Türkiye’nin yaşadığı en büyük sorunlardan birisi de ilaç krizi oldu. Hükümetin yaptığı düzenlemeler ise sorunu çözmekten çok uzak…
Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre; ilaç yokluğu krizini çözmek için cumhurbaşkanı kararı ile İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki 3. düzenlemeyle yapılan “ilaç zammı” da sorunu çözmedi. Döviz kurundaki hareketlilik, eczane raflarına yansıdı. İthal edilemeyen ilaçlar nedeniyle yurttaşlar; antibiyotikleri, ağrı kesicileri, astım, şeker, kalp ilaçlarını eczanelerde bulamıyor.
ORGAN NAKLİ İÇİN GEREKEN İLAÇ TÜRKİYE’YE GELMEYECEK, YENİ İLAÇLAR DA RAFLARDA YERİNİ ALAMIYOR
Döviz kuruna bağlı ilaç fiyatlandırma politikası nedeniyle ilaç ithal edilmedi veya kısıtlı ithalat yapıldığını belirten Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, “Bu durum doğal olarak hastaların ihtiyaçlarını karşılayacak ilaç bulamamalarına neden oluyor” dedi.
İlaç devi Roche’nin, organ nakli olan hastalar için hayati öneme sahip ilacı, fiyat politikasından dolayı Türkiye’ye getirmeyeceğini duyurduğunu söyleyen Ercanlı, şöyle konuştu:
“En önemli ilaç yokluklarından biri de yurtdışında tedavi kapsamına yeni sokulan ilaçların da Türkiye’ye girememesi. Kura bağlı fiyatlandırma politikasından vazgeçilmeli. Sıfırdan kârlılıkların belirlendiği fiyat kararnamesi ile hastanın ilaca erişebileceği bir sistemin getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu durum düzelmez.”
“ANTİBİYOTİK YOKLUĞU, KIŞA GİRERKEN SIKINTIYI DAHA BÜYÜK BOYUTA GETİRİR”
İlaç probleminin dört yıl önce de var olduğunun ancak hâlâ çözülemediğinin altını çizen Ercanlı, “Bunun çözümü kur güncellemede değil. Türkiye’nin ilaç sanayisini savunma sanayi gibi özel bir alana alması gerekiyor. Özel destekler verilmeli. Türkiye yüksek teknolojik ilaçları üretebilen ülke konumuna gelmeli. İlaçta dışa bağımlılığımız devam ettiği sürece bu yoklar devam edecek” ifadelerini kullandı.
Ercanlı, “En kıymetli ilaç bulunmayan ilaç. Çok basit antibiyotiklerde yokluklar yaşanıyor. İlaç yokluğu bir halk sağlığı sorunudur. İlaç erişilebilir olmalıdır” dedi. Ekim ayıyla birlikte enfeksiyonların artacağını kaydeden Ercanlı, “Antibiyotik yokluğu, kışa girerken sıkıntıyı daha büyük boyuta getirir” ifadelerini kullandı. Olası Marmara depremine de dikkat çeken Ercanlı, “İlaç sanayimizin çoğunluğu İstanbul’da. Lojistik üsleri orada. Bir felakette çok ciddi ilaç sıkıntısı yaşanabilir. Politikalar gözden geçirilmeli” dedi.
‘AYAKTA KALAMIYORLAR’
CHP Adana Milletvekili Eczacı Burhanettin Bulut ise ilaç yokluğunun pandemi sonrası arttığına dikkat çekerek “Sağlık bakanı buna ilişkin geçici tedbirlerle çözüm bulmaya çalıştı. Yaptığı en önemli çalışma, ilaç piyasadan çekilip halk sağlığı sorunu haline geldiğinde ilaca zam yapmak oldu. Bunun dışında bir faaliyette bulunmadı” dedi.
“Eczacının kâr oranını düşürüyor” diyen Bulut, şu ifadeleri kullandı:
“Eczanelerin ayakta kalma şansı kalmadı. Yurttaş boyutundan bakılınca ise her ilaca ulaşmakta sorun yaşanıyor. Yapılması gereken piyasada özellikle yoka giren hayati ilaçların stok seviyesi üzerinden değerlendirilip sıfırlanmadan müdahale edilmesi. İlaç zamanında verilirse anlamlı olur.”
KRT
Tayyar Öz ve Özlem Öz çiftinin de mal varlıklarına el konuldu! İşte suçlamalar35 izlenme
Evine hırsız giren kadın çocuğunu da alıp balkondan atladı!22 izlenme
Cansız bedeni bulunan Rojin’in babasına neden 18 saat sonra haber verildi?26 izlenme
ANAR Genel Müdürü Uslu açıkladı 'AKP zor durumda!'233 izlenme
Asgari ücret zammında kimse bunu beklemiyordu: ‘Hayırlı uğurlu olsun’ diyerek açıkladı73 izlenme
Sedat Peker'in iddiası desteklendi: Burak Başlılar'a takipsizlik kararının belgesi ortaya çıktı!84 izlenme
Ece Üner'den RTÜK'e özel yayın! RTÜK'ün hayalindeki Halk TV24 izlenme
Fatih Altaylı 'Tunç Soyer'e operasyon hazırlanıyor gibi'71 izlenme
Yavuz Oğhan'dan canlı yayında bomba Veyis Ateş iddiası! 'Sezgin Baran Korkmaz'dan 10 milyon euro istemiş'
MAK Danışmanlık'tan çarpıcı açıklama: 18 yıllık AKP ilk kez defansta
CHP'li Şile Belediyesi'ne operasyon! Başkan Özgür Kabadayı gözaltına alındı
Hüsnü Mahalli paylaştı: İran’dan ‘Amerikalılar Suriye’yi terk edecek’ iddiası