Home
05 Kasım 2020 ( 23 izlenme )
Reklamlar

‘Sembol’ projedeki usulsüzlük Sayıştay denetimleriyle ortaya çıktı!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çayın sembolü’ olacağını söylediği 19,5 milyon TL maliyetli Rize Çay Çarşısı Projesi’nin yapılacağı dolgu alanın tahsisinde usulsüzlükler tespit edildi.



Erdoğan’ın, “Çayımızın sembolü” diye anlattığı, “Rize Çay Çarşısı” projesinin alan tahsisinde usulsüzlükler yaşandığı belirlendi. Toplam maliyeti 19,5 milyon TL olan proje için Rize Belediyesi’nce gerçekleştirilen alan tahsisinde hukuka aykırılık olduğu, projenin yapılacağı dolgu alan üzerine yapılması öngörülen yapıların da Kıyı Kanunu hükümlerine uygun olmadığı öğrenildi.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Rize'de 2021 yılının ilk yarısı içinde tamamlanması planlanan ve yüzde 45’i tamamlanan Çay Çarşısı projesindeki hukuka aykırılıklar, Sayıştay denetimleri ile açığa çıkarıldı. Erdoğan’ın da “Çok beğendiği” proje kapsamında yapılacak bazı yapıların mevzuata aykırı olduğu tespit edildi.

HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Sayıştay denetçileri, Rize Belediyesi’nin tasarrufuna bırakılan sahil dolgu alanında yapımı devam eden proje arazisinin Rize Ticaret Borsası’na tahsisine ait işlemin hukuki dayanağının olmadığını ifade etti. Projenin gerçekleştirileceği alana Kasım 2019’da giden denetçiler, proje kapsamında herhangi bir faaliyete başlanmadığını gördü. Sahil dolgu alanına yapılacak projenin tahsisi ile ilgili işlemleri de inceleyen denetçiler, Rize Belediyesi’nin 10 bin metrekarelik sahil dolgu alanını Eylül 2016’da, “Amacı dışında kullanılmamak üzere” çay çarşısı yapımı için Rize Ticaret Borsasına tahsis ettiğini tespit etti.

Rize Belediyesi’nce Ticaret Borsası’na proje için tahsis edilen alanın belediyenin kendi taşınmazı olmadığı, yalnızca tasarrufuna bırakılan bir alan olduğu belirtildi. Belediyelerin yalnızca kendilerine ait olan alanları tahsis edebileceğinin altını çizen denetçiler, bu alanların da sadece mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilebileceğini vurguladı. Rize Ticaret Borsası’nın doğrudan bir kamu kurumu olmadığına ve tüzel kişilik olduğuna dikkati çeken denetçiler, tahsis işleminin hukuka aykırı olduğunu bildirdi.

KIYI KANUNU’NA AYKIRI YAPILAR

Proje kapsamında yapılması öngörülen bazı yapıların Kıyı Kanunu hükümlerine uygun olmadığı da denetim raporunda yer aldı. Bu yapılardan bazıları raporda, “30 metre yüksekliğinde Çay Müzesi ve Sinema, bin 860 metrekare restoran, 84 metrekare yöresel ürünler pazarı” olarak sıralandı.

https://abcgazetesi.com/sembolprojedekiusulsuzluksayistaydenetimleriyleortayacikti365823

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gökçek Bank Asya'ya 1300 dönüm arazi vermiş! Kiralar artmaya devam edecek Hollandalı dev liman işletmecisi, Türkiye'den çekiliyor! Jet Fadıl Şirketin ‘İçini Boşaltmış’