yalnızca yerel güçleri eğitecekleri belirtildi.
Birçok kesim tarafından tatmin edici bulunmayan bu açıklamaya rağmen Türk ordusunun Libya'da nasıl bir görev yürüteceği konusu belirsizliğini korumaya devam ediyor. Sosyal medyada yayılan ve Reuters'a konuşan bazı Türk yetkililer tarafından da doğrulanan haberlere göre Türk ordusuna Libya'da da Suriye'de olduğu gibi cihatçı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarının eşlik edeceği iddia edildi. İddialar bununla da sınırlı kalmadı, Türkiye'nin Afrin'de bin 600 ÖSO militanını Libya'ya göndermek üzere eğittiği ve Libya'ya gidecek olan ÖSO'culara Türk vatandaşlığı verileceği iddiaları da giderek yaygınlık kazanmaya başladı.
DW Türkçe'de yer alan habere göre; Rusya'nın da Wagner gibi paralı askerleri Libya'ya gönderdiğini hesaba katan Türkiye, ÖSO'nun Libya'daki Türk ordusuyla birlikte yürüteceği görevin uluslararası hukuk açısından sorun yaratmayacağını düşünüyor. Ancak Rusya Libya'daki iç savaşta açıkça bir taraf tuttuğunu ilan etmezken Türkiye uluslararası kamuoyuna iç savaşta Trablus'ta konumlanan Sarraj Hükümeti'ni desteklediğini duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı, Libya'da herhangi bir ÖSO militanının Türk ordusuyla birlikte çalışmaya başlamadığını söylese de uluslararası gözlemciler bakanlıkla hemfilir değil. Gözlemciler, ÖSO'cuların Türkiye koordinasyonu yoluyla Libya'ya gönderildiğini söylüyor. Bu iddiayı son olarak Rus diplomatlar da doğruladı.
Öte yandan, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi daha önce 300 ÖSO militanının Libya'ya gönderildiği iddiasını ortaya atmış ancak Türkiye'nin Libya'daki iç savaşta desteklediği İhvancı Sarraj Hükümeti bu iddiaları yalanlamıştı. Aynı gözlemevi, daha sonra 1600 ÖSO militanının Afrin'de Türk ordusu tarafından Libya'ya gönderilmek üzere eğitildiğini iddia etmişti.
https://halktv.com.tr/gundem/rusdiplomatlarosomilitanlariturkordusuylabirliktelibyada415805h
Sigaraya büyük zam!53 izlenme
İş adamları bile artık AB vizesi alamıyor!10 izlenme
Şivan Perver gözyaşları içinde ABD'ye seslendi: "Bizi kullanıp attınız"9 izlenme
AKP İzmir İl Başkan Yardımcısından skandal sözler! "Öyle bir çakacağız ki bir daha belinizi doğrultamayacaksınız"26 izlenme
Kassam Tugayları, İsrail ordusuna ait noktaları Kamikaze İHA'lar ile vurduğu anlara dair görüntüler paylaştı45 izlenme
Emniyet'in tartışma yaratan genelgesi yargıya taşındı85 izlenme
Yaşar Nuri Öztürk'ün çok çarpıcı konuşması 'İslam dininin hayvan kesme diye ibadeti yok !'223 izlenme
Veliler kara kara düşünüyor: Okul servislerine yüzde 80 zam istendi27 izlenme
Fernas işçileri açlık grevine başladı
"2001'dekinden büyük kriz bizi bekliyor" diyen ünlü ekonomist Erdoğan'ın dolar planını açıkladı
Ak Parti MHYK üyesi Külünk: Akşener ve İmamoğlu için, "Kılıçdaroğlu'nu siyasi arenadan uzaklaştırmak istiyorlar" dedi.
AKP MKYK üyesi Birinci, CHP'li iş insanını tehdit etti!