Rus lider Putin’in geçen hafta resmen tanıdığı Ukrayna’daki ayrılıkçı gruplar Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne destek ve bölgede “barış sağlamak” için asker göndermesi kararı sonrasında başlayan savaşta 6’ncı güne girildi…
Dün Belarus’ta Rus ve Ukraynalı heyetler masaya oturup bir müzakere gerçekleştirse de bu görüşmelerin olduğu sırada Rusya’nın Harkov’da sivilleri hedef alması ve 11 sivili öldürerek okul ve hastaneleri yok etmesine tepkiler büyüyor. Saldırıda Rusya’nın parça tesirli bomba (misket bombası) kullandığı ve en az 11 sivilin ölümüne ve 44 insanın da yaralanmasına sebep olduğu belirtildi.
Ukrayna’nın Harkov kentinde saldırılar artınca, hastanede kalan ve yeni doğum yapan kadınlar bebekleriyle sığınaklara koştu.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanması gerektiğini söylerken endişe verici bir diğer açıklama da Ukrayna’nın ABD Büyükelçisi’nden geldi.
Sözcü'de yer alan habere göre, Ukrayna’nın ABD Büyükelçisi, Rus askerlerinin dün vakum bombası olarak da bilinen termobarik silah kullandığını da açıkladı. Büyükelçi Oksana Markarova, ABD Kongresi’nde bir toplantıya katılarak delilleri sundu… Markarova, “Onlar Cenevre Sözleşmesi uyarınca yasak olan vakum bombasını bugün kullandılar. Rusya’nın Ukrayna’da yarattığı tarhribat çok büyük” dedi.
Rusya’nın şiddeti bitmek bilmiyor.
Markarova’nın bahsettiği vakum bombası, insan bedenini buharlaştırarak iç organlarını yok ediyor. Havadaki oksijeni kullanarak yüksek ısı çıkaran bir patlamaya sebebiyet veren bomba, normal bir bombadan daha uzun süre patlıyor ve etrafa zarar veriyor. Eğer Rusya misket bombası ve vakum bombası kullandığını doğrularsa, uluslararası mahkemelerde bir soruşturma yoluna gidilebilir ve Moskova yönetimi bir ceza alabilir.
ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ’NDEN AÇIKLAMA
Uluslararası Ceza Mahkemesi de dün gece bu yönde bir açıklama yaptı…
24 Şubat’tan beri Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte çok sayıda sivile saldırı düzenlendiğine yönelik iddialar ile ilgili olarak soruşturma başlatılabileceğinin sinyali verildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, soruşturmanın Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak ettiği dönemden başlayacağı vurgulandı.
RUS DİPLOMATLAR İSTENMEYEN ADAM İLAN EDİLDİ
Bölgede çatışmalar devam ederken, diplomasi savaşı da masada sürüyor… Washington yönetimi, Rusya’nın Birleşmiş Milletler temsilciğinde görevli 12 kişiyi sınır dışı etme kararı aldı.
Rusya’nın BM Temsilcisi Vassily Nebenzia düzenlediği basın toplantısında kendisine ABD’li makamlardan belge geldiğini söyledi. 12 Rus diplomatın “istenmeyen adam” (persona non grata) ilan edildiğini söyleyen Nebenzia, bu kişilerin 7 Mart’a kadar ülkeden ayrılmasının istendiğini de dile getirdi.