Hükümet, 14 Mayıs seçimleri öncesinde devletin tüm kaynaklarını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesi için seferber etti.
Hızla artan harcamaları finanse etmek ve döviz kurlarını baskılamak için Hazine ve Merkez Bankası (TCMB) kaynakları sonuna kadar kullanıldı.
Hazine’nin nakit dengesi, seçim öncesinde nisan ayında 159,1 milyar TL, ocaknisan döneminde ise 417 milyar TL’lik açık verdi.
Hazine'nin geçen yıl ocaknisan döneminde 66,8 milyar TL, nisan ayında ise 43,7 milyar TL açık vermişti.
Bloomberg’in hesaplamalarına göre, TCMB’nin arka kapıdan döviz ve altın satışları da nisan ayında 30 milyar doları aşarak aylık bazda rekor kırdı.
Aralık 2021 ile Nisan 2023 arasındaki dönemde TCMB’nin rezervleri kullanılarak arka kapıdan yapılan döviz satışının toplamda 177 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.
TCMB’nin swap hariç net rezerv pozisyonu da 70 milyar dolara kadar geriledi.
TCMB ayrıca, yurt içinde artan altın talebini seçim öncesinde ithalat yerine rezervden karşılamaya başladı.
3 Mart28 Nisan dönemindeki sekiz haftada bankanın brüt altın rezervi 115,9 ton düşüşle 728,1 tona, swap dahil net altın rezervi 106 ton düşüşle 507,4 tona, swap hariç net altın rezervi ise 102,4 ton düşüşle 456 tona geriledi.
Seçim öncesinde kredi ve harcamalardaki artışla birlikte ithalat ve dış ticaret açığı da hızla arttı.
Ocaknisan döneminde altın ithalatına getirilen kısıtlamalara rağmen dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33,2 artışla 43,5 milyar dolara yükseldi.
Yıl başından bu yana TL krediler de 1 trilyon 234 milyar TL’lik rekor artış kaydedildi.
Tüketici kredilerinde bu dönemde artış 420 milyar TL’ye ulaştı.
Sözcü
Skandal! Kızılay'a 14 bin TL maaşla 8’inci danışman!110 izlenme
Arap emlakçılar Yalova'yı böyle pazarlıyor!54 izlenme
CHP’li Başkan: Baskı yapıldı, santrale izin vermek zorunda kaldım304 izlenme
İstanbul'da gizlice kadının fotoğrafını çekti, yakalanınca telefonunu vermemek için yere atarak parçaladı!34 izlenme
Namaz kılıyor gibi davranıp hırsızlık yaptı !604 izlenme
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve medyaya jet soruşturma24 izlenme
Yandaş'ın Necati Özkan'ın 'el yazısı' haberini Chat GPT yalanladı8 izlenme
Saray ve avanesi, İstiklâl Marşımızı bakın nasıl dinlemek istiyor !11594 izlenme
CHP'li Ahmet Akın: "EPDK’nın elektrik zammı kararını yargıya taşıdık"
Erdoğan’ın hedef aldığı TMMOB: Cumhurbaşkanının demokrasiyle bağı kalmamıştır
Ceylanpınar'a bir havan saldırısı daha!
Kendini 'mesih' ilan eden Hasan Mezarcı'dan dikkat çeken sözler "İslam dünyası, siyasal İslam belasından kurtulmadıkça iflah olmaz"