ABD’li ilaç şirketi Alexion’un, Sağlık Bakanlığı’nda milyonlarca dolar rüşvet dağıttığının ortaya çıkmasının ardından neredeyse bir yıldır birçok soru yanıt bekliyor.
CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, ABD’li İlaç Şirketi Alexion’un, Sağlık Bakanlığı’nda milyonlarca dolar rüşvet dağıtması skandalını geçtiğimiz yıl TBMM gündemine taşıdı. Kasap, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu. CHP’li Kasap’ın soruna ise neredeyse bir yıl sonra yanıt geldi.
CHP Milletvekili Kasap’ın soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Soru önergesinde yer alan hususlara ilişkin Bakanlığımızca inceleme yapmak üzere müfettiş görevlendirilmiş olup, söz konusu inceleme süreci halen devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
İNCELEMEYİ NE ZAMAN TAMAMLAYACAKSINIZ?
CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap ise BirGün’e yaptığı açıklamada, "07 Eylül 2020 tarihinde ortaya atılan iddialarla ilgili yazılı soru önergesi vermemize karşılık Sağlık Bakanlığı soru önergemize tam 10 ay sonra cevap verdi. Meclis iç tüzüğüne göre 15 gün içerisinde cevaplanması gereken önergemiz 10 ay bekletildi. 2010–2015 yılları arasında Alexion Türkiye şubesinin, Soliris marka ilaç hakkında düzenlemelerin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1.3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği iddiaları 10 aydır çözüme kavuşturulamamış olacak ki Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili müfettiş görevlendirdiğini, söz konusu incelemenin hala devam ettiğini söylüyor. Sağlık Bakanlığında 1.3 milyon dolar rüşveti kim aldı? Türkiye'de 6.6 milyon dolardan fazla haksız kazanç elde eden şirkete gerekli onayları kim verdi? Sorularımız hala güncelliğini korurken Sağlık Bakanlığı incelemeyi ne zaman tamamlamayı düşünüyor? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konuda neden susuyor?” dedi.

CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap
NE OLMUŞTU?
Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin geçtiğimiz yıl açıkladığı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Securities and Exchange Commission)kararı belgelerine göre Alexion Pharmaceuticals Şirketi, ABD’de Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu (FCPA) uyarınca 21 milyon dolar para cezasına çarptırdı.
Belgelerde ise eski AKP’li Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Mehmet Müezzinoğlu dönemlerini kapsayan “2010–2015 yılları arasında Alexion Türkiye şubesinin, Soliris marka ilaç hakkında düzenlemelerin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1.3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği” belirtildi.
Belgelere göre, ABD’li ilaç şirketi Sağlık Bakanlığı’nın ilgili komisyonlarındaki temsilcilerine, rüşvet olarak nakit para, hediye ve tatil gibi biçimlerde rüşvet dağıttı. Şirket, bunun yanı sıra 2012–2015 yılları arasında komisyon temsilcilerine 100 bin doların üzerinde usulsüz ödeme de yaptı.
Açıklanan belgelere göre, bu ödemeler karşılığında gerekli onay ve düzenlemelerin çıkması ve ilacın piyasada yaygınlaşması ile şirketin Türkiye’de 6.6 milyon dolardan fazla haksız kazanç elde ettiği hesaplanıyor. Rüşvet karşılığı şirketin yalnızca onayların çıkmasıyla değil, aynı zamanda düzenlemelere dair gizli bilgilere erişerek de avantaj sağladığı belirtiliyor.
https://www.birgun.net/haber/saglikbakanligi10aydirrusvetiarastiriyormus351232
Bir zam haberi de elektrikten geldi! Yine elektrik şirketleri kazanacak33 izlenme
Abdüllatif Şener 'Muhalefet ciddi bir hata yapmazsa, AKP üç seçimde de kaybedecek !'1393 izlenme
10 kişi tahliye edilmişti: Yenidoğan Çetesi davasında flaş gelişme28 izlenme
Borcuna karşılık camileri devreden AKP'li belediye, Ramazan organizasyonuna 153 milyon harcayacak9 izlenme
Geçmeyen gribin sebebi ortaya çıktı! 'Öksürüğü şurupla kesmek kötüleştiriyor'33 izlenme
Nadir elementlerde Ar-Ge ve işbirliği şart9 izlenme
Artık yol da yapamıyorlar! Bir yol daha çöktü!39 izlenme
AKP’li belediyeyi mahkeme de durduramıyor27 izlenme
İlaç krizinde korkutan boyut
Melih Gökçek döneminde '174 Milyon Liralık Hafriyat Geliri' Ankara halkına değil de Gökçek'in oğluna ait spor kulübüne gitmiş !
Ali Yerlikaya: "Çıkan yangınlarda 7 kişi gözaltına alındı 2 kişi tutuklandı"
Hani 2019'da Türkiye semalarında olacaktı? Yerli uçak hayali rafa kalktı Boeing'ten 225 uçak alındı