İmar barışına başvurarak tapusunu bekleyen Duman Ailesi’nin evi, aldıkları ‘yapı belgesi’ne karşın yıkıldı. Aile şimdi yıkılan evlerinin bahçesinde yaşam mücadelesi veriyor
AKP’nin seçim öncesi açıkladığı ‘imar barışı’ vaadi nedeniyle tapu bekleyen gecekondu sahiplerinin mağduriyeti sürüyor. İstanbul Çekmeköy’de 36 yıldır gecekonduda yaşayan Duman Ailesi ‘imar affı’ kapsamında tapularına kavuşmayı beklerken, evleri yıkıldı.
Birgün'de yer alan habere göre, İSKİ Duman Ailesi’nin evlerinin yıkılma gerekçesinin ise, dere ıslahı olduğunu söyledi. Yıkım, ‘imar barışı’ dâhilindeyken, ‘davaya konu olmasına ve kanunen herhangi bir konutun dava süreci içerisindeyken yıkımının yapılamayacağı’ maddesine rağmen gerçekleşti. Duman Ailesi iki gündür yıkılan evlerinin bahçesinde kalıyor.
Merkez Mahallesi’nde bulunan 16 gecekondunun, İSKİ’nin raporuna göre, Farabi Sokak’ta yapılacak olan dere bandı kapsamında ve mahallede yapımı gerçekleşecek inşaatlar için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle yıkımına karar verildi. Yaklaşık 200 metrelik bir alan içerisinde bulunan gecekondulardan, üç tanesini 6 ay önce yıkan İSKİ, 3 gecekondu yıkımını da iki gün önce gerçekleştirdi. Geçen günlerde evi yıkılan Naciye Duman, seçimlerden önce çıkan ‘imar barışı’ yasası için belirli bir ücret ödeyerek başvuruda bulunduklarını, başvurularının kabul edildiğini ve İSKİ yetkililerinin bunu dikkate almayarak fiilen yıkımı gerçekleştirdiklerini söyledi.
‘Yıkım yapılamaz’ demişlerdi
BirGün’e konuşan Naciye Duman, birçok milletvekiline, yöneticiye, yetkili kişilere ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Duman, AKP Yerel Yönetimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya’ya ulaşmalarının sonucunda bu yapıların af kapsamında olduklarını belirttiklerinde kendilerine, “İSKİ, davaya konu olan yapılarda dava sonuçlanana kadar kesinlikle yıkım yapamaz” dendiğini ve davanın hâlâ sonuçlanmadığının altını çizdi. İki gün önce evleri yıkıldıktan sonra hiçbir şekilde ne kaymakamlıktan ne belediyeden kimsenin gelmediğini belirten Duman, kendisinin, eşinin ve üç kızının da hasta olduğunu, perişan bir halde sokakta kaldıklarını ve maddi durumlarının kötü olduğunu söyledi.
Gecekonduların arkasında bulunan Farabi Sokak’ta boş arsalar da bulunuyor. Mahalle sakinlerinin ve mağdur ailelerinin söylediklerine göre, belediye tarafından yapılan ve neredeyse 78 aydır süren çalışmalar sokağın yarısından fazlasına taşmış durumda.
İSKİ usulsüz bir biçimde yıktı
Evi yıkılan çaresiz aileler nereye şikâyette bulunacaklarını bilmediklerini söyleyerek, çok kötü durumda olduklarını ve usulsüz bir şekilde İSKİ’nin evlerini yıktıklarını belirtti. Evi yıkılan Naciye Duman, “Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz bizden habersiz, bizim yerlerimizi bir müteahhitte sattı. Bundan 6 ay önce hakkımızı aramak için avukat tuttuk bize sundukları tek gerekçe, ‘dere bandını kapatmak’ oldu. Dere bandı dedikleri de bizim yıkılan evimizden yüz metre ilerde. Evleri yıkmakla beraber yollarımızı da kapattılar” dedi.
Vergilerini zamanında ödediğini söyleyen Duman İSKİ’nin kendilerine, konutun kendi adına olmadığını ve burada yaşayan birisi olmadığını söylediklerinde, “36 senedir burada yaşıyorum. Faturalarım bu adrese geliyor ve her zaman vergilerimi vaktinde ödedim. Ben burada yaşamıyorsam benim vergilerimi kim ödedi? Makbuzlarım duruyor hâlâ” şeklinde cevap verdiğini belirtti.
***
İlk yıkım Mamak’ta yapıldı
‘İmar barışı’ndan yararlanmak için başvuru yaptıkları ve ücret ödedikleri halde Ankara’nın Mamak ilçesine bağlı Fahri Korutürk Mahallesi’ndeki gecekondular geçen hafta yıkılmıştı. ‘Yapı belgesi’ aldıklarını ve yıkımın gerçekleştirilemeyeceğini söyleyerek tepki gösteren halka, çevik kuvvet saldırmıştı.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/emlakkonut/secimdenonceafdedilersonraevlerinibaslariniyiktilarh104439.html